Strona główna > Zdrowie > 5 posiłków dziennie – mit, czy naprawdę warto?
Przepis na domowy ketchup


Ketchup, czyli sos pomidorowy o różnym stopniu ostrości to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dodatków do kanapek, frytek, pizzy oraz innych produktów, z którymi komponują się dobrze pikantne pomidory. Wbrew pozorom pomysłodawcami ketchupu nie byli Włosi, ale Chińczycy. Nazwa pochodzi od słowa kôe-chiap, które oznaczało zaprawę do ryb, bo właśnie w ten sposób stosowano pierwotnie pomidorowy sos. W Europie receptura ketchupu pojawiła się pod koniec XVII wieku w Anglii, skąd w wieku XIX dotarła do Stanów Zjednoczonych Ameryki, a znaną dziś recepturę opracował Henry John Heinz – założyciel firmy, która rozsławiła ketchup i jest jednym z jego kluczowych producentów aż do dziś. Bazą tradycyjnego ketchupu są pomidory, ale od wielu lat pod tą nazwą można spotkać również sosy produkowane na bazie m.in. papryki, cukinii, śliwek czy też dyni. Wybór ketchupów na sklepowych półkach jest ogromny, mimo to warto zrobić go samodzielnie i mieć pełną kontrolę nad jego zawartością oraz stopniem pikantności.

Domowy ketchup pomidorowy – składniki

Klasyczny, pomidorowy ketchup, niezależnie od producenta zawiera najczęściej następujące składniki: pomidory lub koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, sól, cebulę oraz zróżnicowane przyprawy, takie jak np. ziele angielskie lub goździki. W naszym przepisie znajdzie się większość z nich, a jego realizacja jest bardzo prosta i nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Pomidory

Składniki domowego ketchupu z pomidorów w wersji średnio pikantnej:

  • 2 kg dobrych, dojrzałych pomidorów,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 50 ml octu jabłkowego,
  • 4-5 łyżeczek cukru,
  • 1-2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
  • 1,5-2 łyżeczki soli,
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2-3 goździki,
  • 1-2 łyżki oliwy.

W czym przyrządzić domowy ketchup z pomidorów

Do przyrządzenia ketchupu w domowej kuchni potrzebne będą następujące naczynia i akcesoria kuchenne:

Sposób przygotowania domowego ketchupu z pomidorów

Przygotowanie domowego ketchupu składa się z kilku prostych etapów. Zaczynamy od sparzenia wrzątkiem i obrania pomidorów, które kroimy na ćwiartki, usuwamy szypułki i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mniejszego garnka wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie i goździki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Następnie odstawiamy wywar, aby się schłodził i nabrał wyraźnego aromatu, po czym przelewamy ocet przez sito do jakiegoś pojemnika (kubek, miseczka, etc.).

Kolejny etap to przygotowanie warzyw i pomidorów. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej pokrojoną cebulę i dusimy ją pod przykryciem przez kilka minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie zwiększamy nieco ogień i dodajemy pokrojone pomidory oraz mieloną paprykę i pieprz. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aby pomidory nie przywarły do dna garnka. Po tym czasie dolewamy przyprawiony ocet, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy bez przykrycia do momentu, w którym pomidory zamienią się w jednolitą masę. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz sól, próbując, czy sos nie jest zbyt słodki lub zbyt słony. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 25-30 minut. W kolejnym kroku przecieramy pomidorową pulpę przez sito w celu pozbycia się pestek, a następnie miksujemy wszystko na jednolity, idealnie gładki sos. Nieprzestudzony sos przelewamy do wyparzonych słoików, pamiętając, aby zostawić ok. 0,5 cm wolnej przestrzeni i zakręcamy mocno słoiki wyparzonymi zakrętkami i odwracamy je do góry dnem. Po wystygnięciu przechowujemy ketchup w lodówce. Trwałość domowego ketchupu wynosi ok. 1 miesiąca. Możemy go oczywiście wydłużyć, przeprowadzając proces pasteryzacji.

Kaloryczność i wartości odżywcze domowego ketchupu z pomidorów

100 gramów domowego ketchupu z pomidorów ma ok. 60 kalorii i następujące wartości odżywcze: ok. 12 g węglowodanów, ok, 1 g białka i ok. 0,5 g tłuszczów i kwasów tłuszczowych.

Powodzenia i smacznego!

Przeczytaj również: