Praca za barem to zajęcie dla ludzi ceniących kontakt z klientami – rozmownych, sympatycznych i opanowanych. Poza specyficznymi cechami osobowości praca za barem wymaga dobrego funkcjonowania w późnych godzinach wieczornych i nocnych. Z tego powodu barmanami zostają najczęściej ludzie młodzi, między 19 a 35 rokiem życia, choć oczywiście zdarzają się barmani – weterani, którzy spędzili za barem ponad połowę życia i nie myślą o zmianie zajęcia.

Najważniejsze cechy dobrego barmana

Praca barmana w dobrze prosperującym klubie, pubie czy restauracji to nieustanny kontakt z ludźmi, który wiąże się wysoko rozwiniętymi umiejętnościami interpersonalnymi. Profesjonalny barman to sympatyczny i opanowany rozmówca. Jest kompetentny i pomocny, ale jednocześnie asertywny – potrafi odmówić realizacji zamówienia klientowi, po którym widać, że ma już dość.

Barman musi być osobą dobrze zorganizowaną i sprawną. Szybkość realizacji zamówienia to podstawa obsługi w lokalu z dużą ilością klientów. Dlatego każdy dobry barman powinien bardzo dobrze znać fachowe słownictwo i receptury wszystkich napojów oraz drinków z menu. Przydaje się również inwencja twórcza i zdolność komponowania ciekawych zestawień smakowych. Pożądane są umiejętności baristy, który potrafi przyrządzić szybko każdy rodzaj zamówionej kawy.

Kolejnym ważnym elementem jest doskonała obsługa niezbędnych w pracy barmana urządzeń: programu do obsługi zamówień, kasy fiskalnej, ekspresu do kawy, nalewaków do piwa, kruszarek i kostkarek do lodu, blenderów i muddlerów.

Dobry barman musi potrafić pracować zespołowo i posiadać umiejętność odnajdywania się w trudnych sytuacjach, których w codziennej pracy za barem nie brakuje.

Narzędzia i akcesoria barmańskie 

Dobrze zarządzany, profesjonalny lokal powinien zadbać o wyposażenie baru i zapewnić barmanowi wszystkie narzędzia oraz akcesoria niezbędne do realizacji zamówień. Zaczynając swoją przygodę z pracą za barem, warto zainteresować się przyszłym stanowiskiem pracy i sprawdzić aktualny stan oraz jakość jego wyposażenia. To również od nich zależy komfort codziennej pracy.

Jak zacząć pracę barmana?

Do wykonywania zawodu barmana można się przygotować i skorzystać z profesjonalnego kursu stacjonarnego lub online. Owszem, można próbować znaleźć pracę bez wcześniejszego przygotowania i doświadczenia, licząc na naukę od podstaw za barem, jednak prestiżowe lokale bardzo rzadko decydują się na zatrudnienie „świeżaka”. Ważne, aby zdecydować na profesjonalny, rekomendowany przez innych barmanów kurs. Warto zainwestować nieco większe pieniądze, by zdobyć wszystkie niezbędne umiejętności. Na najlepszych kursach barmańskich można zyskać dodatkowe szlify, np. pożądane w pracy profesjonalnego barmana umiejętności baristy i sommeliera.

Jednym ze sposobów zdobycia pracy bez wcześniejszego doświadczenia jest zatrudnienie się jako pomoc barmańska. To prosta, choć często mało satysfakcjonująca i męcząca droga do zdobycia niezbędnych umiejętności bez profesjonalnego kursu. Inny sposób to uczestnictwo w różnego rodzaju konkursach barmańskich. Z pewnością warto podglądać najlepszych w swoim fachu, zarówno na żywo, jak i przez Internet. Nie zaszkodzą również ćwiczenia domowe, nawet w przypadku braku profesjonalnych narzędzi. Można je zastąpić z łatwością tym, czym dysponujemy.

Na jakie zarobki może liczyć barman?

Zarobki barmana są bardzo zróżnicowane i zależą od wielu stałych i zmiennych czynników. Po pierwsze lokalizacja i prestiż lokalu. Im większa renoma, tym więcej klientów, a tym samym wyższe napiwki, które w dobrze prosperującym miejscu stanowią często więcej niż połowę przychodów. Ich wysokość jest elementem zmiennym, choć w dobrze prosperującym lokalu w miarę przewidywalnym. Duże miasta generują większe możliwości zatrudnienia i bardziej zróżnicowane, często wysokie (wliczając napiwki) przychody. Oczywiście doświadczony barman może liczyć na bardziej stabilne warunki zatrudnienia i dużo wyższą stawkę i niż osoba stawiająca pierwsze kroki w zawodzie.