Strona główna > Zdrowie > 5 posiłków dziennie – mit, czy naprawdę warto?
Oponki serowe


Oponki serowe z cukrem pudrem to rodzaj pączków smażonych w głębokim tłuszczu. Pochodzą z Wielkiej Brytanii, gdzie stanowią od lat część słodkiej tradycji kulinarnej. Spokrewnione są z nimi amerykańskie donuty, które mają ten sam kształt przypominający oponę lub koło ratunkowe, ale nie mają smaku serka, a zamiast cukru pudru oblane są najczęściej czekoladą z dodatkiem słodkiej, kolorowej posypki. Warto przyswoić sobie sprawdzoną recepturę, aby delektować się nimi nie tylko w weekendy lub z okazji tłustego czwartku. Domowe oponki oprócz idealnego smaku mają jeszcze jedną zaletę – są zdrowsze niż pączki oferowane w sieciowych cukierniach, na stacjach benzynowych oraz w sklepach spożywczych. Jakość przemysłowych pączków jest często niezadowalająca, poza tym zawierają zazwyczaj dodatki, których w pączkach być absolutnie nie powinno. Widząc pączka, który kosztuje złotówkę, powinniśmy zadać sobie pytanie z czego tak naprawdę jest zrobiony i szybko o nim zapomnieć. Zdrowe pączki kosztują znacznie więcej, dlatego warto zainwestować w nie kilka złotych, a najlepiej usmażyć je samodzielnie w domowej kuchni.

Oponki serowe – składniki

Przygotowanie serowych oponek w domowej kuchni jest bardzo proste, ale zajmuje sporo czasu. Mimo to warto poświęcić dla nich swój cenny czas.

Składniki na oponki serowe (ilość dla 4 osób):

  • 250 g białego, półtłustego sera twarogowego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru (ok. ¼ szklanki),
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 3 łyżki śmietany 12%,
  • 2 żółtka,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka spirytusu,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia (najlepiej słonecznikowy lub rzepakowy).

W czym przyrządzić oponki serowe

Do przyrządzenia serowych oponek potrzebny będzie duży garnek, w którym je usmażymy. Niezbędna będzie również praska lub wyciskarka do ziemniaków, przez którą przeciśniemy ser. Do połączenia składników na ciasto przyda się nierdzewna miska oraz drewniana łyżka kuchenna. Do wyrobienia ciasta potrzebna będzie stolnica lub duża, drewniana deska kuchenna, a do jego rozwałkowania najlepszy będzie wałek cukierniczy do ciasta. Potrzebna będzie również rozszerzająca się ku górze szklanka, która posłuży do wycięcia z ciasta kółek. Kształt oponek uzyskamy wykorzystując mały kieliszek. Do bezproblemowego wyjęcia usmażonych oponek przyda się łyżka cedzakowa, a do oprószenia cukrem pudrem sitko kuchenne.

Sposób przyrządzenia oponek serowych

Przyrządzenie serowych oponek jest bardzo proste, wystarczy wykonać po kolei kilka czynności. Zaczynamy od sera, który przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Ser łączymy w misce z żółtkami, cukrem, śmietaną i spirytusem, dokładnie mieszamy i dodajemy sodę oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, wykładamy masę na stolnicę lub deskę, wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto, a następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Kółka wycinamy za pomocą szklanki, a następnie za pomocą kieliszka nadajemy im kształt oponki.

W dużym garnku rozgrzewamy sporą ilość oleju i wrzucamy po kolei serowe oponki, smażąc je na złoty kolor z obu stron. Gotowe oponki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na papierowy ręcznik. Każdą oponkę oprószamy cukrem pudrem, używając sitka, a następnie przekładamy je na talerz lub do miseczki.

Jak serwować oponki serowe

Gotowe oponki przełożone na duży, płaski porcelanowy talerz lub na szklany półmisek spożywamy na małych talerzykach. Świetnie smakują z borówkami lub świeżymi, leśnymi owocami, ewentualnie z malinową konfiturą. Do tego oczywiście filiżanka małej czarnej przygotowana ze świeżo zmielonej kawy.

Kaloryczność i wartości odżywcze oponek serowych

100 gramów oponek serowych ma ok. 315 kcal. Wartości odżywcze przedstawiają się następująco: ok. 35 g węglowodanów, ok. 15 g tłuszczów i kwasów tłuszczowych oraz ok. 10 g białka.

Powodzenia i smacznego!

Przeczytaj również: