Mrożone owoce

Chłodnictwo i mroźnictwo

Czyli dlaczego warto chłodno kalkulować

Wilk, czyli duża maszynka do mielenia mięsa

Wilki w gastronomii

O zakupie wilka i nie tylko…

Taboret grzewczy zasilany energią elektryczną

Taboret elektryczny

Ważne choć niedoceniane urządzenie

Kawa włoska typu espresso

Kilka sposobów na idealne espresso

 
Ekspresy do kawy

Jakie ekspresy do kawy są na rynku?

 
Jak należy dbać o ekspres do kawy

Poradnik jak zadbać o ekspres do kawy

 
Pochodzenie i historia kawy

Skąd pochodzi kawa i jaka jest jej historia

 
Najnowsze wpisy na blogu

Branża gastronomiczna w czasach koronawirusa

Branża gastronomiczna w czasach koronawirusa

Pandemia koronawirusa zmieniła rzeczywistość i wpłynęła praktycznie na każdy obszar codziennego życia oraz stan gospodarki. W nowych realiach najbardziej ucierpiały branża turystyczna, kulturalna i gastronomiczna. Najmocniej odczuły to restauracje i lokale serwujące...

czytaj dalej

Nie znaleziono żadnych wyników

Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.

Ciekawostki Gastronomiczne

Biodegradowalne naczynia z PLA

Biodegradowalne naczynia z PLA

Otaczający nas świat zmienia się dosłownie na naszych oczach – i to niestety, nie zawsze na lepsze. Z roku na rok widzimy, jak przybywa otaczającego nas plastiku. Warto pamiętać, iż – w zależności od charakterystyki i rodzaju – tempo jego rozkładu to czas od stu do nawet tysiąca lat!

Formy termoformowane Martellato

Formy termoformowane Martellato

W dzisiejszych czasach półki sklepowe dosłownie uginają się od bogactwa słodyczy, łakoci i innego rodzaju przekąsek. Z jednej strony to dobrze – świadczy to przecież o tym, że mamy się coraz lepiej z czysto materialnego punktu widzenia i na więcej możemy też sobie pozwolić…

Oto właśnie najdroższa kawa na świecie!

Oto właśnie najdroższa kawa na świecie!

Przeglądając sklepowe półki z pewnością niejednokrotnie zastanawiamy się skąd bierze się dysproporcja w cenach kawy. Łatwo zauważyć spore różnice cenowe pomiędzy produktami znanych palarni i koncernów, a mniej popularnymi, bardziej ekskluzywnymi markami.

Porównanie urządzeń Ribot 10, 18 i 30

Urządzenia wielofunkcyjne TELME Ribot są coraz lepiej rozpoznawalne, również na naszym, rodzimym rynku polskim. Pewne pytania, jakie zaczynają do nas docierać wskazują jednak na potrzebę bliższego przedstawienia podobieństw i różnic w zakresie poszczególnych odmian Ribota.

Ribot, a jakość produktów

Jak powszechnie wiadomo, urządzenie Ribot marki TELME wyróżnia się na rynku przede wszystkim za sprawą swojej niesłychanej uniwersalności. Dzięki Ribotowi można bardzo sprawnie, szybko i – co chyba najważniejsze – bezpiecznie, przyrządzić szereg przepysznych i jednocześnie zdrowych potraw oraz deserów.

Co to jest Ribot i jakie ma zastosowania?

Coraz większą ciekawość, zwłaszcza wśród właścicieli piekarni, cukierni i lodziarni, wzbudza dość niepozorne urządzenie wypuszczone na rynek przez firmę TELME pod nazwą Ribot. W dzisiejszym artykule postaramy się w sposób rzetelny i fachowy przedstawić podstawową specyfikę Ribota.

