Piwo to szlachetny trunek, a jego poszczególne odmiany zasługują na naczynie, które podkreśli i wyeksponuje wszystkie walory smakowe i estetyczne złocistego trunku. Dlatego każdy lokal gastronomiczny lub pub oferujący różne gatunki piwa powinien być zaopatrzony w odpowiednie zestawy naczyń. Piwo podane w naczyniu dedykowanym innej odmianie smakuje inaczej, a kardynalnym błędem jest serwowanie szlachetnego trunku w pokalu lub kuflu nie tylko źle dobranym, ale również z logo innego producenta, co zdarza się niestety w polskich pubach często. Aby uniknąć tego typu błędów, obsługa baru powinna być odpowiednio przeszkolona. Warto zainwestować w profesjonalny kurs i zadbać o obsługę na najwyższym poziomie.

Detale, które robią różnicę

Naczynia do piwa to nie tylko dobrze znany kufel i pokal, który i tak bywa często mylony ze zwykłą szklanką. Oprócz nich wyróżniamy kilka innych odmian, wśród których znajdują się m.in.: szklanki do piwa pszenicznego (tzw. Weizeny), tulipy, sniftery, goblety i pinty. Każdy z nich służy degustacji innego gatunku piwa i wbrew pozorom wpływa znacząco na najważniejsze parametry poszczególnych odmian złotego trunku, takie jak barwa, zapach i pienistość. Do tego dochodzi tradycja związana z piciem danego gatunku w takim, a nie innym naczyniu oraz komfort degustacji. Piwo ma nie tylko gasić pragnienie, ale przede wszystkim sprawiać przyjemność aż do ostatniego łyka.

Poszczególne naczynia różnią się kształtem, grubością szkła, wysokością i zdobieniami. Niektóre posiadają wygodne uchwyty, a inne zgrabne nóżki. Odpowiedni kształt służy przede wszystkim optymalnej grubości pianki, która powinna utrzymać się przez jakiś czas na powierzchni. Grubość szkła wpływa na estetykę i szybkość ocieplania się piwa, a uchwyt lub nóżka odpowiada za wygodę, co ma ogromne znaczenie przy dużych, tradycyjnych kuflach. Kufel wypełniony po brzegi piwem bywa naprawdę ciężki.

Co do czego

Przyjrzyjmy się naczyniom nieco bliżej na trzech najpopularniejszych przykładach. Zacznijmy od tradycyjnego kufelka. Kufle do piwa mogą mieć różne wysokości i kształty, być zupełnie gładkie lub posiadać charakterystyczne tłoczenia i zdobienia, ale wyróżnia je klika cech wspólnych – grubość szkła, odpowiedni ciężar i solidny uchwyt. Kufle są zazwyczaj bardzo trwałe i trzeba się naprawdę postarać, aby je rozbić. Tradycyjne kufle do piwa bywały również drewniane i miały czasem pokrywkę, przez co przypominały nieco małe beczułki do piwa. Dziś tego typu kufle stosuje się jedynie na specjalne okazje. Co zazwyczaj pija się w kuflach? Przede wszystkim piwa jasne – niemiecki i czeskie pilznery i lagery, czyli piwa dolnej fermentacji. Niektóre z kufli służą koźlakom i porterom zarówno w wersji jasnej, jak i ciemnej.

Do czego w takim razie służą popularne i niestety mylone często ze zwykłą szklanką pokale? Pokale do piwa przy tradycyjnych kuflach to zawodnicy wagi piórkowej. Są wykonane z cieńszego szkła i posiadają zazwyczaj zgrabną nóżkę, która służy również za uchwyt. Są doskonale przejrzyste i poza logo browaru nie znajdziemy na nich żadnych zdobień. Pokale mają dobrze trzymać piankę i eksponować kolor wybranego piwa. Co pijemy zazwyczaj w tego typu szklankach? Doskonale prezentują się w nich piwa ciemne, ale w pokalach dobrze czują się również jasne piwa górnej fermentacji oraz piwa rzemieślnicze z dodatkiem aromatycznych chmieli.

A co z popularną szklaneczką? Szklanki do piwa mogą mieć tak jak kufle różne kształty i wysokości, nie posiadają żadnych zdobień, ale za to często mają wygodny uchwyt. Są więc czymś pomiędzy kuflem a pokalem. Różne szklanki służą różnym odmianom piwa. W smukłych, rozszerzających się ku górze szklankach pija się zazwyczaj piwa pszeniczne. W zgrabnej szklance na długiej nóżce zwanej tulipem, przypominającej charakterystyczną główkę tulipana. W szklance tego typu serwowane są zazwyczaj piwa belgijskie oraz odmiany typu Pale Ale.

Na koniec ciekawostka. Niektóre, nowoczesne szklanki do piwa wykonane są nie ze szkła, ale z kopolimeru – materiału, który charakteryzuje się bardzo wysoką odpornością na zarysowania i pęknięcia, a przy tym jest idealnie przejrzysty i odporny na temperatury do 100 stopni Celsjusza.