Mrożone owoce

Chłodnictwo i mroźnictwo

Czyli dlaczego warto chłodno kalkulować

Wilk, czyli duża maszynka do mielenia mięsa

Wilki w gastronomii

O zakupie wilka i nie tylko…

Taboret grzewczy zasilany energią elektryczną

Taboret elektryczny

Ważne choć niedoceniane urządzenie

Kawa włoska typu espresso

Kilka sposobów na idealne espresso

 
Ekspresy do kawy

Jakie ekspresy do kawy są na rynku?

 
Jak należy dbać o ekspres do kawy

Poradnik jak zadbać o ekspres do kawy

 
Pochodzenie i historia kawy

Skąd pochodzi kawa i jaka jest jej historia

 
Najnowsze wpisy na blogu

Najpopularniejsze marki wyposażenia kuchni

Najpopularniejsze marki wyposażenia kuchni

Wybór wyposażenia do profesjonalnej i domowej kuchni to kluczowa kwestia decydująca o komforcie i ergonomii pracy oraz jakości serwowanych potraw. Niezależnie od jej wielkości czy też profilu działalności lokalu gastronomicznego, warto zainwestować w produkty...

czytaj dalej
Serwowanie wina, czyli jak robią to profesjonaliści

Serwowanie wina, czyli jak robią to profesjonaliści

Wino wymaga odpowiedniego serwisu nie tylko w restauracji, ale także w domowym zaciszu w gronie przyjaciół lub rodziny. Nalewanie wina wydaje się prostą czynnością sprowadzającą się do otwarcia butelki i doboru odpowiednich kieliszków, jednak sprawa jest...

czytaj dalej
Czym powinna charakteryzować się dobra kawa?

Czym powinna charakteryzować się dobra kawa?

Decydując się na wybór kawy, jesteśmy postawieni przed trudnym wyborem. Półki sklepowe zdają się uginać od rodzajów, gatunków i marek kawy. Osoba niezdecydowana na konkretny wybór może mieć problem z wyborem.

czytaj dalej
Ciekawostki Gastronomiczne

Makarony własnej produkcji

Makarony własnej produkcji

Własnoręcznie robiony makaron warto przygotowywać z kilku istotnych powodów, niezależnie od tego, czy ma to miejsce w profesjonalnej czy domowej kuchni. Gotowy, paczkowany makaron jest bardzo wygodny w użytkowaniu, jednak nigdy nie będzie smakować tak jak ten,...

Porównanie urządzeń Ribot 10, 18 i 30

Urządzenia wielofunkcyjne TELME Ribot są coraz lepiej rozpoznawalne, również na naszym, rodzimym rynku polskim. Pewne pytania, jakie zaczynają do nas docierać wskazują jednak na potrzebę bliższego przedstawienia podobieństw i różnic w zakresie poszczególnych odmian Ribota.

Ribot, a jakość produktów

Jak powszechnie wiadomo, urządzenie Ribot marki TELME wyróżnia się na rynku przede wszystkim za sprawą swojej niesłychanej uniwersalności. Dzięki Ribotowi można bardzo sprawnie, szybko i – co chyba najważniejsze – bezpiecznie, przyrządzić szereg przepysznych i jednocześnie zdrowych potraw oraz deserów.

Co to jest Ribot i jakie ma zastosowania?

Coraz większą ciekawość, zwłaszcza wśród właścicieli piekarni, cukierni i lodziarni, wzbudza dość niepozorne urządzenie wypuszczone na rynek przez firmę TELME pod nazwą Ribot. W dzisiejszym artykule postaramy się w sposób rzetelny i fachowy przedstawić podstawową specyfikę Ribota.

Przepis na idealny hummus

Przepis na idealny hummus

Hummus, czyli aksamitna pasta, której głównym składnikiem jest gotowana ciecierzyca lub inne nasiona strączkowe, to zdrowy i bardzo smaczny dodatek do pieczywa oraz potraw kuchni bliskowschodniej. Jeszcze kilkanaście lat temu znany był w Polsce jedynie...

czytaj dalej
Frytki nie tylko z ziemniaków

Frytki nie tylko z ziemniaków

Złociste, chrupiące frytki to przysmak znany i chętnie spożywany praktycznie na całym świecie. W Belgii – kraju, z którego pochodzą, mają status potrawy narodowej, a towarzyszy im oczywiście majonez. Miłośnicy frytek z ketchupem należą tam do zdecydowanej...

czytaj dalej
Chłodnik, czyli idealny posiłek na gorące dni

Chłodnik, czyli idealny posiłek na gorące dni

Chłodnik to serwowana na zimno zupa przyrządzana ze świeżych, rozdrobnionych warzyw z dodatkiem kefiru, jogurtu lub maślanki. Jest lekkostrawna, pożywna, zdrowa i orzeźwiająca. Najlepiej smakuje późną wiosną oraz wczesnym latem, gdy wysokie temperatury...

czytaj dalej
Zdrowe napoje na upalne dni

Zdrowe napoje na upalne dni

Chłodna woda w upalne, letnie dni to sprawdzony sposób na szybkie ugaszenie pragnienia i uniknięcie groźnego w skutkach odwodnienia. Co pić oprócz wody, aby uzupełnić niezbędne płyny i poczuć przyjemne orzeźwienie? Przedstawiamy dwa pomysły na napoje...

czytaj dalej
Zwyczaje picia kawy na świecie

Zwyczaje picia kawy na świecie

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Przyrządza się ją jednak w różny, charakterystyczny dla danego kraju lub regionu sposób. Niektóre z nich są powszechnie znane, inne dość zaskakujące. Poznajmy rytuały zaparzania i...

czytaj dalej
Muffinki w słodkim i wytrawnym stylu

Muffinki w słodkim i wytrawnym stylu

Małe, zgrabne muffinki cieszą się od lat niesłabnącą popularnością z kilku istotnych powodów. Ich przygotowanie i wypiek zajmuje niewiele czasu, w dodatku można je przyrządzić na różne, oryginalne sposoby. Skąd właściwie wzięły się muffinki i dlaczego...

czytaj dalej
Rodzaje pizzy we Włoszech i na świecie

Rodzaje pizzy we Włoszech i na świecie

Pizza to jedna z najbardziej znanych potraw świata. Przyrządzana jest na różne sposoby praktycznie na każdym kontynencie, choć nie zawsze nazywa się ją pizzą. Ojczyzną tego charakterystycznego, drożdżowego placka są Włochy, zacznijmy więc od rodzajów...

czytaj dalej
Maszyny do profesjonalnej i domowej produkcji lodów

Maszyny do profesjonalnej i domowej produkcji lodów

Sezon na lody w pełni. Niezależnie od tego, czy sprzedawane są w lodziarniach, czy są to lody domowe, do ich produkcji potrzebne są wyspecjalizowane maszyny. Jakich urządzeń używają profesjonaliści i w co zainwestować, aby zrobić pyszne, naturalne lody w domowej...

czytaj dalej