Mrożone owoce

Chłodnictwo i mroźnictwo

Czyli dlaczego warto chłodno kalkulować

Wilk, czyli duża maszynka do mielenia mięsa

Wilki w gastronomii

O zakupie wilka i nie tylko…

Taboret grzewczy zasilany energią elektryczną

Taboret elektryczny

Ważne choć niedoceniane urządzenie

Kawa włoska typu espresso

Kilka sposobów na idealne espresso

 
Ekspresy do kawy

Jakie ekspresy do kawy są na rynku?

 
Jak należy dbać o ekspres do kawy

Poradnik jak zadbać o ekspres do kawy

 
Pochodzenie i historia kawy

Skąd pochodzi kawa i jaka jest jej historia

 
Najnowsze wpisy na blogu

Chłodziarki i zamrażarki Liebherr

Chłodziarki i zamrażarki Liebherr

W naszych cyklicznych artykułach przedstawiających markowych producentów urządzeń i akcesoriów dla profesjonalnej gastronomii przedstawiamy dziś niemieckie przedsiębiorstwo Liebherr, które znane jest z produkcji najwyższej jakości urządzeń...

czytaj dalej
Szprycery – orzeźwiające drinki na upalne lato

Szprycery – orzeźwiające drinki na upalne lato

Szprycer (oryginalnie spritz lub fröccs) to kolorowy, orzeźwiający napój alkoholowy, który w sezonie letnim cieszy się dużą popularnością w wielu krajach europejskich oraz w USA. Największym uwielbieniem darzą go Włosi, Austriacy, Węgrzy oraz...

czytaj dalej
Kawa we włoskim stylu – niezbędne akcesoria

Kawa we włoskim stylu – niezbędne akcesoria

Filiżanka aromatycznej kawy to dla wielu osób przyjemność i porcja dodatkowej energii, która pomaga wejść w rytm dnia o poranku lub uzupełnić jej spadek w ciągu dnia. Jednak kawa powinna nie tylko pobudzać, ale przede wszystkim zachwycać swoim smakiem i...

czytaj dalej
Ciekawostki Gastronomiczne

Jadalne złoto Gold Chef

Jadalne złoto Gold Chef

Złoto jest symbolem prestiżu i luksusu. Stanowi niezmiennie bezpieczną lokatę kapitału i jest kruszcem pożądanym praktycznie na całym świecie. Magia tego szlachetnego metalu była i jest tak potężna, że przypisywano mu niegdyś nadprzyrodzone właściwości. Wierzono, że...

Co warto wiedzieć o risotto

Co warto wiedzieć o risotto

Włoska tradycja kulinarna to nie tylko pizza i makarony, ale także sycące risotto – potrawa na bazie ryżu, której przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności. Warto jednak wiedzieć, co zrobić, aby niezależnie od dodatków cieszyć się...

Właściwości i zastosowanie czosnku

Właściwości i zastosowanie czosnku

Czosnek to jedna z tych roślin jadalnych, która wywołuje skrajne emocje. Ze względu na charakterystyczny smak i silny aromat bywa uwielbiany lub zupełnie ignorowany. Osoby, które go unikają, nie wykorzystują niestety jego potencjału kulinarnego i...

Porównanie urządzeń Ribot 10, 18 i 30

Urządzenia wielofunkcyjne TELME Ribot są coraz lepiej rozpoznawalne, również na naszym, rodzimym rynku polskim. Pewne pytania, jakie zaczynają do nas docierać wskazują jednak na potrzebę bliższego przedstawienia podobieństw i różnic w zakresie poszczególnych odmian Ribota.

Ribot, a jakość produktów

Jak powszechnie wiadomo, urządzenie Ribot marki TELME wyróżnia się na rynku przede wszystkim za sprawą swojej niesłychanej uniwersalności. Dzięki Ribotowi można bardzo sprawnie, szybko i – co chyba najważniejsze – bezpiecznie, przyrządzić szereg przepysznych i jednocześnie zdrowych potraw oraz deserów.

Co to jest Ribot i jakie ma zastosowania?

Coraz większą ciekawość, zwłaszcza wśród właścicieli piekarni, cukierni i lodziarni, wzbudza dość niepozorne urządzenie wypuszczone na rynek przez firmę TELME pod nazwą Ribot. W dzisiejszym artykule postaramy się w sposób rzetelny i fachowy przedstawić podstawową specyfikę Ribota.

Termometry gastronomiczne

Termometry gastronomiczne

Termometry gastronomiczne w profesjonalnej działalności są niezwykle pomocnym, choć niestety zbyt często ignorowanym elementem wyposażenia kuchennego zaplecza, mimo że precyzyjny odczyt i kontrola temperatury są jednym z najważniejszych aspektów związanych z...

czytaj dalej
Jak zrobić chrupiącego corn doga?

Jak zrobić chrupiącego corn doga?

Hot dog, a szczególnie jego francuska odmiana, to niezmiennie jeden z najpopularniejszych fast foodów oferowanych na stacjach benzynowych oraz w sklepach niektórych sieci spożywczych. Mimo że jest to przekąska, którą ciężko zaliczyć do...

czytaj dalej
Powody, dla których warto spożywać kapustę

Powody, dla których warto spożywać kapustę

Kapusta jest jednym z najpopularniejszych, łatwo dostępnych warzyw wykorzystywanych w polskiej kuchni. Ze względu na cenne, prozdrowotne właściwości powinna być spożywana regularnie, tym bardziej że różnorodność odmian i sposobów przygotowywania sprawia,...

czytaj dalej
Pojemniki termoizolacyjne marki Thermo Future Box

Pojemniki termoizolacyjne marki Thermo Future Box

Transport żywności to spore wyzwanie logistyczne związane nie tylko z czasem, ale także koniecznością zachowania optymalnej temperatury, smaku i wyglądu przewożonych potraw. Gwarantują to specjalne pojemniki termoizolacyjne, które są podstawą wyposażenia firm...

czytaj dalej
Jak schłodzić alkohol do idealnej temperatury

Jak schłodzić alkohol do idealnej temperatury

Niezależnie od pory roku alkohol powinien być podawany w odpowiedniej temperaturze, która decyduje w dużej mierze o jego walorach i doznaniach smakowych. Zdecydowanej większości służy niska temperatura. Zdarza się jednak, że nie zdążymy o nią zadbać. W takiej...

czytaj dalej
Co zrobić z nadmiarem ugotowanych ziemniaków

Co zrobić z nadmiarem ugotowanych ziemniaków

Chyba każdemu zdarza się co jakiś czas ugotować o kilka ziemniaków za dużo. Co z nimi wówczas począć? Mimo że są stosunkowo tanie, nie warto ich wyrzucać z dwóch ważnych powodów. Po pierwsze pozbywanie się zdatnego do spożycia jedzenia jest...

czytaj dalej
Wypieki i dekoracje z Wilton

Wypieki i dekoracje z Wilton

Słodkie wypieki powinny zachwycać nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem, który sprawia, że stają się bardziej kuszące. Niektóre proste dekoracje możemy wykonać samodzielnie, do innych potrzebne są specjalne akcesoria i produkty,...

czytaj dalej