Przepis na kiszone rzodkiewki

Przepis na kiszone rzodkiewki

Kiszonki są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe – to naturalny i bardzo cenny probiotyk. Zakisić można właściwie każde warzywa, nie tylko kapustę, ogórki, patisony, kalafiora czy też pomidorki koktajlowe, ale również pełne witamin i minerałów rzodkiewki,...

czytaj dalej
Przepis na golonkę w piwie

Przepis na golonkę w piwie

Golonka to tradycyjna polska potrawa ze świńskiej tuszy. W zależności od regionu kraju, przygotowuje się ja na różne sposoby. W Beskidzie Śląskim i Żywieckim bardzo popularną odmianą jest golonka duszona w piwie, choć znawcy twierdzą, że najlepszą, piwną golonkę można...

czytaj dalej
Przepis na musakę

Przepis na musakę

Musaka (oryginalnie moussaka) to jeden z najbardziej znanych i lubianych symboli kulinarnych Grecji. Najprościej mówiąc, jest to rodzaj zapiekanki z mielonym mięsem, bakłażanem i sosem pomidorowym. Najbardziej znaną recepturę musaki opracował grecki kucharz Nikos...

czytaj dalej
Przepis na polewę kakaową

Przepis na polewę kakaową

Polewa zawierająca prawdziwe kakao to dodatek, dzięki któremu domowe ciasta, pierniki, muffinki, babeczki i desery smakują jeszcze lepiej. Sposób przyrządzenia kakaowej polewy jest bardzo prosty, ale zajmuje więcej czasu niż skorzystanie z półproduktu w proszku, który...

czytaj dalej
Przepis na Black Russian (Czarny Rosjanin)

Przepis na Black Russian (Czarny Rosjanin)

Ilość nie zawsze idzie w parze z jakością, a więcej nie zawsze znaczy lepiej. Dobrym przykładem takiej tezy są proste, dwuskładnikowe drinki, które potrafią zaskoczyć wyrafinowanym smakiem. Jednym z nich jest z pewnością Black Russian, czyli Czarny Rosjanin, który...

czytaj dalej
Przepis na pastę harissa 

Przepis na pastę harissa 

Pasta harissa to ostry przysmak charakterystyczny dla kuchni krajów Maghrebu, przede wszystkim Tunezji i Libii. Jej nazwa pochodzi od słowa harassa, co znaczy miażdżyć lub rozcierać. W skład pasty harissa wchodzi papryka chili, czosnek, kolendra, kminek zwyczajny i...

czytaj dalej
Przepis na szyszki ziemniaczane

Przepis na szyszki ziemniaczane

Potrawy z ziemniaków są dobrze zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej. Jedną z nich, choć stosunkowo nową, są szyszki ziemniaczane – rodzaj krokietów o charakterystycznym kształcie. Można je kupić bez kłopotu w prawie każdym, większym sklepie spożywczym, jednak...

czytaj dalej
Przepis na nalewkę z orzecha włoskiego

Przepis na nalewkę z orzecha włoskiego

Nalewka, czyli alkoholowy ekstrakt z owoców, kwiatów lub ziół, to trunek dobrze zakorzeniony w polskiej kulturze, a określenie upowszechniło się w XIX wieku. Dawniej wszelkie macerowane napije alkoholowe nazywano m.in. likworem, likierem, ratafią i kordiałem. Legenda...

czytaj dalej
Przepis na placek po cygańsku

Przepis na placek po cygańsku

Placek po cygańsku lub po węgiersku, zwany także plackiem zbójnickim, to sycące danie, które zakorzeniło się również na dobre w polskiej tradycji kulinarnej. Niezależnie od nazwy danie składa się zawsze z placków ziemniaczanych z gulaszem mięsno-warzywnym. Jego...

czytaj dalej
Przepis na nalewkę z jeżyn

Przepis na nalewkę z jeżyn

Jeżyna to roślina, której owoce posiadają mnóstwo cennych składników, dlatego domowa nalewka z jeżyn jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa – wykazuje wiele właściwości leczniczych. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy oraz witaminy C wpływa korzystnie na...

czytaj dalej