Owsiane ciasteczka to jedna z ulubionych słodyczy w całej Wielkiej Brytanii – nic dziwnego, wywodzą się w końcu ze Szkocji, gdzie zajadano się nimi już w średniowieczu. Jednak pierwszy przepis na owsiane ciasteczka pochodzi ze Stanów Zjednoczonych – w roku 1896 opublikowano go w książce kucharskiej autorstwa Fannie Merritt. Od tego czasu zdobyły ogromną popularność nie tylko w USA, ale również na kontynencie europejskim. Są zaliczane do tzw. zdrowej żywności, dlatego wraz z rosnącym trendem na świadome, zdrowe odżywianie, coraz częściej sięgają po nie również Polacy w każdym wieku. Znajdziemy je w różnej postaci w prawie każdym sklepie spożywczym, jednak warto spróbować zrobić je w domowej kuchni. Ciasteczka owsiane przyrządza się i wypieka bardzo szybko. Poznajmy więc sprawdzony przepis na zdrowe słodycze i to w wersji bardziej dietetycznej i wegańskiej – bez dodatku cukru i masła, które w klasycznych przepisach stanowią podstawę receptury.  

Przepis na ciastka owsiane bez masła i cukru

Ciastka owsiane bez masła i cukru – niezbędne składniki

Aby przygotować zdrowe, wegańskie ciasteczka owsiane w domowej kuchni, potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • ½ szklanki zmielonych migdałów,
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • ok. ½ szklanki wiórków kokosowych,
  • ok. ½ szklanki rodzynków lub żurawiny,
  • 120-130 g oleju kokosowego (zamiast masła),
  • 4-5 łyżek ksylitolu lub stewii (zamiast cukru),
  • ½ łyżeczki sody.

W czym przyrządzić owsiane ciastka bez masła i cukru

Do przygotowania dietetycznych ciasteczek owsianych potrzebować będziemy kilku podstawowych naczyń i przyborów kuchennych. Do rozpuszczenia oleju kokosowego przyda się z pewnością rondel ze stali nierdzewnej, a do połączenia pozostałych składników miska o odpowiedniej pojemności. Może to być miska wykonana ze stali nierdzewnej lub z poliwęglanu. Potrzebna będzie również blacha do pieczenia oraz papier do pieczenia

Sposób przyrządzenia dietetycznych ciastek owsianych

W misce o odpowiedniej pojemności łączymy wszystkie składniki suche, czyli mąkę, płatki owsiane, zmielone migdały i suszone owoce. Następnie rozpuszczamy w rondelku olej kokosowy, do którego dodajemy odrobinę wody oraz ksylitol lub stewię. Mieszamy do momentu, w którym wszystkie składniki połączą się, a następnie przelewamy tłuszcz do miski z pozostałymi składnikami. Całość mieszamy dokładnie, aby powstała zwarta, jednolita masa, z której formujemy w dłoniach kulki. Umieszczamy je kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą mocno spłaszczamy. Następnie wstawiamy ciastka na 12-15 minut (do czasu aż staną się lekko rumiane) do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Gdy wystygną, staną się delikatnie chrupiące. 

Jak serwować i przechowywać ciastka owsiane

Ciasteczka owsiane to znakomity pomysł na szybką i zdrową przekąskę lub dietetyczne śniadanie. Znakomicie smakują w towarzystwie czarnej herbaty lub kawy, a do ich podania najlepiej nadaje się okrągła, szklana miska – efekt wizualny jest tu nie bez znaczenia – świeże ciasteczka owsiane wyglądają smakowicie i kusząco. 

Owsiane ciasteczka można przechowywać bardzo długo, nawet przez kilka miesięcy – wystarczy zapewnić im odpowiednie warunki (z dala od światła i w temperaturze do 20 stopni Celsjusza) oraz szczelnie zamknięty pojemnik, np. szklany słoik z pokrywką

Kaloryczność i wartości odżywcze owsianych ciastek bez masła i cukru

Owsiane ciastka to smaczna i odżywcza przekąska. Niestety, są dość kaloryczne – 100 gramów ciasteczek ma ok. 450 kalorii. Oczywiście jeśli zastąpimy cukier ksylitolem, wartość kaloryczna będzie nieco niższa. Zawierają sporo cennych minerałów, m.in. sód, potas, magnez, wapń, żelazo, selen, cynk i miedź oraz witamin – głównie z grupy B. Ich indeks glikemiczny jest stosunkowo niski, a dzięki zawartości płatków owsianych są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Pomagają utrzymać cholesterol na odpowiednim poziomie i ograniczają możliwość jego odkładania się. Zawierają naturalne przeciwutleniacze i posiadają właściwości antyoksydacyjne. W 100 gramach ciasteczek owsianych znajduje się ok. 60 g węglowodanów, ok. 15 g tłuszczu oraz około 7 g białka roślinnego.