Wałkowarki do ciasta – sposoby na wałkowanie ciasta do pizzy

Bez dobrego ciasta, nie ma dobrej pizzy. To wiadomo nie od dziś. Żadne wymyślne składniki i sosy nie uratują tego smaku, jeśli ciasto będzie miało konsystencję gumy, albo wręcz przeciwnie – będzie za suche. Zrobienie dobrego ciasta to nie lada sztuka, jest wiele ważnych aspektów, które muszą się zgadzać, aby finalnie pizza zachwyciła gości swoim ciekawym, wyśmienitym smakiem. Pierwszym z nich jest dobór odpowiednich składników: mąki, wody, drożdży w odpowiednich proporcjach. Potem należy uzbroić się w cierpliwość i dać naszemu ciastu wyrosnąć. Ostatnim etapem, przed nałożeniem składników, jest rozwałkowanie ciasta. I tutaj bardzo często zaczynają robić się “schody”, a ten etap prac jest dla nas bardzo problematyczny. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, jak skutecznie rozwałkować ciasto na pizzę.

Sposób pierwszy – klasyczny wałek

Ciasto na pizzę można rozwałkować w klasyczny sposób – używając do tego wałka. Bardzo ważne jest to, aby użyć dobrej jakości wałka, przeznaczonego do ciasta, gdyż słaby i tani może sobie z tym nie poradzić. Świetnie sprawdzi się tutaj wałek silikonowy. Ciasto do wałkowania powinno być lekko schłodzone, jednak nie zimne. Po wyciągnięciu go z lodówki daj mu czas, aby nabrało temperatury pokojowej. To istotne, gdyż dzięki temu będzie się ono bardziej rozciągać. Kolejnym ważnym gadżetem, który Ci się przyda, jest odpowiednie podłoże, na którym będziesz wałkował swoje ciasto. Może to być blat lub odpowiednie mata, którą wcześniej dokładnie należy podsypać mąką, aby nic do niej się nie przyklejało. Bardzo dobrze sprawdzi się równie klasyczna, drewniana stolnica. Przed przystąpieniem do wałkowania warto jeszcze raz dokładnie zagnieść ciasto. Następnie dzielimy je na części. Wielkość pojedynczej porcji zależy od Ciebie. Im na większe porcje podzielisz ciasto, tym każda z pizzy będzie większa lub grubsza. Pojedynczą porcję należy obtoczyć w mącę, a następnie ułożyć na posypanym wcześniej blacie/stolnicy/macie i rozpocząć wałkowanie. Warto podczas całego procesu wałkowania stale podsypywać naszą pizzę mąką, aby nie przyklejała się ani do podłoża, ani do naszego wałka. Ciasto należy wałkować od góry do dołu, a gdy zacznie kształtem przypominać owal, obrócić je i dalej wałkować. Jeżeli Twoje ciasto kształtem przypomina już koło, to możesz ułożyć je na blaszce – jest gotowe.

Sposób drugi – wałkowarki do ciasta

Wałkowarki do ciasta to maszyny, które mają ułatwić pracę w kuchni podczas przygotowywania ciasta na pizzę. Taka maszyna świetnie sprawdzi się w pizzerii, barach i restauracjach. Jest banalnie prosta w użyciu. Wkłada się do niej jedną porcję ciasta, a otrzymuje gotowy, uformowany w kształt koła, placek. Wałkowarki do ciasta posiadają opcję regulacji, dzięki czemu możemy wybrać jaką chcemy otrzymać średnicę pizzy oraz grubość samego ciasta. Są genialnym gadżetem, który skróci czas pracy o kilka godzin oraz pozwoli, aby stała się ona bardziej efektywna. Co więcej, wałkowarka świetnie sprawdzi się również, jeżeli chcesz zrobić idealne ciasto na pierogi lub domowy makaron!