Mrożone owoce

Chłodnictwo i mroźnictwo

Czyli dlaczego warto chłodno kalkulować

Wilk, czyli duża maszynka do mielenia mięsa

Wilki w gastronomii

O zakupie wilka i nie tylko…

Taboret grzewczy zasilany energią elektryczną

Taboret elektryczny

Ważne choć niedoceniane urządzenie

Kawa włoska typu espresso

Kilka sposobów na idealne espresso

 
Ekspresy do kawy

Jakie ekspresy do kawy są na rynku?

 
Jak należy dbać o ekspres do kawy

Poradnik jak zadbać o ekspres do kawy

 
Pochodzenie i historia kawy

Skąd pochodzi kawa i jaka jest jej historia

 
Najnowsze wpisy na blogu

Aromatyczna bazylia – właściwości i zastosowanie

Aromatyczna bazylia – właściwości i zastosowanie

Bazylia pospolita, zwana również bazylią wonną, to roślina używana jako przyprawa lub dekoracja w wielu tradycjach kulinarnych. Znamy ją zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej, jednak zazwyczaj wiemy o niej niewiele więcej. Przyjrzyjmy się więc...

czytaj dalej

Nie znaleziono żadnych wyników

Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.

Ciekawostki Gastronomiczne

Na czym polega carving

Na czym polega carving

Carving to najprościej mówiąc, sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach, która pojawiła się w Polsce dopiero kilkanaście lat temu i cieszy się od tej pory sporą popularnością. Dlatego coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na wprowadzenie usługi carvingowej...

Ananas na pizzy – zbrodniarz czy geniusz?

Ananas na pizzy – zbrodniarz czy geniusz?

Talerz do pizzy - czy często na Twoim gości pizza hawajska? Pizza hawajska to budząca najwięcej kontrowersji pizza na świecie. Jest ona połączeniem mięsa z serem i... ananasem. Dla wielu konsumentów i fanów włoskiej kuchni jest to absolutna profanacja, która nigdy nie...

Biodegradowalne naczynia z PLA

Biodegradowalne naczynia z PLA

Otaczający nas świat zmienia się dosłownie na naszych oczach – i to niestety, nie zawsze na lepsze. Z roku na rok widzimy, jak przybywa otaczającego nas plastiku. Warto pamiętać, iż – w zależności od charakterystyki i rodzaju – tempo jego rozkładu to czas od stu do nawet tysiąca lat!

Porównanie urządzeń Ribot 10, 18 i 30

Urządzenia wielofunkcyjne TELME Ribot są coraz lepiej rozpoznawalne, również na naszym, rodzimym rynku polskim. Pewne pytania, jakie zaczynają do nas docierać wskazują jednak na potrzebę bliższego przedstawienia podobieństw i różnic w zakresie poszczególnych odmian Ribota.

Ribot, a jakość produktów

Jak powszechnie wiadomo, urządzenie Ribot marki TELME wyróżnia się na rynku przede wszystkim za sprawą swojej niesłychanej uniwersalności. Dzięki Ribotowi można bardzo sprawnie, szybko i – co chyba najważniejsze – bezpiecznie, przyrządzić szereg przepysznych i jednocześnie zdrowych potraw oraz deserów.

Co to jest Ribot i jakie ma zastosowania?

Coraz większą ciekawość, zwłaszcza wśród właścicieli piekarni, cukierni i lodziarni, wzbudza dość niepozorne urządzenie wypuszczone na rynek przez firmę TELME pod nazwą Ribot. W dzisiejszym artykule postaramy się w sposób rzetelny i fachowy przedstawić podstawową specyfikę Ribota.

