Strona główna > Zdrowie > 5 posiłków dziennie – mit, czy naprawdę warto?
Papryka marynowana


Papryka to warzywo o wielu cennych właściwościach, dzięki czemu jej kulinarne zastosowanie wzmacnia nie tylko walory smakowe potraw, ale ma również działanie prozdrowotne. W Europie pojawiła się w XVI wieku i była nazywana przez Węgrów tureckim pieprzem. Papryka ma wiele odmian, a jej owoce różnią się znacząco pod względem wielkości, koloru, kształtu i zawartości kapsaicyny, która decyduje o stopniu ostrości. Może być spożywana w różnej postaci – na surowo, duszona i grillowana lub marynowana i jest to jeden z najpopularniejszych, warzywnych przetworów. Przygotowanie marynowanej papryki jest bardzo proste, a efekt zazwyczaj smaczniejszy od papryki ze sklepowej półki.

Marynowana papryka – składniki

Marynowanie papryki zajmuje niewiele czasu i tylko od nas zależy jakie dodatki i nuty smakowe pojawią się w słoiku. Zamarynować możemy oczywiście właściwie każdą odmianę papryki, jednak najsmaczniejsza jest odmiana czerwona.

Składniki na marynowaną paprykę (ilość na 2-3 słoiki, w zależności od ich pojemności):

  • 1 kg dobrej jakości czerwonej papryki (4 duże sztuki),
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • ½ średniej marchewki,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • 1 łyżka oliwy na każdy słoik.

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki wody,
  • ½ szklanki 10% octu spirytusowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli.

W czym przygotować marynowaną paprykę

Do przygotowania marynowanej papryki w domowej kuchni potrzebny będzie średniwysoki nierdzewny garnek, nóż kuchenny, drewniana deska, szklane słoiki z zakrętkami oraz ścierka kuchenna.

Sposób przygotowania marynowanej papryki

Przygotowanie papryki jest niezwykle proste, a wszystkie czynności zajmują w sumie niewiele ponad pół godziny. Zaczynamy od przygotowania zalewy, czyli gotujemy w garnku wodę z dodatkiem octu, cukru i soli. Następnie zabieramy się za paprykę, którą należy dokładnie umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Marchewkę dokładnie myjemy i kroimy w niezbyt grube krążki. Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy składniki, zaczynając od plasterków cebuli, krążków marchewki i ząbków czosnku. Dorzucamy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz gorczycę i uzupełniamy słoik kawałkami papryki. Wszystkie składniki zalewamy gorącą zalewą i dodajemy do każdego słoika po 1 łyżce oliwy. Słoiki dokładnie zakręcamy wyparzonymi zakrętkami, wstawiamy do wysokiego garnka z dnem wyłożonym kuchenną ściereczką i zalewamy wodą do wysokości mniej więcej ¾ słoików. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po procesie pasteryzacji wyjmujemy słoiki z garnka i stawiamy je na ściereczce do góry dnem do momentu, w którym przestygną.

Jak podawać marynowaną paprykę

Marynowaną paprykę można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdza się doskonale jako dodatek do głównego dania obiadowego – serwujemy ją wówczas w małej, szklanej miseczce lub porcelanowej salaterce.

Kaloryczność i wartości odżywcze marynowanej papryki

100 gramów marynowanej papryki ma ok. 23 kcal. Składniki odżywcze przedstawiają się następująco: ok. 5 g węglowodanów, ok. 3 g cukrów, ok. 2 g błonnika, ok. 1 g białka i śladowe ilości tłuszczów i kwasów tłuszczowych.

Marynowana papryka zawiera sporo cennych witamin, m.in. witaminę C, A, E, D i K oraz dużą ilość witamin z grupy B. Jest również bogata w mikro- i makroelementy, mi.in. potas, fosfor, sód, magnez, wapń i żelazo.

Powodzenia!

Przeczytaj również: