Fasolka po bretońsku, czyli tak naprawdę po… polsku, to jedno z najpopularniejszych dań w naszej tradycji kulinarnej wykorzystujących fasolę jako główny składnik. Skąd więc wzięła się Bretania w nazwie tego sycącego dania? Prawdopodobnie wynika to z językowego zapożyczenia – a la bretonne to określenie potraw wykorzystujących fasolę z okolic miasteczka Paimpol, która podobna jest do naszej rodzimej odmiany – Pięknego Jasia. Poznajmy więc przepis na fasolkę po bretońsku w klasycznej, znanej od lat, polskiej wersji.

Przepis na fasolkę po bretońsku

Fasolka po bretońsku – niezbędne składniki

Do przygotowania smacznej i sycącej fasolki po bretońsku potrzebnych jest co prawda sporo składników, jednak ich koszt da się zamknąć w kilkunastu złotych. Jest to więc danie ekonomiczne. Niezbędne składniki to:

  • ok. 400-500 g fasoli Piękny Jaś,
  • 1 pętko kiełbasy drobiowej lub wieprzowej, 
  • ok. 200 g boczku (najlepiej wędzonego),
  • 2-3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • ok. 200 ml pomidorowej passaty, 
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1-2 łyżeczki tymianku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • liść laurowy i ziele angielskie,
  • ok. pół łyżeczki cukru,
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego.

W czym przyrządzić fasolkę po bretońsku

Do przyrządzenia fasolki potrzebujemy kilku podstawowych naczyń i przyborów kuchennych. Najważniejszy jest nierdzewny garnek o odpowiedniej pojemności. Potrzebna będzie również uniwersalna patelnia, na której podsmażymy cebulę, kiełbasę i boczek. Niezbędne są oczywiście deski do krojenia. Warto pamiętać o zasadzie, że mięso i warzywa powinno się kroić na osobnych deskach. Przyda się również praska lub wyciskacz do czosnku i oczywiście ostry nóż kuchenny – najlepiej sprawdzają się noże ze stali kutej oraz noże ze stali walcowanej, wśród których znajdziemy specjalne noże do mięsa i wędlin

Sposób przyrządzenia fasolki po bretońsku – poszczególne etapy

Przyrządzenie pysznej fasolki po bretońsku składa się z kilku etapów. Zaczynamy od namoczenia fasoli w wodzie. 10-12 godzin powinno wystarczyć, by fasola nieco zmiękła. Następnie gotujemy fasolę w bulionie warzywnym, dorzucając do niego liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy do momentu, w którym stanie się miękka, ale nie rozgotowana. W czasie, gdy fasola się gotuje, kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy ją delikatnie na patelni na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę lub w niezbyt grube plasterki kiełbasę oraz boczek. Ugotowaną fasolę odcedzamy, dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, passatę i ok. 150-200 ml wody. Solimy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, słodką i wędzoną papryką, majerankiem i tymiankiem oraz dodajemy odrobinę cukru, podsmażoną cebulę, kiełbasę i boczek. Po paru minutach dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy całość jeszcze na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, do momentu, w którym odparuje nadmiar wody, a fasolka osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję. 

Jak serwować fasolkę po bretońsku

Fasolkę po bretońsku zazwyczaj podaje się w okrągłych porcelanowych miseczkach lub półmiskach z kamionki. Najlepiej smakuje ze świeżym żytnim pieczywem, ale bywa jadana również z kaszą gryczaną lub ryżem. Czym jeść fasolkę po bretońsku? Oczywiście sztućcami. Zazwyczaj spożywamy ją – choć nie jest zupą, za pomocą łyżki, jednak niektórzy wolą używać widelca – właśnie dlatego, że nie jest zupą.

Kaloryczność i wartości odżywcze fasolki po bretońsku

Fasolka po bretońsku z dodatkiem kiełbasy i boczku to bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe danie. 100 gramowa porcja to ok. 165 kcal. Posiada sporo cennych witamin: witaminę B1, B2, B6, B9 (kwas foliowy) i witaminę C.  Charakteryzuje się dużą zawartością błonnika, magnezu, potasu i cynku, ponadto zawiera fosfor, wapń, sód i żelazo. Wartości odżywcze 100 gramowej porcji rozkładają się następująco: ok. 9 g białka, ok. 10 g tłuszczów i ok. 13 g węglowodanów.

Powodzenia i smacznego!