Strona główna > Zdrowie > 5 posiłków dziennie – mit, czy naprawdę warto?
Przepis na rogale świętomarcińskie


Rogale Marcińskie, a właściwie świętomarcińskie, to regionalny, poznański przysmak. Niegdyś dostępny raz w roku, 11 listopada, z okazji Dnia Świętego Marcina. Od dobrych kilku lat dostępny jest przez okrągły rok, również poza granicami Poznania, choć prawdziwy rogal Marciński musi posiadać odpowiedni certyfikat. Z powstaniem tego charakterystycznego rogala wiąże się legenda o świętym Marcinie – rzymskim legioniście, który oddał połowę swojego płaszcza napotkanemu żebrakowi. Usłyszał o tym poznański cukiernik Józef Melzer, który znalazł podkowę należącą do konia świętego Marcina. Zainspirowany wydarzeniem upiekł w nocy wypełnione makiem i bakaliami rogale w kształcie podkowy, które rankiem rozdał ubogim i postanowił kontynuować tę tradycję każdego roku. Po jego śmierci recepturę rogali przejęli lokalni cukiernicy i piekarze. Przekazywana z pokolenia na pokolenie pozostała niezmienna aż do dziś. Warto ją poznać i spróbować przyrządzić rogale Marcińskie samodzielnie, mimo że zabiera sporo cennego czasu. Efekt powinien być smakowity.

Rogale Marcińskie – niezbędne składniki

Receptura oryginalnego, chronionego certyfikatem rogala Marcińskiego nie powinnna być zmieniana, my jednak postanowiliśmy wprowadzić delikatne modyfikacje, które nie mają wpływu na oryginalny smak. Idealny rogal Marciński powinien być zrobiony z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku oraz bakalii. Na wierzchu powinien znajdować się lukier oraz posypka ze zmielonych orzechów. Jego waga powinna mieścić się między 200 a 250 gramów.

Składniki na rogale Marcińskie (ilość na ok. 10 sztuk):

Ciasto półfrancuskie:

  • 0,5 kg pszennej mąki,
  • 150-200 g masła,
  • 200 ml mleka,
  • 50-60 g cukru,
  • 25 g drożdży,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • odrobina soli.

Masa makowa:

  • 200 g białego maku,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g pokruszonych biszkoptów,
  • 100 g cukru pudru,
  • 100 g naturalnego miodu (najlepiej wielokwiatowy),
  • 45 g masła,
  • 30 g rodzynek,
  • 30 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 30 g zmielonych migdałów,
  • 1-1,5 łyżki skórki pomarańczowej (może być kandyzowana),
  • 1 lub 2 białka,
  • kilka kropel olejku migdałowego.

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka ciepłej wody,
  • plus ok. 30 g zmielonych orzechów ziemnych lub migdałów do posypania wierzchu rogali.

W czym przyrządzić rogale Marcińskie

Do przygotowania rogali Marcińskich potrzebne będą następujące naczynia i akcesoria kuchenne:

Sposób przyrządzenia rogali Marcińskich

Zaczynamy od przygotowania masy makowej. Warto zrobić to dzień wcześniej. Mak dokładnie płuczemy i zalewamy w garnku mlekiem oraz gorącą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 25-30 minut. Następnie przelewamy mak przez sito i mielimy w maszynce do mięsa, powtarzając czynność trzykrotnie. W oczyszczonej maszynce mielimy sparzone i obrane ze skórki migdały. W małym garnku roztapiamy masło, do którego dodajemy miód, cukier, bakalie oraz posiekaną i usmażoną skórkę pomarańczową (jeśli jest kandyzowana, wystarczy ją drobno posiekać). Wszystko chwilę podgrzewamy na małym ogniu, a następnie dodajemy mak i prażymy przez kilka minut, cały czas energicznie mieszając. Po przestudzeniu dodajemy pokruszone biszkopty, białka ubite na sztywną pianę oraz kilka kropel olejku migdałowego i wszystko dokładnie mieszamy.

Zanim przystąpimy do przygotowania ciasta, warto pamiętać o wcześniejszym zamrożeniu większej części masła (ok. 120-150 g). Zaczynamy od podgrzania, ale nie zagotowania mleka oraz roztopienia w rondelku ok. 50 g masła i zabieramy się za przygotowanie rozczynu z drożdży, które rozcieramy w misce z dodatkiem cukru, ciepłego mleka i roztopionego masła. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Następnie do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i żółtko, szczyptę soli oraz gotowy rozczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie mieszamy, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45-60 minut do wyrośnięcia.

Zimne masło ścieramy na tarce, a ciasto odgazowujemy, zagniatamy i rozwałkowujemy tak, aby miało kształt prostokąta. Na 2/3 powierzchni układamy starte na wiórki masło. Ciasto składamy na trzy, zaczynając od strony bez masła i zawijamy do środka pozostałą część. Tak złożone ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie dociskamy ciasto wałkiem i wałkujemy ponownie na kształt prostokąta, dodajemy masło i składamy w taki sam sposób. Wkładamy do lodówki i powtarzamy czynność jeszcze dwukrotnie. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, odpowiedni film instruktażowy znajdziesz bez kłopotu w Internecie. Złożone i schłodzone ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i wycinamy z niego naprzemiennie trójkątne kawałki, na które nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego nadzienie – po dwa paski na każdy trójkąt. Następnie zawijamy do środka podstawę każdego z nich (na ok. 2-3 cm), nacinamy na środku i trzymając za powstałe nóżki, zawijamy rogala, formując odpowiedni kształt. Przed upieczeniem odstawiamy rogale na ok. 30 minut, a następnie pieczemy na blasze wyłożonej papierem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez ok. 20-25 minut (do momentu, w którym zrobią się rumiane). Po wystygnięciu smarujemy rogale za pomocą pędzelka przygotowanym wcześniej lukrem (mieszamy po prostu wszystkie składniki) i posypujemy zmielonymi orzeszkami ziemnymi lub migdałami.

Kaloryczność i wartości odżywcze rogali Marcińskich

Rogale Marcińskie są dość kaloryczne. 100 gramów rogali to ok. 480 kcal. Jeden rogal waży z reguły ok. 90 g, co daje wartość ok. 430 kalorii. Wartości odżywcze przedstawiają się następująco: 43 g węglowodanów, 26 g tłuszczów i 9 g białka.

Powodzenia i smacznego!

Przeczytaj również: