
Kawa espresso, czyli klasyczny, mocny i wyrazisty napój uwielbiany jest przez koneserów kawy na całym świecie! Z pozoru łatwa w przygotowaniu i serwowaniu kawa cechuje się mocnym, gęstym i esencjonalnym smakiem, który stanowi bazę wielu kawowych napoi. Pierwszy raz przygotowana została na przełomie XIX i XX wieku we Włoszech, skąd jej popularność rozprzestrzeniła się na cały świat! Obecnie, kawa espresso jest jednym z symboli Włoch, a także cennym elementem tamtejszej kultury. Przygotowywanie oraz picie kawy espresso w wielu miejscach stanowi codzienny rytuał, który kultywowany jest z pokolenia na pokolenie. Jeżeli Państwo również uwielbiacie mocny i wyrazisty smak małej czarnej kawy espresso, zapraszamy do zapoznania się z niniejszym artykułem. Postaramy się wyjaśnić jak prawidłowo przygotować tą kawę i na co szczególnie zwrócić uwagę podczas jej robienia! Oczywiście, podstawowym założeniem dobrego espresso jest skorzystanie z blendu dobrej jakości, stąd odsyłamy również do naszego artykułu: Czym powinna się charakteryzować dobra kawa.
Jakie ziarna kawy są najlepsze do espresso?
Podstawową kwestią, jaką powinniśmy rozważyć przed przystąpieniem do przygotowania tego pysznego specjału jest to, jakie właściwe ziarna powinny być użyte do espresso? Otóż, ziarna przeznaczone do przygotowania tej kawy powinny być odpowiednio długo wypalane. Dzięki temu nabiorą one pełni aromatu oraz mocy, którą w procesie parzenia uwolnią dając wyrazisty smak. Najlepiej do tego rodzaju kawy nadają się tradycyjne ziarna pochodzące z Salwadoru, Kostaryki oraz Kolumbii. Te ciemnobrązowe ziarna cechują się wysoką intensywnością i charakterystycznym pełnym aromatem, który doceniany jest przez smakoszy espresso! Dla fanów nieco delikatniejszych i łagodniejszych smaków świetnie sprawdzą się mieszanki arabik, które posiadają odpowiednie nuty goryczki i kwasowości, jednak nie mają nadmiaru intensywności. Z kolei mieszanka zawierająca oprócz arabik również niewielki procent robusty sprosta wymaganiom osób poszukujących kawy o ostrym, mocnym smaku i z większą dawką kofeiny. Co więcej, obecność robusty pozwoli nam także uzyskać gęstą i długo utrzymującą się cremę.


Odpowiednia woda to absolutna podstawa
Kolejnym aspektem, jaki powinniśmy rozważyć w procesie przygotowania pysznego espresso jest woda. Nie powinniśmy nigdy zapominać jak dużą rolę w smaku każdej kawy odgrywa woda. W przypadku kaw czarnych stanowi ona prawie 98% całego napoju, zatem zła jakościowa woda po prostu zepsuje jej smak! W przypadku espresso jest to szczególnie ważne, musimy zatem zwracać szczególną uwagę na korzystanie z dobrej jakościowo wody. Wodzie poświęciliśmy w ogóle cały odrębny post, do którego przy okazji serdecznie zapraszamy – Wpływ wody na smak kawy. No dobrze, ale czym właściwie się kierować w jej wyborze? Otóż podstawowym kryterium powinno być to, że woda musi być świeża. Absolutnie odradzamy korzystanie z wody, która „stoi” w ekspresie już od jakiegoś czasu. Najlepsza woda do przygotowania poprawnego espresso to taka, w której suma rozpuszczonych substancji mieści się w granicach 120-160 mg/l, dlatego nie należy używać wody źródlanej, ani tym bardziej mineralnej. Warto pamiętać, że możemy używać wody z kranu, ale wtedy powinniśmy korzystać z filtra. Będzie to z korzyścią nie tylko dla smaku naszej kawy ale i dla samego ekspresu, w którym kamień nie będzie tak szybko się odkładał.
Stopień zmielenia ziaren na espresso – jaki jest właściwy?
Abyśmy mogli cieszyć się aromatycznym i pysznym espresso, musimy uwzględnić również odpowiedni stopień zmielenia ziaren. Pamiętajmy, że w przygotowywaniu poprawnego espresso niezwykle ważny jest poziom zmielenia kawy. Tutaj niestety nie ma idealnej recepty i samodzielnie – metodą prób i błędów musimy dobrać odpowiedni stopień zmielenia ziaren. Miejmy jednak na uwadze wartości graniczne – w przypadku zbyt grubego mielenia otrzymamy wodnisty napar o słabym, krótkotrwałym smaku. Z kolei za bardzo zmielona kawa spowoduje powstania gorzkiego lub kwaśnego espresso na skutek przepalenia ziaren. Musimy zatem odpowiednio regulować nasz ekspres, korzystać z jego ustawień i samodzielnie regulować grubość – tak aby móc stworzyć wybitne w smaku espresso, które zachwyci nas swoim aromatem!
Crema to ważny składnik kawy
Gdy zastosujemy powyżej opisane espresso powinniśmy móc ocenić to, czy otrzymaliśmy doskonałą kawę… bez jej spróbowania! Jak to możliwe? Otóż odzwierciedleniem perfekcyjnie przygotowanego espresso jest tworząca się na powierzchni kawy crema. Warstewka ta tworzy się w ekspresie ciśnieniowym – podczas zaparzania kawy strumień gorącej wody wypłukuje ze zmielonych ziaren oleje, proteiny i inne składniki odżywcze, które scalają się z maleńkimi pęcherzykami powietrza powstającymi w wyniku oddziaływania bardzo wysokiego ciśnienia, a po połączeniu się unoszą się na powierzchni espresso. Jeżeli nieprawidłowo zaparzymy kawę crema będzie albo zbyt jasna i szybko zniknie, albo też będzie miała ciemny, brunatny kolor świadczący o przepaleniu ziaren. Jaka jest zatem idealna crema? Przede wszystkim powinna być aksamitnie gładka i bez żadnych widocznych bąbelków. Dodatkowo powinna być gęsta i elastyczna – tak opisują cechy cremy zawodowi bariści. Na filiżance espresso powinna zajmować około czterech milimetrów i utrzymywać się przez kilka minut.
Jak podawać (zaserwować) espresso?
Gdy już przygotujemy nasze znakomite espresso, musimy je podać. Jak zatem prawidłowo zaserwować espresso? Tradycyjne włoskie espresso musi mieć odpowiednią oprawę. Według Narodowego Instytutu Włoskiego Espresso, powinno podawać się je w filiżance o pojemności od 50 do 100 mililitrów. Nasze naczynie powinno być wykonane z białej porcelany bez żadnych dekoracji, aby podkreślić ciemny, głęboki kolor napoju. Niezwykle ważne jest również, to aby filiżanka była ogrzana przed nalaniem do niej kawy. W przeciwnym razie naczynie przejmie ciepło kawy, przez co nasze espresso straci część swoich właściwości i doskonałych walorów smakowych.
Z pewnością zawarte w niniejszym artykule porady pozwolą przygotować i cieszyć się kawą typu espresso, która zachwyci swoim smakiem! Ważne jest również, żeby napojem zacząć się delektować w ciągu minuty od zaparzenia, póki pod cremą kryje się całe bogactwo aromatu! Zgodnie z włoską tradycją espresso pije się szybko, w dwóch, najwyżej trzech łykach. Taki zastrzyk energii i mocy z pewnością pozytywnie nastroi nas na cały dzień!