Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów i towarów handlowych na świecie. Do jej regularnego spożywania przyznaje się ponad 80% populacji, a każdego dnia wypija się ponad dwa miliardy filiżanek tego pobudzającego naparu. Nie dziwi więc fakt, że co roku produkuje się ponad 10 milionów ton kawy. Ogromne zapotrzebowanie na ziarna kawowca przekłada się także na ilość producentów, których w skali całego świata jest mnóstwo. Najwięcej kawy produkują dwa wielkie koncerny spożywcze: amerykański Mondelēz International oraz szwajcarski Nestlé, jednak duża część producentów to cenione przez prawdziwych koneserów firmy niezależne, które radzą sobie na globalnym rynku całkiem dobrze. Jedną z nich jest Brasil Moka. Poznajmy jej historię, pomysł na biznes i produkty.
Tradycja i nowoczesność
Mimo charakterystycznej nazwy, która wskazuj na Brazylię, Brasil Moka jest rodzinną firmą włoską, której początki sięgają połowy lat 60. Działalność firmy opiera się na łączeniu tradycji z nowoczesnością. Wprowadzając sukcesywnie najnowsze technologie i rozwiązania produkcyjne, nie zapomina o tradycyjnych metodach palenia. Za parametry palenia ziaren kawy oraz monitoring całego procesu odpowiada człowiek, a więc nie tylko technologia, ale także czynnik ludzki decyduje w dużej mierze o jakości końcowego produktu, którym jest wysokiej jakości kawa rzemieślnicza.
Cały proces produkcji zaczyna się od wyboru starannie wyselekcjonowanych ziaren dwóch najpopularniejszych odmian kawy – Arabiki i Robusty, które pochodzącą ze sprawdzonych plantacji z różnych zakątków świata. Dostarczone ziarna przechodzą przez zaawansowany technologicznie system kontroli jakości, dzięki czemu firma zyskuje pewność, że zarówno kawy jednorodne, jak i mieszanki obu gatunków nie mają wad.
Filozofia działania
Filozofia marki zawiera się w zdaniu, które komunikuje zwięźle jej misję: Kawa zrównoważona to najlepsza kawa! W przypadku Brasil Moka nie są to słowa bez pokrycia, ponieważ firma stawia od wielu lat na zrównoważoną produkcję. Jest zaangażowana we współpracę z lokalnymi producentami i działa aktywnie na rzecz ochrony środowiska. Dobro człowieka i przyrody jest jednym z priorytetów marki. Wybierając dostawców, firma zwraca szczególną uwagę na aspekty związane z warunkami pracy i zrównoważonym wykorzystaniem naturalnych zasobów.
Na przestrzeni kilkunastu lat Brasil Moka wprowadziła istotne zmiany w procesie produkcyjnym, zainstalowała nowoczesne systemy fotowoltaiczne do produkcji energii elektrycznej, pompy ciepła do ogrzewania pochodzącego ze źródeł odnawialnych oraz zmieniła całe oświetlenie na LED. W niedalekiej przyszłości firma planuje korzystać wyłącznie z elektrycznych samochodów dostawczych oraz wdrożyć innowacyjne rozwiązania dotyczące materiałów, z których produkowane są opakowania.
Zróżnicowana oferta, czyli nie tylko Arabika
Szeroka oferta Brasil Moka obejmuje kawy ziarniste, kawy mielone oraz kapsułki, które dostępne są również w asortymencie certyfikowanej kawy ekologicznej. Biolife to starannie skomponowana mieszanka najwyższej jakości Arabiki z Peru, Nikaragui, Meksyku i Brazylii oraz indyjskiej Robusty w proporcji 85/15%. Kompozycja składa się wyłącznie z certyfikowanej kawy bio i charakteryzuje się wyczuwalnymi nutami kwiatowo-owocowymi. Seria bio obejmuje także kawę Bio100, która zawiera mieszankę wyselekcjonowanych gatunków Arabiki z Peru, Meksyku i Nikaragui.
Kawa Biolife ma certyfikat Bioagricert, który poświadcza, że procesy produkcyjne Brasil Moka spełniają rygorystyczne wymagania dotyczące przetwarzania surowców ekologicznych. Wybierając kawę z linii Biolife, możemy mieć pewność, że jest to produkt godny najwyższego zaufania.
Zwolennicy kawy z domieszką charakterystycznej, intensywnej w smaku Robusty mają do wyboru m.in. kawę Happy Silver oraz Risveglio. Pierwsza zawiera 80% azjatyckiej Robusty i 20% afrykańskiej Arabiki. Druga składa się z 60% azjatyckiej Robusty i 40% Arabiki pochodzącej z Brazylii i Ameryki Środkowej.
Wszystkie produkty z oferty Brasil Moka palone są metodą rzemieślniczą i mają certyfikat ISO 9001:2015, który dotyczy wymagań prawnych i norm jakościowych.
Edukacja i promocja kultury picia kawy
Brasil Moka zajmuje się nie tylko produkcją wysokiej jakości kaw rzemieślniczych, ale także edukacją i promocją kultury picia tego pobudzającego, aromatycznego napoju. Kursy, warsztaty i szkolenia baristów odbywają się w założonej w 2018 roku firmowej Akademii Kawy. Prowadzone są przez doświadczonych ekspertów i dostępne dla wszystkich chętnych – zarówno osób związanych z kawą profesjonalnie, jak i zwykłych entuzjastów małej czarnej. Organizowane cyklicznie zajęcia obejmują najważniejsze aspekty teoretyczne i praktyczne, m.in. wiedzę na temat gatunków i odmian botanicznych kawy, podstawowe i zaawansowane sposoby przygotowania kawy, kontrolę całego procesu oraz tzw. latte art, czyli naukę tworzenia zróżnicowanych wzorów z mleka na wierzchu świeżo zaparzonej kawy w filiżance