Przepis na oponki serowe

Przepis na oponki serowe

  Oponki serowe z cukrem pudrem to rodzaj pączków smażonych w głębokim tłuszczu. Pochodzą z Wielkiej Brytanii, gdzie stanowią od lat część słodkiej tradycji kulinarnej. Spokrewnione są z nimi amerykańskie donuty, które mają ten sam kształt...

czytaj dalej
Przepis na syrop z cebuli

Przepis na syrop z cebuli

  Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw o wielu cennych właściwościach. Dlatego można wykorzystać ją nie tylko do celów kulinarnych, ale również prozdrowotnych, sporządzając np. syrop, który wielu z nas pamięta zapewne bardzo dobrze z...

czytaj dalej
Przepis na Strogonowa

Przepis na Strogonowa

  Boeuf Strogonow to sycący gulasz na bazie wołowiny i warzyw, który jest kombinacją tradycji kuchni francuskiej i rosyjskiej. Mimo że pierwszy człon nazwy pochodzi z języka francuskiego (boeuf znaczy wołowina), danie pochodzi z Rosji i wiąże się z...

czytaj dalej
Przepis na domowy ketchup

Przepis na domowy ketchup

  Ketchup, czyli sos pomidorowy o różnym stopniu ostrości to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dodatków do kanapek, frytek, pizzy oraz innych produktów, z którymi komponują się dobrze pikantne pomidory. Wbrew pozorom pomysłodawcami...

czytaj dalej
Przepis na pyzy z mięsem

Przepis na pyzy z mięsem

  Pyzy ziemniaczane z mięsem są jednym z tradycyjnych i bardzo popularnych polskich dań. Ich regionalne odmiany to m.in. kartacze, knedle i kluski śląskie. Przygotowanie pyz jest bardzo łatwe, choć czasochłonne, jednak warto zrobić je samodzielnie w...

czytaj dalej
Przepis na domowe płatki kukurydziane

Przepis na domowe płatki kukurydziane

  Chrupiące płatki kukurydziane, jadane najczęściej z mlekiem lub jogurtem i owocowymi dodatkami, to ulubione śniadanie zarówno dzieci, jak i dorosłych w wielu zakątkach świata. Historia ich wynalezienia wiąże się z Kościołem Adwentystów Dnia Siódmego,...

czytaj dalej
Szakszuka z ciecierzycą

Szakszuka z ciecierzycą

  Tajemniczo brzmiąca szakszuka coraz częściej pojawia się na polskich stołach oraz w menu kawiarenek i modnych jadłodajni. Jest bardzo smaczną alternatywą dla jajecznicy, a jej popularność wynika nie tylko z ciekawego smaku, ale również z łatwości...

czytaj dalej
Jak zadbać o czystość sztućców w restauracji

Jak zadbać o czystość sztućców w restauracji

  Często słyszymy opinię na temat ilości i częstotliwości spożywanych posiłków. Jednym z promowanych stylów odżywiania jest tak zwany system "pięciu posiłków dziennie". Z pewnością słyszeliśmy twierdzenia, że należy jeść pięć posiłków dziennie, jednak...

czytaj dalej
Jak czyścić okapy i wyciągi kuchenne

Jak czyścić okapy i wyciągi kuchenne

  Opary kuchenne zawierają mikroskopijne cząsteczki tłuszczu, które osadzają się na wszelkich możliwych powierzchniach – to efekt uboczny gotowania w każdej kuchni. Jednym ze sposobów ograniczających jego oddziaływanie i zasięg jest montaż okapu, który...

czytaj dalej
Wiosenne nowości, czyli nowe marki w sklepie Gastromania

Wiosenne nowości, czyli nowe marki w sklepie Gastromania

Mimo że nie zapadliśmy w zimowy sen, wraz z nastaniem wiosny rozkwitamy, poszerzając konsekwentnie ofertę naszego sklepu o nowych, markowych producentów działających na rynku profesjonalnej gastronomii. Wszyscy lubimy prawdziwą czekoladę, dlatego tym razem zadbaliśmy, aby cukiernicy, piekarze, szefowie kuchni oraz właściciele firm vendingowych i cateringowych zyskali dostęp do szerokiego wyboru najlepszych produktów i dodatków powstałych na bazie najwyższej jakości ziaren kakaowca. Zapraszamy na wiosenny przegląd nowości.

czytaj dalej