Strona główna > Zdrowie > 5 posiłków dziennie – mit, czy naprawdę warto?
Przepis na pyzy z mięsem


Pyzy ziemniaczane z mięsem są jednym z tradycyjnych i bardzo popularnych polskich dań. Ich regionalne odmiany to m.in. kartacze, knedle i kluski śląskie. Przygotowanie pyz jest bardzo łatwe, choć czasochłonne, jednak warto zrobić je samodzielnie w domowej kuchni i mieć tym samym pełną kontrolę nad smakiem, a przede wszystkim jakością i składem mięsnego farszu, który w niektórych gotowych pyzach może budzić wiele zastrzeżeń. W domowych pyzach brak konserwantów oraz oleju palmowego i zrobione są z prawdziwych ziemniaków, a nie z półproduktów, czyli ziemniaczanych płatków lub grysiku.

Pyzy z mięsem – niezbędne składniki

Do samodzielnego przygotowania pyz potrzebować będziemy kilku podstawowych składników. Najważniejszy z nich to mięso, z którego przygotujemy farsz. Istotny jest również dobór przypraw, dzięki którym farsz nabiera zdecydowanego smaku.

Składniki na ziemniaczane ciasto:

  • 1 kg dobrej jakości ziemniaków,
  • 200 g (ok. 1,5 szklanki) mąki pszennej (typ 500),
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na mięsny farsz:

  • 400-450 g mielonego mięsa wołowego, wieprzowego (np. łopatka) lub mieszanego,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy).

Składniki na okrasę:

  • kawałek boczku lub słoniny,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy).

W czym przyrządzić pyzy z mięsem

Do przygotowania pyz z mięsem niezbędne będą podstawowe naczynia oraz akcesoria kuchenne. Nierdzewny garnek przyda się do ugotowania ziemniaków oraz pyz, a nierdzewne miseczki posłużą do przygotowania farszu oraz ciasta na pyzy. Na uniwersalnej patelni usmażymy składniki farszu oraz okrasę. Potrzebna będzie również praska lub wyciskacz do ziemniaków, profesjonalny nóż kuchenny oraz deski kuchenne z drewna. Na jednej pokroimy cebulę i posiekamy czosnek, a na drugiej przygotujemy ciasto na pyzy. Do wyjęcia gotowych pyz przyda się nierdzewna łyżka cedzakowa.

Sposób przyrządzenia pyz z mięsem

Przyrządzenie pyz z mięsem sprowadza się do wykonania kilku prostych kroków. Zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków z odrobiną soli. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie farszu. Obraną cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki. Cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię i czekamy do momentu, w którym się zeszkli. Następnie dorzucamy na patelnię posiekany czosnek oraz tymianek i smażymy wszystko przez 30 sekund. Przestudzoną cebulę i czosnek przekładamy do miseczki z mielonym mięsem. Wbijamy jajko, dodajemy sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy umytą dłonią.

Kolejny etap to przeciśnięcie ugotowanych ziemniaków przez praskę do ziemniaków. Następnie dodajemy mąkę, łyżeczkę soli i wbijamy jajka. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy i wyrabiamy na desce oprószonej mąką ziemniaczane ciasto. Z ciasta formujemy wałki o średnicy ok. 4 cm, kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm i formujemy z nich okrągłe placki, które obsypujemy delikatnie mąką. Na środku każdego placka kładziemy kulkę farszu (ok. 1 łyżka) i zlepiamy, formując w dłoniach zgrabną kulkę. Tak przygotowane pyzy wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, a po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je jeszcze przez ok. 7-8 minut.

W trakcie gotowania pyz smażymy na patelni skwarki z pokrojonego w drobną kostkę boczku lub słoniny. Gdy będą już lekko rumiane, dorzucamy na patelnię drobno posiekaną cebulę i smażymy przez chwilę na złoty kolor.

Jak serwować pyzy z mięsem

Ugotowane pyzy przekładamy na płaskie, porcelanowe talerze i każdą porcję polewamy skwarkami z cebulką. Dodatkowo można posypać je odrobiną posiekanej natki pietruszki. Doskonale smakują z buraczkami lub modrą kapustą. Do konsumpcji pyz używamy oczywiście sztućców.

Kaloryczność i wartości odżywcze pyz z mięsem

100 gramów pyz z mięsem ma ok. 150 kalorii oraz następujące wartości odżywcze: ok. 30 g węglowodanów, ok. 5 g białka i ok. 2 g tłuszczów i kwasów tłuszczowych (nie licząc okrasy).

Życzymy smacznego!

Przeczytaj również: