Chińska kuchnia cieszy się w Polsce od lat sporą popularnością. Podstawę dań tradycyjnych, jak i nowoczesnych stanowi bardzo często drób – kurczak lub kaczka, a towarzyszy im najczęściej ryż – dodatek charakterystyczny dla prawie całej kuchni dalekowschodniej – od Japonii po wschodnie tereny Chin. Bardzo ważne miejsce w chińskiej kuchni zajmują również warzywa i owoce, które są najczęściej jednym z głównych składników zróżnicowanych dań. Ciężko wyobrazić sobie prawdziwą „chińszczyznę” bez kapusty pak choi, brokułów, grzybów shiitake i mun, pędów bambusa, marchewki, pora, czosnku, imbiru i ananasa. Proponujemy więc przepis na kurczaka z ryżem i dużą ilością warzyw – przepis, który można zrealizować z powodzeniem w domowej kuchni, wystarczy kilka podstawowych składników i trochę cierpliwości. 

Przepis na kurczaka z ryżem po chińsku

Kurczak z ryżem po chińsku – niezbędne składniki

Kurczaka po chińsku można przyrządzić na kilka różnych sposobów. Jedną z najpopularniejszych wersji jest kurczak w cieście, jednak my skupimy się dziś na przepisie uwzględniającym w swoim składzie charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej warzywa i przyprawy. Do jego wykonania potrzebne będą następujące składniki (porcja dla dwóch osób):

  • 2 sztuki piersi z kurczaka,
  • 2 torebki ryżu basmati lub ryżu jaśminowego,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 2 cebule dymka,
  • 120-150 g pędów bambusa,
  • 40-50 g suszonych grzybów mun,
  • 2-3 cm imbiru (korzeń),
  • ok. 50 ml sosu sojowego,
  • ok. 30-35 ml oleju sezamowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub pół łyżeczki chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • grubo zmielone orzechy arachidowe. 

Do zestawu warzyw można dorzucić również fasolkę szparagową i kawałki papryki. 

W czym przyrządzić kurczaka z ryżem i warzywami po chińsku

Do przyrządzenia kurczaka z ryżem i warzywami po chińsku w domowych warunkach potrzebnych jest kilka naczyń i przyborów kuchennych. Podstawa to uniwersalna patelnia, na której usmażymy zamarynowanego kurczaka i warzywa oraz nierdzewny garnek o odpowiedniej pojemności. Do przygotowania warzyw przyda się praska lub wyciskacz do czosnku oraz tarka kuchenna, a do pokrojenia mięsa i warzyw profesjonalne noże. Mogą to być noże ze stali kutej oraz noże ze stali walcowanej, wśród których znajdziemy specjalne noże do mięsa i wędlin.  Potrzebne będą również odpowiednie deski. Dlaczego deski, a nie deska? Wynika to z faktu, że mięso i warzywa nie powinny być krojone na tej samej desce. Warto mieć również pod ręką miseczkę, w której zamarynujemy pokrojoną pierś kurczaka. 

Sposób przyrządzenia kurczaka po chińsku

Przygotowanie kurczaka z ryżem i warzywami po chińsku jest stosunkowo proste. Wystarczy przypilnować proporcji składników i kolejności realizacji poszczególnych etapów. Zanim zabierzemy się do przygotowania piersi kurczaka, zalewamy grzyby mun wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aby stały się miękkie. Następnie przygotowujemy marynatę, na którą składa się starty korzeń imbiru, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodka i ostra papryka, olej sojowy i sezamowy oraz odrobina świeżo zmielonego pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie kroimy umyte i osuszone piersi kurczaka na wąskie paski, wrzucamy je do przygotowanej marynaty i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Nie tracąc cennego czasu, gotujemy w lekko osolonej wodzie ryż wg wskazówek na opakowaniu. Marchewkę kroimy w słupki, namoczone grzyby w wąskie paski, a cebulę w drobną kostkę. Dodajemy do nich pędy bambusa, a na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka wyjętego z zalewy. Gdy mięso zarumieni się, przekładamy je z patelni na talerz, a do pozostałego na patelni tłuszczu dodajemy przygotowane warzywa i dusimy je przez kilka minut do momentu, w którym staną się miękkie, ale nie rozgotowane. Następnie wrzucamy na patelnię podsmażonego kurczaka, dodajemy marynatę, dokładnie mieszamy i dusimy przez kolejne kilka minut. Wykładamy na talerz, posypujemy zmielonymi orzeszkami i serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Jak serwować kurczaka po chińsku z warzywami i ryżem

Gotowego kurczaka możemy serwować na dwa sposoby: kurczaka z warzywami wykładamy na porcelanowy talerz lub okrągłą miseczkę, a w dodatkowej miseczce podajemy ugotowany na sypko ryż. Inny sposób polega na tym, że najpierw wykładamy na talerz ryż, a na nim kładziemy porcję kurczaka z warzywami. Do jedzenia używamy oczywiście tradycyjnych pałeczek, a jeśli nie opanowaliśmy trudnej sztuki swobodnego władania pałeczkami, sięgnijmy po sztućce

Kaloryczność i wartości odżywcze kurczaka po chińsku z warzywami i ryżem

100 gramów kurczaka po chińsku z warzywami i ryżem to ok. 126 kcal. Porcja zawiera 22 g węglowodanów, ok. 6 g białka, ok. 2 g tłuszczu i ok. 1 g błonnika. Danie jest więc przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż z kurczakiem i warzywami to ponadto dobre źródło witamin (szczególnie witaminy A, niacyny i witaminy B6 oraz B12) i minerałów, m.in. sodu, fosforu, selenu i manganu – pierwiastka, który usprawnia trawienie, pomaga usuwać z organizmu toksyny i odgrywa ważną rolę w spalaniu tłuszczów i prawidłowym metabolizmie glukozy.

Życzymy smacznego!