Domowy kompot z owoców to napój, który kojarzy się z obiadami u babci lub z tradycyjnym kompotem przygotowywanym na wigilijną wieczerzę z suszonych owoców. W latach 90., kompoty zostały wyparte przez powszechnie dostępne soki, jednak od kilku lat owocowe kompoty przeżywają prawdziwy renesans. Znajdziemy je nie tylko w barach mlecznych, ale również w modnych jadłodajniach oraz na sklepowych półkach. Tradycja przyrządzania kompotu z gotowanych świeżych lub suszonych owoców pochodzi z czasów Imperium Bizantyjskiego i na szczęście przetrwała dzięki przekazywanym z pokolenia na pokolenie przepisom aż do dziś. Samodzielne przygotowanie kompotu jest bardzo proste i zabiera niewiele czasu. Poznajmy więc sprawdzony przepis na kompot na bazie wiśni.

Przepis na domowy kompot z wiśni

Kompot z wiśni – niezbędne składniki

Do przygotowania kompotu wiśniowego potrzebne są tylko trzy składniki:

  • 1 kg wiśni,
  • ok. 1,5 l wody,
  • cukier, którego ilość zależy od indywidualnych upodobań.

W zdrowszej wersji kompotu cukier można zastąpić ksylitolem. Nie polecamy stewii, ponieważ zostawia charakterystyczny posmak. Jeśli chcemy przygotować większą ilość kompotu do pasteryzacji, należy zwiększyć proporcjonalnie każdy ze składników. 

W czym przyrządzić kompot z wiśni

Podstawowym narzędziem do przyrządzenia domowego kompotu jest oczywiście garnek, w którym ugotujemy owoce z cukrem i wodą – najlepiej sprawdzi się nierdzewny garnek wysoki. Do wydrylowania wiśni przyda się drylownica, a do oczyszczonych z pestek owoców miska o odpowiedniej pojemności. 

Sposób przyrządzenia kompotu z wiśni

Zaczynamy od dokładnego umycia, usunięcia ogonków i pestek z wiśni. Możemy to zrobić ręcznie lub użyć drylownicy. Oczyszczone i pozbawione pestek owoce umieszczamy w misce, zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 30-40 minut. Gdy wiśnie „przejdą” cukrem, przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut. Po wystudzeniu przelewamy do szklanek i podajemy do obiadu. 

Jeśli chcemy cieszyć się smakiem wiśniowego kompotu również poza letnim i jesiennym sezonem, warto przygotować kilka słoików z nakrętkami i poddać kompot procesowi pasteryzacji. Umyte i pozbawione pestek owoce wkładamy do słoików, do mniej więcej ¾ wysokości. Cukier (kilka łyżeczek na słoik w zależności od preferencji) rozpuszczamy w małej ilości wrzątku i wlewamy do każdego słoika, a następnie uzupełniamy gorącą wodą i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy przez ok. 15-20 minut w garnku wyścielonym ściereczką, a następnie kładziemy każdy słoik do góry dnem aż do czasu wystygnięcia. Gotowy kompot przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. 

W czym podawać kompot z wiśni

Do kompotu z wiśni najlepiej wykorzystać szklany dzbanek o odpowiedniej pojemności, a do picia wysokie szklanki, kubki ze szkła lub kubki z porcelany. Rekomendujemy naczynia szklane, ponieważ widać w nich zarówno piękny kolor kompotu, jak i kuszące owoce. 

Kaloryczność i wartości odżywcze kompotu z wiśni

100 gramów kompotu wiśniowego posiada ok. 70 kcal i zawiera ok. 17-20 g węglowodanów (w zależności od ilości dodanego cukru). Na koniec ciekawostka: standardowa szklanka kompotu wiśniowego waży ok. 240 g i ma ok. 170 kcal, czyli tyle samo co 5 pomidorów i 74 truskawki.