
Często słyszymy opinię na temat ilości i częstotliwości spożywanych posiłków. Jednym z promowanych stylów odżywiania jest tak zwany system “pięciu posiłków dziennie”. Z pewnością słyszeliśmy twierdzenia, że należy jeść pięć posiłków dziennie, jednak czy faktycznie jest to zdrowe dla naszego organizmu? W jaki sposób układać swoje posiłki w takim systemie i jak w praktyce wygląda taki rodzaj diety? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w niniejszym artykule, który, mamy nadzieję, stanie się podstawą do ożywionej dyskusji lub przynajmniej osobistego rozważenia tej kwestii z możliwością jej zastosowania u siebie, chociażby dla testu i sprawdzenia, jak nasz organizm radzi sobie z tak zaprojektowaną dietą. Tak czy inaczej, nie pozostaje nic innego jak serdecznie zaprosić do lektury!

Naukowcy uważają natomiast, że spożywając 5 posiłków dziennie zapewniamy sobie poziom glukozy oraz wydzielanie insuliny na prawidłowym, zbalansowanym poziomie. Jest to o tyle zdrowe, że gdy przyzwyczaimy nasz organizm do stałych godzin spożywania posiłków możemy być pewni, że dostarczana energia będzie optymalnie wykorzystana i unikniemy tak trudnego przecież do poskromienia i zachęcającego do niezdrowego podjadania słodyczy uczucia głodu w ciągu dnia!
Warto wspomnieć również, że jedząc częściej będziemy czuli się lżej, a przez co będziemy mieli więcej energii do działania. System pięciu posiłków sprzyja zatem nie tylko utracie niechcianych, nagromadzonych przez miesiące i lata kilogramów, ale również buduje lepsze samopoczucie. Potwierdza to sporo osób, które korzystnie wypowiada się o zmianie trybu życia polegającego na spożywaniu pięciu posiłków dziennie.
Jak zatem powinny wyglądać nasze posiłki? Przyjrzyjmy się temu bliżej, omawiając precyzyjnie każdy z kolejnych “przystanków” na pięciodaniowej mapie ułożonej na przestrzeni dnia. Przypominamy jednocześnie, że więcej tego typu artykułów znaleźć można na naszym blogu w odpowiednich działach tematycznych, to jest: Zdrowie oraz Poradniki.
-
Śniadanie
Uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Na jego temat jest wiele różnorakich opinii, jak zresztą podejść co do tego, czy warto, czy też nie, jeść z rana. Mimo wszystko trzeba uznać, że nasze śniadanie powinno być syte, gdyż aktywuje ono nasz metabolizm i pozwala nam na dostarczenie energii i to już od samego rozpoczęcia dnia. Tworząc nasze śniadania pamiętajmy, aby składały się na nie wszystkie grupy pokarmów – zarówno warzywa, owoce jak i mięso. Możemy też urozmaicać nasze śniadania produktami mlecznymi bądź pieczywem! W żadnym wypadku jednak nie rezygnujmy ze śniadań!

-
Drugie śniadanie
Drugie śniadanie jest również ważnym posiłkiem! W przybliżeniu powinno ono zawierać około 250 kalorii. Może to być jogurt, owoce lub porcja dobrze umytych i zawczasu przygotowanych warzyw. Ważne, aby nasze drugie śniadanie było lekkie, nie zapychające i możliwie pozbawione nadmiaru cukru. Dzięki temu nie dopuścimy do stanu głodu po śniadaniu, odpowiemy na pojawiające się zapotrzebowanie kaloryczne, a z drugiej strony ciągle będziemy mieli miejsce na czekający nas za kilka godzin obiad!
-
Obiad
Dietetycy podkreślają, że obiad powinien być posiłkiem zbilansowanym i obfitującym w zdrowe składniki, w tym przede wszystkim, co zresztą podkreśla się już od lat, w warzywa. Możemy urozmaicać nasze obiady serwując, zarówno potrawy mięsne, jak i wegetariańskie lub wegańskie – jest to oczywiście kwestia indywidualna, wykraczająca daleko poza sprawy czysto dietetyczne. Pamiętajmy zatem, co wkładamy pod pokrywki! Pamiętajmy również o korzyściach płynących z jedzenia ryb! Jedzmy spokojnie i nie opychajmy się. Pamiętajmy, że posiłek nie powinien sprawić, że będziemy przejedzeni. Wielu dietetyków uważa, że od obiadu powinniśmy odchodzić po zaspokojeniu głodu, lecz z wyczuwalnym, lekkim niedosytem! To dobra metoda, gdyż bez potrzeby skrupulatnego liczenia spożytych kalorii, sami jesteśmy w stanie zorientować się, kiedy powiedzieć “dość”. Wystrzegajmy się także smażonych na głębokim tłuszczu potraw.
-
Podwieczorek
Podwieczorek, analogicznie do drugiego śniadania, powinien zawierać od 200 do 250 kalorii (rzecz jasna, na potrzeby tego tekstu, posługujemy się niejako danymi i wartościami uśrednionymi, które dla indywidualnej, konkretnej osoby powinny być dostosowane do jego lub jej potrzeb życiowych oraz możliwe skonsultowane z fachowym dietetykiem!) Na podwieczorek polecamy na przykład kanapkę z ciemnego pieczywa, wędliną drobiową, pomidorem lub ogórkiem. Podobnie jak w przypadku drugiego śniadania, zadaniem podwieczorku jest zaspokojenie głodu w zdrowy, zorganizowany i przemyślany, a przy tym korzystny dla organizmu sposób, a nie bezpośrednio najedzenie się.
-
Kolacja
Idealnie kolacja powinna być spożywana na około dwie godziny przez snem. Zwróćmy uwagę na to aby była lekkostrawna, tak aby nie zaszkodzić sobie przed snem i rano móc wstać wypoczętymi i pełnymi sił! Odnośnie zaś konkretnych rozwiązań na dobrą kolację, to zarówno polska, jak i zagraniczna sztuka kulinarna aż ugina się pod ciężarem przepisów, porad i receptur na znakomite, zdrowe i pyszne kolacje i opisanie tego wymagałoby niemal założenia osobnego bloga! Z powodzeniem jednak możemy przygotować ciepły posiłek w postaci zapiekanki, ugotować jajka, bądź postawić, kolejny raz, na solidną porcję warzyw!