
Chłodziarki i zamrażarki Liebherr
W naszych cyklicznych artykułach przedstawiających markowych producentów urządzeń i akcesoriów dla profesjonalnej gastronomii przedstawiamy dziś niemieckie przedsiębiorstwo Liebherr, które znane jest z produkcji najwyższej jakości urządzeń...

Szprycery – orzeźwiające drinki na upalne lato
Szprycer (oryginalnie spritz lub fröccs) to kolorowy, orzeźwiający napój alkoholowy, który w sezonie letnim cieszy się dużą popularnością w wielu krajach europejskich oraz w USA. Największym uwielbieniem darzą go Włosi, Austriacy, Węgrzy oraz...

Kawa we włoskim stylu – niezbędne akcesoria
Filiżanka aromatycznej kawy to dla wielu osób przyjemność i porcja dodatkowej energii, która pomaga wejść w rytm dnia o poranku lub uzupełnić jej spadek w ciągu dnia. Jednak kawa powinna nie tylko pobudzać, ale przede wszystkim zachwycać swoim smakiem i...

Jak uprawiana jest kawa (metody zbioru i obróbki ziaren)
Za ojczyznę kawy uważana jest Afryka, a dokładnie rejon znajdującej się w Etiopii Wyżyny Abisyńskiej. Uważa się, że to właśnie na tamtych, afrykańskich, terenach odkryto kawę i stamtąd rozpowszechniła się ona na dalsze części świata.
Jadalne złoto Gold Chef
Złoto jest symbolem prestiżu i luksusu. Stanowi niezmiennie bezpieczną lokatę kapitału i jest kruszcem pożądanym praktycznie na całym świecie. Magia tego szlachetnego metalu była i jest tak potężna, że przypisywano mu niegdyś nadprzyrodzone właściwości. Wierzono, że...
Co warto wiedzieć o risotto
Włoska tradycja kulinarna to nie tylko pizza i makarony, ale także sycące risotto – potrawa na bazie ryżu, której przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności. Warto jednak wiedzieć, co zrobić, aby niezależnie od dodatków cieszyć się...
Właściwości i zastosowanie czosnku
Czosnek to jedna z tych roślin jadalnych, która wywołuje skrajne emocje. Ze względu na charakterystyczny smak i silny aromat bywa uwielbiany lub zupełnie ignorowany. Osoby, które go unikają, nie wykorzystują niestety jego potencjału kulinarnego i...

Termometry gastronomiczne
Termometry gastronomiczne w profesjonalnej działalności są niezwykle pomocnym, choć niestety zbyt często ignorowanym elementem wyposażenia kuchennego zaplecza, mimo że precyzyjny odczyt i kontrola temperatury są jednym z najważniejszych aspektów związanych z...

Jak zrobić chrupiącego corn doga?
Hot dog, a szczególnie jego francuska odmiana, to niezmiennie jeden z najpopularniejszych fast foodów oferowanych na stacjach benzynowych oraz w sklepach niektórych sieci spożywczych. Mimo że jest to przekąska, którą ciężko zaliczyć do...

Pojemniki do przechowywania, ekspozycji i transportu lodów
Lato w pełni! Najpopularniejszym deserem w tym okresie są zdecydowanie lody i sorbety. Gdy są zrobione z wysokiej jakości składników metodą rzemieślniczą, nie tylko doskonale chłodzą, ale także świetnie smakują. Jednak niezależnie od tego, w jaki sposób...

Powody, dla których warto spożywać kapustę
Kapusta jest jednym z najpopularniejszych, łatwo dostępnych warzyw wykorzystywanych w polskiej kuchni. Ze względu na cenne, prozdrowotne właściwości powinna być spożywana regularnie, tym bardziej że różnorodność odmian i sposobów przygotowywania sprawia,...

Pojemniki termoizolacyjne marki Thermo Future Box
Transport żywności to spore wyzwanie logistyczne związane nie tylko z czasem, ale także koniecznością zachowania optymalnej temperatury, smaku i wyglądu przewożonych potraw. Gwarantują to specjalne pojemniki termoizolacyjne, które są podstawą wyposażenia firm...

Jak schłodzić alkohol do idealnej temperatury
Niezależnie od pory roku alkohol powinien być podawany w odpowiedniej temperaturze, która decyduje w dużej mierze o jego walorach i doznaniach smakowych. Zdecydowanej większości służy niska temperatura. Zdarza się jednak, że nie zdążymy o nią zadbać. W takiej...

Mniej popularne przyprawy kuchenne, które warto poznać bliżej
Bez niektórych przypraw wydobycie smakowych i zapachowych walorów przygotowywanych potraw jest praktycznie niemożliwe. Sól, pieprz, papryka i niektóre zioła to żelazny zestaw, który znajduje się z pewnością w każdej kuchni. Są jednak...

Co zrobić z nadmiarem ugotowanych ziemniaków
Chyba każdemu zdarza się co jakiś czas ugotować o kilka ziemniaków za dużo. Co z nimi wówczas począć? Mimo że są stosunkowo tanie, nie warto ich wyrzucać z dwóch ważnych powodów. Po pierwsze pozbywanie się zdatnego do spożycia jedzenia jest...

Muddlery barmańskie – charakterystyka, rodzaje i przeznaczenie
Muddlery należą do podstawowych narzędzi każdego współczesnego barmana. Mimo że służą głównie profesjonalistom, przydają się również w domowej kuchni. Czym właściwie są muddlery i dlaczego warto je mieć na wyposażeniu? Krótka...

Wypieki i dekoracje z Wilton
Słodkie wypieki powinny zachwycać nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem, który sprawia, że stają się bardziej kuszące. Niektóre proste dekoracje możemy wykonać samodzielnie, do innych potrzebne są specjalne akcesoria i produkty,...