Płyta indukcyjna coraz częściej zastępuje kuchenkę gazową lub elektryczną. Posiada wiele zalet i zwiększa walory estetyczne każdej kuchni niezależnie od stylu, w jakim została urządzona. Jednak w trakcie gotowania lub smażenia łatwo ją zabrudzić, tym bardziej, że pełni również rolę dodatkowego, kuchennego blatu. Na szczęście płyta indukcyjna nie posiada żadnych wgłębień i trudno dostępnych przestrzeni, dlatego czyści się ją łatwiej niż tradycyjną kuchenkę. Jeśli chcemy, aby płyta indukcyjna służyła nam długo i lśniła pełnym blaskiem, należy o nią dbać i regularnie czyścić. Jak i czym to robić bez ryzyka uszkodzenia powierzchni?

Zasady, o których warto pamiętać

Przede wszystkim regularność. Warto wprowadzić prostą zasadę systematycznego sprzątania kuchenki po każdym gotowaniu lub smażeniu. Dzięki temu wszelkie zaplamienia i zacieki nie zdążą się utrwalić i można je bez trudu usunąć ze szklanej lub ceramicznej powierzchni. Oczywiście zanim zaczniemy czyszczenie należy poczekać, aż płyta ostygnie. Warto poświęcić codziennie lub nawet parę razy dziennie kilka minut, zamiast tracić czas na usuwanie zabrudzeń bez gwarancji całkowitego usunięcia uporczywych śladów. Przed dokładnym czyszczeniem kuchenki, nie tylko powierzchni grzewczych, należy pamiętać o wyłączeniu urządzenia z zasilania.

Preparaty i akcesoria do czyszczenia płyty indukcyjnej

Czym najskuteczniej wyczyścić płytę grzewczą? Doskonale nadają się do tego środki do mycia szyb lub specjalistyczne preparaty przeznaczone do czyszczenia szklanych i ceramicznych płyt. Profesjonalne preparaty mają postać płynów, past lub żelów. Płyny posiadają najczęściej wygodny atomizer umożliwiający dokładne rozpylenie środka na powierzchni płyty.

Do czyszczenia powierzchni płyty nadają się najlepiej gąbki lub ścierki kuchenne, np. ścierka z mikrofibry, która doskonale wchłania wodę i nie pozostawia żadnych śladów. W przypadku wyjątkowo uporczywych zabrudzeń warto mieć pod ręką specjalne łopatki gastronomiczne, np. skrobak z tworzywa do płyt indukcyjnych. Nie wolno używać żadnych wybielaczy, agresywnych środków czyszczących i preparatów w proszku ze względu na ryzyko zarysowania lub uszkodzenia powierzchni grzewczej. Zabrudzoną powierzchnię spryskujemy, czyścimy wilgotną gąbką lub specjalną ściereczką, wycieramy, polerujemy delikatnie i gotowe.

Inne sposoby czyszczenia

Istnieje kilka alternatywnych sposobów czyszczenia płyty indukcyjnej. Najpopularniejsze z nich wykorzystują wyjątkowe właściwości octu oraz sody – dwóch produktów, które znajdują się w prawie każdej kuchni. Wystarczy rozpuścić sodę w wodzie z dodatkiem octu lub użyć samego octu. To skuteczne, a przede wszystkim tanie i ekologiczne sposoby na wyczyszczenie płyty indukcyjnej.

Inny tani sposób na pozbycie się zanieczyszczeń to użycie delikatnego płynu do zmywania naczyń. Aplikujemy płyn na gąbkę lub ściereczkę i myjemy kolistymi ruchami. Usuwamy zanieczyszczenia, wycieramy do sucha, a na koniec polerujemy. Płyta wyczyszczona płynem do mycia naczyń będzie nie tylko idealnie lśniąca, ale również subtelnie pachnąca.

Uporczywe zabrudzenia

Czasem zdarza się wyjątkowo uporczywe zanieczyszczenie, np. przypalony tłuszcz i żadne preparaty ani sposoby nie mogą poradzić sobie z jego usunięciem. Mocne szorowanie może pozostawić zarysowania, dlatego w tym przypadku należy sięgnąć po specjalny skrobak z tworzywa przystosowanego do czyszczenia płyt indukcyjnych. Jest niezwykle skuteczny, a ryzyko uszkodzenia powierzchni jest właściwie zerowe. Przed przystąpieniem do czyszczenia uporczywe, przyschnięte zabrudzenia warto spryskać specjalnym preparatem lub wodą z dodatkiem kilku łyżeczek octu. Gdy zanieczyszczenia zmiękną, usuwamy je za pomocą skrobaka. Po zeskrobaniu brudu należy wyczyścić powierzchnię płynem do mycia szyb i delikatnie wypolerować. Pamiętaj, aby nie używać skrobaka metalowego ani czyścika z drutu. Wystarczy kilka ruchów, aby powstały nieestetyczne zarysowania, których nie będzie można usunąć.