Mrożone owoce

Chłodnictwo i mroźnictwo

Czyli dlaczego warto chłodno kalkulować

Wilk, czyli duża maszynka do mielenia mięsa

Wilki w gastronomii

O zakupie wilka i nie tylko…

Taboret grzewczy zasilany energią elektryczną

Taboret elektryczny

Ważne choć niedoceniane urządzenie

Kawa włoska typu espresso

Kilka sposobów na idealne espresso

 
Ekspresy do kawy

Jakie ekspresy do kawy są na rynku?

 
Jak należy dbać o ekspres do kawy

Poradnik jak zadbać o ekspres do kawy

 
Pochodzenie i historia kawy

Skąd pochodzi kawa i jaka jest jej historia

 
Najnowsze wpisy na blogu

Muffinki w słodkim i wytrawnym stylu

Muffinki w słodkim i wytrawnym stylu

Małe, zgrabne muffinki cieszą się od lat niesłabnącą popularnością z kilku istotnych powodów. Ich przygotowanie i wypiek zajmuje niewiele czasu, w dodatku można je przyrządzić na różne, oryginalne sposoby. Skąd właściwie wzięły się muffinki i dlaczego...

czytaj dalej
Rodzaje pizzy we Włoszech i na świecie

Rodzaje pizzy we Włoszech i na świecie

Pizza to jedna z najbardziej znanych potraw świata. Przyrządzana jest na różne sposoby praktycznie na każdym kontynencie, choć nie zawsze nazywa się ją pizzą. Ojczyzną tego charakterystycznego, drożdżowego placka są Włochy, zacznijmy więc od rodzajów...

czytaj dalej
Czym powinna charakteryzować się dobra kawa?

Czym powinna charakteryzować się dobra kawa?

Decydując się na wybór kawy, jesteśmy postawieni przed trudnym wyborem. Półki sklepowe zdają się uginać od rodzajów, gatunków i marek kawy. Osoba niezdecydowana na konkretny wybór może mieć problem z wyborem.

czytaj dalej
Ciekawostki Gastronomiczne

Makarony własnej produkcji

Makarony własnej produkcji

Własnoręcznie robiony makaron warto przygotowywać z kilku istotnych powodów, niezależnie od tego, czy ma to miejsce w profesjonalnej czy domowej kuchni. Gotowy, paczkowany makaron jest bardzo wygodny w użytkowaniu, jednak nigdy nie będzie smakować tak jak ten,...

Najpopularniejsze potrawy kuchni azjatyckiej

Najpopularniejsze potrawy kuchni azjatyckiej

Dania wywodzące się z tradycji kulinarnych Azji cieszą się w Europie od lat niesłabnącą popularnością ze względu na swoją oryginalność oraz bogactwo smaków i aromatów. Jednak kuchnia azjatycka to pojęcie zbyt ogólne; każdy kraj, o który...

Wiosenne nowości, czyli nowe marki w sklepie Gastromania

Wiosenne nowości, czyli nowe marki w sklepie Gastromania

Mimo że nie zapadliśmy w zimowy sen, wraz z nastaniem wiosny rozkwitamy, poszerzając konsekwentnie ofertę naszego sklepu o nowych, markowych producentów działających na rynku profesjonalnej gastronomii. Wszyscy lubimy prawdziwą czekoladę, dlatego tym razem zadbaliśmy, aby cukiernicy, piekarze, szefowie kuchni oraz właściciele firm vendingowych i cateringowych zyskali dostęp do szerokiego wyboru najlepszych produktów i dodatków powstałych na bazie najwyższej jakości ziaren kakaowca. Zapraszamy na wiosenny przegląd nowości.

Porównanie urządzeń Ribot 10, 18 i 30

Urządzenia wielofunkcyjne TELME Ribot są coraz lepiej rozpoznawalne, również na naszym, rodzimym rynku polskim. Pewne pytania, jakie zaczynają do nas docierać wskazują jednak na potrzebę bliższego przedstawienia podobieństw i różnic w zakresie poszczególnych odmian Ribota.

Ribot, a jakość produktów

Jak powszechnie wiadomo, urządzenie Ribot marki TELME wyróżnia się na rynku przede wszystkim za sprawą swojej niesłychanej uniwersalności. Dzięki Ribotowi można bardzo sprawnie, szybko i – co chyba najważniejsze – bezpiecznie, przyrządzić szereg przepysznych i jednocześnie zdrowych potraw oraz deserów.

Co to jest Ribot i jakie ma zastosowania?

Coraz większą ciekawość, zwłaszcza wśród właścicieli piekarni, cukierni i lodziarni, wzbudza dość niepozorne urządzenie wypuszczone na rynek przez firmę TELME pod nazwą Ribot. W dzisiejszym artykule postaramy się w sposób rzetelny i fachowy przedstawić podstawową specyfikę Ribota.

Jak grillować zdrowo i bezpiecznie

Jak grillować zdrowo i bezpiecznie

Sezon na grilla trwa w pełni. Grillowanie jest od lat jednym z ulubionych sposobów Polaków na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Jednak wielu miłośników grillowania nie zdaje sobie sprawy, że popełnia błędy, które mogą odbić się...

czytaj dalej

Sezon na szparagi – smakowite przepisy

Sezon na świeże szparagi, w zależności od pogody, trwa tylko przez dwa wiosenne miesiące – maj i czerwiec. Bywa, że są dostępne również w pierwszej dekadzie lipca, jednak nie mają już takiego smaku. Warto więc wykorzystać ten krótki czas i spożywać...

czytaj dalej
Sezon na szparagi – smakowite przepisy

Sezon na szparagi – smakowite przepisy

Sezon na świeże szparagi, w zależności od pogody, trwa tylko przez dwa wiosenne miesiące – maj i czerwiec. Bywa, że są dostępne również w pierwszej dekadzie lipca, jednak nie są już tak smaczne. Warto więc wykorzystać ten krótki czas i spożywać je...

czytaj dalej
Zalety i zastosowanie patelni wok

Zalety i zastosowanie patelni wok

Wok, czyli tradycyjne, chińskie naczynie w kształcie miski z jednym lub dwoma uchwytami służy przede wszystkim do przygotowywania zróżnicowanych dań kuchni azjatyckiej. Obróbka cieplna odbywa się w ruchu i jest to jeden z najbardziej charakterystycznych...

czytaj dalej
Jak dbać o naczynia żeliwne w kuchni

Jak dbać o naczynia żeliwne w kuchni

Jednym z materiałów, z których produkowane są naczynia kuchenne jest żeliwo. Jego wyjątkowa trwałość i odporność na intensywną eksploatację sprawia, że garnki, brytfanny i patelnie wykonane z żeliwa mogą służyć zarówno w profesjonalnej, jak...

czytaj dalej
Jak przechowywać kuchenne noże – stojak vs listwa

Jak przechowywać kuchenne noże – stojak vs listwa

Dobra organizacja przestrzeni kuchennej wiąże się m.in. z odpowiednim przechowywaniem wszystkich sprzętów i akcesoriów. Jednym z nich są noże kuchenne, które muszą być zabezpieczone przed zniszczeniem, a w przypadku kuchni domowej przed dostępem...

czytaj dalej