przy wyborze garnków ze stali nierdzewnejW profesjonalnej gastronomii sprawdzają się najlepiej garnki wyprodukowane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Dlaczego warto wybrać naczynia z tego, a nie innego materiału? Argumenty są mocne, a najważniejszy z nich to wyjątkowe właściwości stali nierdzewnej, które przekładają się na trwałość i cechy użytkowe garnków. Na co zwrócić więc uwagę przy wyborze kompletu stalowych garnków do lokalu gastronomicznego?

Wyjątkowe właściwości stali

Na początek przyjrzyjmy się bliżej właściwościom stali nierdzewnej. To materiał wyjątkowy i ponadczasowy, a stalowe naczynia predystynowane są do używania nie tylko w domowej kuchni, ale przede wszystkim w profesjonalnej gastronomii. Stal charakteryzuje się bardzo dobrą wytrzymałością na intensywną, codzienną eksploatację. Jest odporna na uszkodzenia mechaniczne – silne uderzenia i zarysowania. Bardzo dobrze kumuluje, równomiernie rozprowadza i długo utrzymuje wygenerowane ciepło.

Garnki ze stali nierdzewnej cechuje wyjątkowa zaleta – nie absorbują żadnych zapachów, co w profesjonalnej gastronomii ma kluczowe znaczenie. Dodatkowo nie wchodzą w reakcje z kwasami i są odporne na korozję, co wpływa pozytywnie na ich trwałość. Powierzchnia stalowych garnków jest idealnie gładka, nie posiada jakichkolwiek wgłębień i nierówności, dzięki czemu łatwiej zadbać o idealną czystość, bez obawy, że wewnątrz zostały jakiekolwiek nieestetyczne ślady. Garnki ze stali nierdzewnej można myć bez obawy w zmywarce gastronomicznej.

Optymalny wybór

Garnki dla profesjonalistów muszą mieć wyśrubowane parametry, dlatego przy ich wyborze należy zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. Po pierwsze jakość stali, z której zostały wykonane garnki. Najlepiej, jeśli będą wykonane ze stali chromowo-niklowej.

Przy kompletowaniu garnków do lokalu gastronomicznego musimy zwrócić uwagę nie tylko na to z jakiej jakości stali zostały wykonane, ale również na to, jakiemu rodzajowi kuchenki są dedykowane. Garnki przeznaczone do kuchni indukcyjnej posiadają specjalne, ferromagnetyczne dno – warstwa wykonana z ferromagnetyku umieszczona jest między warstwami nierdzewnej stali. Jak je odróżnić od garnków na zwykłą płytę lub kuchenkę? Przed zakupami w sklepie internetowym sprawdzić opis, a jeśli chcemy się upewnić, wystarczy spojrzeć na dno – garnki na indukcję mają wytłoczony specjalny piktogram – symbol indukcji, który przypomina zwojnicę. Zazwyczaj są również określone słowem induction. Jeśli nie jesteśmy pewni czy faktycznie mamy do czynienia z garnkami na indukcję, możemy to sprawdzić w prosty sposób – wystarczy przyłożyć do dna magnes. Gdy zadziała, są to z całą pewnością garnki na płytę indukcyjną. Na szczęście istnieją również garnki uniwersalne☺.

Wybierając optymalny komplet garnków z nierdzewnej stali warto zwrócić uwagę na takie parametry, jak:

  • różnorodność kształtów i wielkości,
  • grubość dna,
  • materiał z jakiego wykonane są uchwyty,
  • rodzaj pokrywki,
  • rodzaj powłoki.

Kompletny zestaw, czyli wielkość i przeznaczenie garnków ze stali

Co powinien zawierać zestaw garnków dla gastronomii? Zależy to przede wszystkim od profilu działalności lokalu, którym zarządzamy. Jednak, aby mieć pewność jak najlepszej funkcjonalności, warto skompletować garnki różniące się wielkością i funkcją, a więc postawić na garnki wysokiegarnki średnie oraz garnki niskie. W kuchni pracującej pełną parą powinny znaleźć się również garnki do duszenia potraw, różnych rozmiarów rondle gastronomiczne oraz garnki specjalne, które służą do obróbki lub przygotowywania jednego, konkretnego składnika lub potrawy, np. garnki do gotowania muligarnki do gotowania szparagówgarnki do gotowania rybgarnki do gotowania kuskus oraz garnki do sosów. Warto mieć pod ręką również specjalne wkłady do garnków, dzięki którym łatwiej ugotować jajka, makaron czy też ziemniaki. Jeśli nie mamy potrzeby oddzielnego kompletowania garnków, dobrym, ekonomicznym rozwiązaniem są zróżnicowane zestawy garnków kuchennych, które zawierają mniej lub bardziej rozbudowany komplet podstawowych garnków przydatnych w profesjonalnej gastronomii.