Polska jest od lat pieczarkowym potentatem i zdecydowanym, europejskim liderem w produkcji tego smacznego grzyba. Pieczarka to nasz prawdziwy hit eksportowy – ponad 70% produkcji trafia za granicę, z tego ponad połowa do krajów UE. Reszta pokrywa potrzeby krajowych konsumentów – spożycie pieczarki w Polsce jest jednym z najniższych w Europie. Statystyczny Polak zjada ok. 2,5 kg pieczarek rocznie, a jej potencjał kulinarny nie jest w pełni doceniany i wykorzystywany. Jednak pieczarka wbrew pozorom nie jest polskim grzybem. Pochodzi z Chin, ale na większą skalę zaczęli uprawiać ją w XVI wieku Francuzi. Przez długi czas była produktem luksusowym, dostępnym tylko dla najzamożniejszych mieszczan. Jadano ją wówczas w towarzystwie homarów i innych owoców morza. Wraz z rosnącą popularnością jej cena spadła i stała się artykułem stosowanym powszechnie w praktycznie każdej kuchni. Pieczarki można przyrządzić na wiele różnych, smakowitych sposobów – jednym z nich jest faszerowanie. Poznajmy więc sprawdzony przepis na pieczarki faszerowane mielonym mięsem. 

Przepis na pieczarki faszerowane mielonym mięsem

Pieczarki faszerowane mielonym mięsem – niezbędne składniki

Do faszerowania pieczarek najlepiej użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego, a na doskonały smak przyrządzonych w ten sposób pieczarek składają się następujące składniki:

  • 15-20 sztuk pieczarek (może być odmiana portobello), 
  • ok. 500-600 g mielonego mięsa,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 biała cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • odrobina majeranku i tymianku,
  • twardy ser typu Parmezan lub Grana Padano,
  • sól i pieprz. 

W czym przyrządzić pieczarki faszerowane mielonym mięsem

Do przyrządzenia złocistych, faszerowanych mięsem pieczarek potrzebna będzie przede wszystkim uniwersalna patelnia. Niezbędna będzie również praska lub wyciskacz do czosnku. Jeśli skorzystamy ze świeżej, niemielonej wieprzowiny, konieczne będzie użycie maszynki do mielenia mięsa. Zdecydowanie rekomendujemy samodzielne zmielenie mięsa – zyskamy wówczas pewność, że przygotowany farsz będzie taki, jaki być powinien. Do przygotowania farszu potrzebna będzie miska o odpowiedniej pojemności, a do zapieczenia brytfanna lub żaroodporne naczynie. 

Sposób przyrządzenia pieczarek faszerowanych mielonym mięsem

Sposób przyrządzenia faszerowanych pieczarek jest bardzo prosty. Zaczynamy od dokładnego umycia pieczarek i usunięcia nóżek. Tak przygotowane pieczarki delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę, wrzucamy wraz z posiekanymi nóżkami pieczarek na patelnię z odrobiną oleju i delikatnie podsmażamy, uważając, aby nie doszło do zbrązowienia cebuli. Zeszkloną cebulę i końcówki pieczarek dodajemy po przestudzeniu do zmielonego mięsa. Dodajemy przeciśnięty czosnek, jajka, tartą bułkę, majeranek, tymianek oraz łyżkę sojowego sosu i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie faszerujemy każdą pieczarkę, układamy je w brytfannie lub żaroodpornym naczyniu i wstawiamy na ok. 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni Celsjusza. Na kilka minut przed końcem obróbki termicznej posypujemy każdą pieczarkę startym, twardym serem.  

Jak serwować faszerowane pieczarki

Upieczone pieczarki podajemy na stół bezpośrednio w naczyniu, w którym zostały przyrządzone, a do konsumpcji używamy płaskich, porcelanowych talerzy oraz sztućców . Najlepiej smakują z odrobiną sosu tatarskiego lub zieloną sałatką skropioną odrobiną oliwy. Doskonale smakują również z pieczonymi ziemniakami przyprawionymi tymiankiem lub rozmarynem. Ziemniaki serwujemy w osobnym naczyniu – może to być miska z poliwęglanu lub ze szkła. 

Kaloryczność i wartości odżywcze pieczarek faszerowanych mięsem

100 gramów pieczarek faszerowanych mięsem to ok. 120 kcal. Zawiera ok. 11 g białka, ok. 7 g węglowodanów oraz ok. 5 g tłuszczów i kwasów tłuszczowych. Faszerowane pieczarki są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, ponadto zawierają potas, selen, miedź, jod, witaminy A, E oraz witaminy z grupy B i D. Same pieczarki są bardzo nisko kaloryczne, dopiero po dodaniu mięsa i sera ich wartość energetyczna wzrasta. 

Życzymy smacznego!