Umiejętność przygotowywania zróżnicowanych drinków to najważniejsza cecha dobrego barmana – zarówno profesjonalisty, jak i amatora wchodzącego w rolę szefa baru w czasie relaksu lub okazjonalnych domówek. Współczesny barman nie musi znać na pamięć wszystkich receptur, mamy przecież Internet, ale musi mieć do dyspozycji zestaw niezbędnych akcesoriów barmańskich, które usprawniają wykonanie wszystkich czynności. Odpowiednie predyspozycje nie wystarczą do sprawnego stworzenia znanych i oryginalnych kompozycji na bazie alkoholu. Jakie akcesoria barmańskie powinien mieć pod ręką każdy barman, aby oczarować i zachwycić gości serwowanymi drinkami? 

Barowe niezbędniki 

Akcesoria, dzięki którym wszystkie czynności barmańskie będą miały sprawny przebieg, a przygotowanie nawet najbardziej wymyślnych drinków oraz koktajli stanie się komfortowe i widowiskowe obejmują kilkanaście niezbędnych gadżetów i przyborów. Najważniejszym z nich są shakery do drinków – podstawowe narzędzie każdej osoby zarządzającej profesjonalnym i domowym barem. Bez shakera przygotowanie niektórych, szczególnie wieloskładnikowych drinków jest praktycznie niemożliwe. Wyróżnia się trzy podstawowe typy shakerów: dwuczęściowe bostoński i francuski oraz trzyczęściowy cobbler przeznaczony do miksowania koktajli. Shaker bostoński jest bardzo charakterystyczny. Składa się z metalowego kubka oraz szklanego pojemnika mieszającego. Szklanka barmańska to cecha wyróżniająca typ bostoński. Shaker francuski to kombinacja dwóch metalowych części – pojemnika mieszającego i nasadki. Cobbler wyróżnia się trzyczęściową budową – kubka, nasadki wewnętrznego sitka, które w trakcie preparacji koktajli odgrywa kluczową rolę. Do shakera bostońskiego i francuskiego, w przypadku dodawania kruszonego lodu lub rozdrobnionych owoców, potrzebne są specjalne filtry siatkowe. 

Elementem pomagającym w dobrej organizacji pracy za barem są zróżnicowane pojemniki barmańskie, służące m.in. do przechowywania słomek, serwetek, mieszadełek, kostek lodu, przypraw i dodatków smakowych. Jednym z niezbędników zaliczanych do pojemników barmańskich jest krustownica służąca do sprawnej i precyzyjnej dekoracji różnego rodzaju kieliszków i szklanek. Warto mieć również na wyposażeniu pojemnik na butelki i dyspensery barowe, który można powiesić na ścianie. 

Oprócz shakerów i pojemników każdy barman powinien mieć do dyspozycji następujące gadżety:

Jeśli nie chcemy kupować wszystkich akcesoriów oddzielnie i mamy minimalne wymagania, dobrym rozwiązaniem na szybkie skompletowanie podstawowych akcesoriów barmańskich jest inwestycja w gotowy zestaw. W zależności od konfiguracji można w nim znaleźć m.in. shaker, sitko, łyżkę i szklanicę barmańską oraz muddler. Zestaw akcesoriów barmańskich jest świetnym pomysłem na prezent dla każdego, kto rozpoczyna swoją przygodę za barem. 

Jak zachwycic gosci swoimi drinkami 2

Zestaw odpowiednich kieliszków i szklanek

Każdy barman powinien wiedzieć w jakim szkle serwować najpopularniejsze drinki i koktajle. Dobór kieliszków i szklanek dedykowanych poszczególnym kompozycjom alkoholowym to barmańska baza. Odpowiednie naczynie podkreśla ich złożony charakter smakowy i pozwala wyeksponować wszystkie walory estetyczne. Czym wyróżniają się kieliszkiszklanki do najczęściej zamawianych drinków – Martini, Margarity, Krwawej Mary, Piña Colady, Mohito i Caipirinha?

Kieliszki do Martini to chyba najlepiej rozpoznawalne szkło do drinków na bazie alkoholi. Jego charakterystyczną cechą jest szeroka, stożkowa lub półokrągła czarka wsparta zazwyczaj na długiej, smukłej nóżce. Kieliszki do Margarity kojarzą się z kształtem odwróconego sombrero, które osadzone jest na długiej, niezbyt grubej nóżce. Krwawą Mary serwuje się z reguły w wysokiej szklance typu highball z grubym dnem bez nóżki. Tego typu szkło jest wyższe niż szkło Old Fashioned oraz krótsze i nieco szersze niż tzw. collinsówka. Do Piña Colady zalecany jest kieliszek koktajlowy typu hurricane lub podobne szkło z krótką, dość masywną nóżką i wysoką czarką. Mohito serwuje się zwyczajowo w wysokiej szklance o prostych ściankach i solidnym dnie. Szklaneczka do brazylijskiego drinka Caipirinha jest niska, pękata i posiada grube dno. Jej kształt wywołuje skojarzenia z otwartym orzechem kokosowym. 

Barman wyposażony w zestaw niezbędnych akcesoriów i odpowiednie szkło, poradzi sobie za każdym barem.