Skrzydełko czy nóżka? Oto jest pytanie! A jeśli skrzydełko, to koniecznie w miodzie, ale niekoniecznie po chińsku, choć to smakowite danie wywodzi się prawdopodobnie z chińskiej tradycji kulinarnej. Przygotowanie skrzydełek w miodzie w domowej kuchni jest bardzo proste i zajmuje tylko kilkanaście minut, a podane z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i ziołowo-czosnkowym masłem smakują jeszcze lepiej. W czasie, gdy działalność gastronomii jest ograniczona, warto opanować ten przepis do perfekcji. 

Przepis na skrzydełka kurczaka w miodzie

Skrzydełka kurczaka w miodzie – niezbędne składniki

Do przygotowania potrawy oprócz skrzydełek potrzebnych jest kilka składników, z których zrobimy miodową marynatę:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka,
  • 2 łyżki miodu – najlepiej, jeśli będzie to miód leśny,
  • 2 łyżki pomidorowej passaty,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 4-5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • odrobina soli. 

W czym przyrządzić skrzydełka w miodzie

Aby przyrządzić skrzydełka w miodzie w domowej kuchni, potrzebny będzie przede wszystkim rondel ze stali nierdzewnej, w którym przygotujemy miodową marynatę oraz brytfanna lub żaroodporne naczynie, w którym upieczemy skrzydełka. Niezbędna będzie również praska lub wyciskacz do czosnku oraz łopatka gastronomiczna lub szczypce gastronomiczne, które przydadzą się do bezproblemowego odwrócenia pieczonych skrzydełek na drugą stronę. 

Sposób przyrządzenia skrzydełek kurczaka w miodzie

Przyrządzenie chrupiących skrzydełek w miodzie jest bardzo proste i zajmuje zazwyczaj tylko kilkanaście minut. Reszta czasu to pieczenie. 

Zaczynamy od dokładnego umycia skrzydełek pod bieżącą wodą. Gdy wyschną, przekładamy je do brytfanny lub żaroodpornego naczynia o odpowiedniej pojemności i delikatnie solimy. Następnie przygotowujemy marynatę. W rondelku podgrzewamy nieco miód i dodajemy wszystkie składniki, czyli przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidorową passatę, sos sojowy, oliwę lub olej, słodką i ostrą paprykę, pieprz i imbir. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy marynata przestygnie, zalewamy nią przygotowane wcześniej skrzydełka, starając się, aby każdy kawałek był zanurzony w marynacie i wstawiamy naczynie na kilka godzin do lodówki. Następnie umieszczamy brytfannę lub żaroodporne naczynie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. godzinę do momentu, w którym skrzydełka zarumienią się. Warto pamiętać o przełożeniu skrzydełek na drugą stronę – dzięki temu upieką się równomiernie. W tym samym czasie pieczemy pokrojone w talarki ziemniaki lub gotujemy ryż. Po wyjęciu skrzydełek z piekarnika możemy wzmocnić miodowy smak, polewając skrzydełka odrobiną pozostałej marynaty. 

Jak serwować skrzydełka w miodzie

Gotowe skrzydełka podajemy na stół w naczyniu, w którym zostały upieczone, dlatego do ich ekspozycji przyda się okrągła lub prostokątna drewniana deska kuchenna. Niezależnie od tego, czy wybierzemy jako dodatek pieczone ziemniaki czy ugotowany na sypko ryż (najlepiej basmati lub ryż brązowy) serwujemy je w porcelanowej miseczce, a do konsumpcji używamy płytkich, porcelanowych talerzy oraz kompletu sztućców, choć niektórzy wolą jeść skrzydełka w tradycyjny sposób, czyli za pomocą dłoni. 

Kaloryczność i wartości odżywcze skrzydełek kurczaka w miodzie

100 gramów skrzydełek w miodzie ma ok. 100-110 kcal i jest przede wszystkim dobrym źródłem białka. 100-gramowa porcja zawiera ok. 10 g białka, a ponadto ok. 7 g tłuszczów i kwasów tłuszczowych oraz ok. 1 g węglowodanów – nie jest to więc danie szczególnie cenne odżywczo, ale z pewnością bardzo smaczne. A jeśli zadbamy o dobrej jakości skrzydełka i prawdziwy, leśny miód, zyskamy na smaku gotowej potrawy. Nie polecamy miodu lipowego i gryczanego ze względu na charakterystyczne, mocno wyczuwalne nuty smakowe. Na koniec ciekawostka: tyle samo kalorii co 100-gramowa porcja skrzydełek w miodzie znajduje się w 3 pomidorach i 47 truskawkach. 

Powodzenia i smacznego!