Jaki rodzaj pieca najlepiej kupić do pizzerii?

Dobry, porządny piec to serce każdej dobrze prosperującej pizzerii. To urządzenie możemy spotkać również w restauracjach i barach, które serwują pizzę. Dlaczego piec jest taki ważny? W dużej mierze to, jakie finalnie otrzymamy ciasto, czy będzie ono chrupiące, aromatyczne i rozpływające się w ustach, zależy właśnie od pieca. Na rynku dostępnych jest wiele najróżniejszych rodzajów pieca, tak, aby każdy lokal mógł wybrać sprzęt, który sprosta wszelkim oczekiwaniom i spokojnie zmieści się w restauracyjnej kuchni. W dzisiejszym artykule omówimy najpopularniejsze rodzaje pieca, które najczęściej są wybierane przez konsumentów.

Piece jednokomorowe do pizzy

Tego typu piece świetnie sprawdzą się w restauracjach i barach, które w swoim menu nie mają samej pizzy, ale również inne dania. Ten rodzaj pieca nie zajmuje dużo miejsca, a jednocześnie jest na tyle wydajny, że bez problemu upiecze pizzę idealną, która sprosta oczekiwaniom klientów. Znajdzie on również zastosowanie w barach, w których to świetnie sprawdzi się do podgrzewania zamrożonych produktów, takich jak pizza, czy zapiekanki. Dzięki niewielkim rozmiarom piece jednokomorowe do pizzy zmieszczą się w praktycznie każdej kuchni! Decydując się na zakup warto zwrócić uwagę na to, z czego dane urządzenie jest wykonane. Polecamy piece wykonane ze stali nierdzewnej, która jest odporna na zarysowania, wgniecenia, wysokie temperatury oraz pozostałe czynniki zewnętrzne.

Piece dwukomorowe do pizzy

Tego rodzaju piec świetnie sprawdzi się w lokalach i fastfoodach średniej wielkości. Jest wyposażony w dwie komory, które są w stanie pomieścić dużo większą liczbę pizz niż piece jednokomorowe. W większości piece dwukomorowe posiadają możliwość regulowania temperatury "dołu i góry", dzięki czemu można wypiekać dwie różne potrawy na dwóch innych temperaturach jednocześnie. Piece dwukomorowe do pizzy w większości posiadają również oświetloną komorę, dzięki której na bieżąco można kontrolować stan wypieczenia pizzy.

Piece trzykomorowe do pizzy

Jest to rodzaj pieca, który powinna posiadać każda duża pizzeria, która sprzedaje duże ilości pizzy każdego dnia. Pozwala na wypiekanie pizzy o dużej średnicy i dowolnym kształcie. Jest to jeden z droższych pieców, natomiast dzięki swojej pojemności pozwala wypiekać wiele pizz jednocześnie, dzięki czemu inwestycja bardzo szybko się zwraca. Piece trzykomorowe do pizzy zostały stworzone z myślą o specjalistach, którzy mają wysokie wymagania.

Jaki piec kupić i który najlepiej się sprawdzi?

Wszystko tak naprawdę zależy od indywidualnych czynników, dlatego odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Decydując się na zakup konkretnego pieca weź pod uwagę takie aspekty jak: wielkość lokalu, menu w lokalu (jeżeli np. pizza jest daniem rzadziej wybieranym przez klientów, to lepiej zainwestować w mniejszej wielkości piec) oraz ilość pizz, które Twoja restauracja wydaje każdego dnia. Jeżeli prowadzisz prężnie działającą pizzerie, to warto zainwestować w piece trzykomorowe do pizzy, gdyż taka inwestycja bardzo szybko się zwróci. Jeżeli natomiast prowadzisz mniejszy lokal lub pizza jest w nim daniem drugorzędnym, to warto rozważyć zakup pieca o mniejszej ilości komór.

Dodaj komentarz

Pola oznaczone (*) są wymagane Twoje dane będziemy przetwarzać zgodnie z naszą Polityką prywatności.