Naleśniki to jedna z ulubionych potraw Polaków w każdym wieku, a naleśnikarnie pojawiają się na kulinarnej mapie polskich miast coraz częściej. Konkurencja rośnie, dlatego myśląc o tego typu biznesie, warto zainwestować w niezbędne, profesjonalne urządzenia i akcesoria do produkcji naleśników. Połowa sukcesu to dobra lokalizacja oraz receptura na doskonałe ciasto i pomysły na ciekawe połączenia smakowe zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.

Od czego zacząć?

Na początek wymogi formalne. W zgłoszeniu działalności należy określić PKD dla usług o profilu gastronomicznym. Umożliwi to prowadzenie sprzedaży zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz lokalu, np. w food trucku dostosowanym do produkcji naleśników.

Jeśli wybraliśmy już dogodną lokalizację, należy zadbać o dostosowanie pomieszczeń do profilu działalności zgodnie z wytycznymi określonymi w Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Dobrym rozwiązaniem, szczególnie w przypadku ograniczonego budżetu jest wynajęcie lokalu przygotowanego do prowadzenia działalności. Miesięczny koszt dzierżawy jest co prawda wyższy, ale ogranicza znacząco wysokość inwestycji na starcie. Jeśli odbiór sanitarny przebiegnie pomyślnie, czas na kolejne kroki – wyposażenie lokalu w niezbędne narzędzia i akcesoria.

Koszt inwestycji

Na koszt całej inwestycji składa się kilka elementów. Spróbujmy określić jej wysokość. Wynajem lokalu to w zależności od lokalizacji i metrażu koszt rzędu 4-15 tysięcy złotych miesięcznie. Oczywiście najdroższe są miejsca będące częścią galerii handlowej lub lokale usytuowane przy popularnych, handlowych ulicach i miejskich deptakach. Razem z niezbędnym, minimalnym wyposażeniem i aranżacją przestrzeni łączny koszt całej inwestycji w naleśnikarnię powinien zamknąć się w kwocie między 25-45 tysięcy złotych. Stoliki, krzesła i inne meble nie stanowią wbrew pozorom wielkiego wydatku i możemy je skompletować stosunkowo niskim kosztem (ok. 3-5 tysięcy złotych).

W co wyposażyć naleśnikarnię?

Zacznijmy od kuchni. Niezależnie od lokalizacji, wielkości i profilu lokalu, podstawowym narzędziem pracy będzie naleśnikarka gastronomiczna lub/i profesjonalne patelnie do smażenia naleśników. Jeśli prowadzimy większy lokal, warto zainwestować w kilka urządzeń. Oferta jest spora i umożliwia wybór naleśnikarki pojedynczej lub podwójnej w wersji gazowej lub elektrycznej. Może to być naleśnikarka z powłoką ceramiczną lub naleśnikarka z płytą żeliwną.

Wybierając patelnie do smażenia naleśników, należy zwrócić uwagę na rodzaj powłoki zabezpieczającej oraz materiał z jakiego zostały wykonane.  Warto zdecydować się na solidną patelnię aluminiową z powłoką tytanową lub teflonową lub wybrać patelnię przystosowaną do płyty indukcyjnej. Dobra patelnia do smażenia naleśników powinna posiadać ergonomiczny, nienagrzewający się uchwyt, idealnie płaskie dno i niski rant umożliwiający łatwe odwrócenie naleśnika na drugą stronę. Nieprzywierająca powłoka eliminuje z kolei ryzyko przypalenia naleśnika i umożliwia swobodne podrzucanie placka w trakcie smażenia, co w przypadku półotwartej kuchni wygląda bardzo efektownie.

Czego jeszcze będziemy potrzebować w funkcjonalnej naleśnikarni? Z pewnością przyda się profesjonalny blender. Blendery kielichowe z dzbankiem to urządzenia niezbędne to szybkiego i dokładnego zmiksowania składników naleśnikowego farszu. Przygotowanie idealnego ciasta umożliwiają roboty kuchenne, które posiadają wiele cennych, usprawniających pracę funkcji. Bardzo przydatne okazują się łopatki kuchenne ze stali nierdzewnej, które umożliwiają bezproblemowe odwrócenie naleśnika na drugą stronę.

Jeśli zależy nam na zachowaniu maksymalnej higieny i wygody w kuchni, warto zainwestować w meble ze stali nierdzewnej, umywalki nierdzewne stalowe regały gastronomiczne.

Oprócz wyposażenia kuchni musimy liczyć się z wydatkami na sztućce dla gastronomii, komplet talerzy płytkich (np. talerze płytkie Ariane), syfony do bitej śmietany wraz z kompletem nabojów, stoliki, krzesła i odpowiednie oświetlenie.