Strona główna > Zdrowie > 5 posiłków dziennie – mit, czy naprawdę warto?
omlet z kurkami

Sezon na kurki trwa w Polsce zazwyczaj od początku czerwca do końca października, o ile warunki pogodowe są sprzyjające. Dlaczego warto je spożywać? O tym w dalszej części przepisu na omlet z dodatkiem tych smakowitych grzybów. Omlety, czyli potrawy ze smażonych jajek w formie placka spożywano już w starożytnym Rzymie. Ich recepturę i smak ulepszyli jednak Francuzi, nie dziwi się więc fakt, że w Polsce omlety pojawiły się dzięki Marii Sobieskiej – francuskiej żonie króla Jana III. Istnieje wiele regionalnych odmian omletu, np. hiszpańska tortilla z dodatkiem ziemniaków, włoska, warzywna frittata, japoński tamago-yaki lub filipiński omlet z bakłażana zwany tortang talong. Tradycyjne, dobrze znane miłośnikom jajek omlety przyrządzane są zazwyczaj z dodatkiem różnych warzyw (m.in. szpinak, suszone pomidory, zielony groszek, szparagi), wędliną (najczęściej jest to szynka) lub grzybami leśnymi, z których najlepsze są naszym zdaniem kurki.

Omlet z kurkami – niezbędne składniki

Przygotowanie omletu z kurkami jest bardzo proste i zajmuje tylko kilka minut. Taki omlet smakuje doskonale zarówno na śniadanie, jak i pożywną kolację. Może być również samodzielnym daniem obiadowym.

omlet

Składniki na omlet z kurkami (ilość dla dwóch osób):

  • 4 jajka (najlepiej, jeśli będą to jajka z wolnego wybiegu lub jajka ekologiczne),
  • 250-300 g świeżych kurek,
  • 30 ml (dwie łyżki stołowe) delikatnie gazowanej wody mineralnej,
  • 1 łyżka masła do smażenia,
  • 1 cebulka dymka,
  • 1 łyżeczka natki pietruszki,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

W czym przyrządzić omlet z kurkami

Podstawowym narzędziem do przyrządzenia omletu z kurkami będzie oczywiście patelnia. Najlepsza będzie okrągła patelnia uniwersalna o odpowiednio dużej średnicy lub patelnia do smażenia naleśników. Do przygotowania ciasta na omlet niezbędna będzie rózga lub ubijaczka kuchenna, która pomoże uzyskać optymalną konsystencję masy jajecznej, a do wyłożenia gotowego omletu przyda się łopatka gastronomiczna. Niezbędnym naczyniem będą również miseczki. W jednej przygotujemy masę jajeczną na omlet, a druga potrzebna będzie do usmażonych kurek z cebulką.

Sposób przyrządzenia omletu z kurkami

Przyrządzenie smakowitego, puszystego omletu z kurkami sprowadza się do wykonania kilku prostych kroków. Zaczynamy od oczyszczenia i dokładnego umycia kurek. Jeśli są duże, warto pokroić je na mniejsze kawałki. Dymkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła i czekamy chwilę aż się zeszkli. Do cebulki dorzucamy kurki i podsmażamy je delikatnie, uważając, aby nie przypalić cebulki. Kolejny krok to przygotowanie masy jajecznej na omlet. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę oraz sól i pieprz do smaku i mieszamy wszystko dokładnie rózgą lub trzepaczką do momentu uzyskania jednolitego, lekko puszystego ciasta. Puszystość masy jajecznej osiągniemy dzięki lekko gazowanej wodzie, która napowietrzy ją w trakcie mieszania. Następnie rozgrzewamy na patelni resztę masła wlewamy przygotowaną masę jajeczną. W trakcie smażenia przechylamy patelnię na boki, aby masa rozlała się na patelni równomiernie. Gdy masa zacznie się ścinać, wykładamy na jedną połowę usmażone kurki z dymką i czekamy do momentu, w którym omlet stanie się sprężysty. Posypujemy kurki posiekaną natką pietruszki, składamy omlet na pół i przekładamy za pomocą łopatki gastronomicznej na duży talerz.

Jeśli chcemy wzbogacić smak omletu z kurkami, pod koniec smażenia możemy położyć na jednej z połówek kilka kulek mozzarelli, która komponuje się doskonale z jajkami i grzybami.

Jak serwować omlet z kurkami

Po wyłożeniu usmażonego omletu na talerz, kroimy go na pół i przekładamy za pomocą łopatki na mniejsze, płaskie talerze. Do konsumpcji używamy sztućców. Dobrym pomysłem jest dodanie łyżki gęstego, greckiego jogurtu, który wykładamy obok omletu lub podajemy w małej, szklanej miseczce. Do tego kawałek świeżej bagietki z odrobiną masła.

 

Kaloryczność i wartości odżywcze omletu z kurkami

100 gramów omletu z kurkami to ok. 115 kcal. Wartości odżywcze przedstawiają się następująco: ok. 8 g białka (które w przypadku kurek jest bardzo dobrze przyswajalne), ok. 7 g tłuszczów i kwasów tłuszczowych i ok. 3 g węglowodanów. Omlet z kurkami zawiera witaminy z grupy B (szczególnie witaminę B1), witaminę C, D i E oraz sporo beta-karotenu ponadto znajdziemy w nim cenne flawonoidy oraz likopen. Kurki wykazują również działanie antybakteryjne.

Smacznego!

Przeczytaj również: