Wszyscy właściciele lokali gastronomicznych serwujących dania obiadowe dobrze wiedzą, że utalentowany szef kuchni to prawdziwy skarb, o który należy odpowiednio dbać. Nie tylko dzięki dobremu wynagrodzeniu, ale również dzięki inwestycjom w akcesoria i urządzenia, dzięki którym praca szefa kuchni staje się jeszcze bardziej komfortowa i przyjemna, a lokal zyskuje nowe możliwości. Okazją do sprawienia prezentu mogą być urodziny lub święta Bożego Narodzenia. Oczywiście nie musi być to prezent, który będzie jednocześnie inwestycją w lokal; można pokusić się o coś spersonalizowanego, coś, co będzie nie tylko praktyczne, ale sprawi również kucharzowi radość. Warto pamiętać, że prawdziwy szef kuchni to pasjonata, który rządzi najczęściej również we własnej, domowej kuchni.

Wygodna i praktyczna odzież

Załóżmy więc, że mamy do czynienia z szefem, którego całe życie toczy się wokół kuchni, a największą radość sprawia mu właśnie gotowanie oraz kreowanie nowych receptur i zaskakujących połączeń smakowych. Zostańmy więc w obszarze pomysłów, które kręcą się wokół szeroko pojmowanej sztuki kulinarnej niezależnie od tego, czy prezent będzie służyć kucharzowi w pracy czy w domowym zaciszu.

Każdy lubi dobrze wyglądać, również, a może przede wszystkim w pracy. Dlatego jednym z najbardziej trafionych pomysłów może być nowa odzież gastronomiczna. Elegancka bluza sprawi, że kucharz będzie się czuć wyróżniony i nikt nie będzie mieć wątpliwości kto tu rządzi, tym bardziej, jeśli wybierzemy coś z modnej linii Rock Chef. Do kompletu, pod bluzę, można dorzucić t-shirt oraz spodnie kucharskie z tej samej, eleganckiej serii. A może nasz szef kuchni liczy po cichu na nowy fartuch lub wygodną zapaskę, np. z serii Rock Chef? Jednym z atrybutów szefa kuchni jest oczywiście czapka kucharska. Możemy zamówić czapkę oznaczoną logo lokalu, w którym aktualnie pracuje lub pokusić się o markową czapkę Rock Chef.

Pomocne urządzenia i akcesoria

Jeśli nasz szef kuchni nie potrzebuje nowej odzieży gastronomicznej, możemy zacząć szukać prezentu w obszarze wyposażenia kuchni. Warto z tej okazji przejrzeć przybory kuchenne, którymi dysponujemy i uzupełnić je o takie, z których szef kuchni będzie wyjątkowo zadowolony. Podstawowe narzędzie szefa kuchni to noże kuchenne – w tym obszarze wybór jest ogromny. Dlatego zanim kupimy nóż lub komplet noży, podpytajmy jakiego typu noży nasz szef kuchni potrzebuje najbardziej. Może czeka z utęsknieniem na specjalne noże do dekoracji potraw, czyli sztuki carvingu? Noże tego typu możemy skompletować osobno lub wybrać kompletny zestaw noży dekoracyjnych. A może ma dość problemów z odsączaniem umytej sałaty i chciałby, aby w kuchni znalazły się skuteczne suszarki i odsączacze? Jeśli myślimy o większym prezencie, może to dobry czas na nową patelnię gastronomiczną lub maszynę automatyzującą którąś z czynności wykonywanych do tej pory ręcznie. Może to być urządzenie do obierania warzyw, np. maszyna do obierania ziemniaków lub równie pomocna maszyna do obierania cebuli. Dobrym, trafionym pomysłem okazują się zazwyczaj roboty kuchenne, które wyręczają kucharza z wielu czasochłonnych lub mało wdzięcznych prac. Jeśli wszystko już mamy i pula ewentualnych pomysłów jest już wyczerpana, pozostaje coś, co ucieszy z pewnością każdego szefa kuchni – nowe garnki lub patelnie dla profesjonalistów, np. specjalne patelnie do smażenia rybsteków lub hiszpańskiej paelli.

Pomysły spoza kuchni

Oczywiście możemy szukać pomysłu na prezent dla szefa kuchni spoza szeroko pojmowanej gastronomii i kulinariów, choć jesteśmy pewni, że nic tak nie ucieszy kucharza jak prezent związany z jego pasją. Każdy szef kuchni musi czasem odpoczywać, dlatego możemy kupić porządną poduchę z wybraną przez nas grafiką lub fajnym hasłem. Innym praktycznym, pomysłem na prezent może okazać się wygodna torba na ramię, który możemy tak jak poduszkę spersonalizować. W ostateczności zawsze możemy postawić na sprawdzony, choć banalny kubek z odpowiednią grafiką lub t-shirt z „kulinarnym” nadrukiem.

Więcej w Ciekawostki
Na czym polega carving
Na czym polega carving

Carving to najprościej mówiąc, sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach, która pojawiła się w Polsce dopiero kilkanaście lat temu i...

Zamknij