Strona główna > Zdrowie > 5 posiłków dziennie – mit, czy naprawdę warto?
Przepis na strogonoff


Boeuf Strogonow to sycący gulasz na bazie wołowiny i warzyw, który jest kombinacją tradycji kuchni francuskiej i rosyjskiej. Mimo że pierwszy człon nazwy pochodzi z języka francuskiego (boeuf znaczy wołowina), danie pochodzi z Rosji i wiąże się z nazwiskiem państwowego urzędnika i generała Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Jak widzimy nazwa tej popularnej potrawy zapisywana jest z błędem i dotyczy to nie tylko Polski. Na szczęście błąd w nazewnictwie nie ma wpływu na jej niezmienną recepturę, której danie zawdzięcza swoją międzynarodową popularność. Samodzielne przygotowanie Strogonowa nie jest skomplikowane, ale dość czasochłonne. Mimo to warto poświęcić potrawie cenny czas – smak tego charakterystycznego gulaszu zasługuje na to z pewnością.

Strogonow – niezbędne składniki

Klasyczny Strogonow składa się zazwyczaj z polędwicy wołowej, cebuli, pieczarek i kiszonych ogórków, które znajdą się oczywiście również w naszym przepisie.

Składniki domowego Strogonowa:

  • 500-600 g wołowiny (polędwica lub rostbef),
  • 100 ml bulionu wołowego,
  • 80 ml białego, wytrawnego wina,
  • 200-250 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy),
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Składniki na marynatę do mięsa:

  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1-2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu (może być kolorowy),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.

W czym przyrządzić Strogonowa

Do samodzielnego przyrządzenia Strogonowa potrzebne będą przede wszystkim dwie uniwersalne patelnie. Na jednej usmażymy mięso, a na drugiej pieczarki. Do zamarynowania mięsa przyda się nierdzewna miska. Niezbędna będzie również tarka kuchenna, na której zetrzemy ogórki, praska lub wyciskacz do czosnku oraz ostry nóż, drewniana deskadrewniana łyżka kuchenna.

Sposób przyrządzenia Strogonowa

Przygotowanie Strogonowa składa się z kilku etapów. Zaczynamy od marynaty. W nierdzewnej misce łączymy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie kroimy mięso w cienkie, długie paski i wrzucamy je do przygotowanej marynaty. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Kolejny etap zaczynamy od posiekania cebuli, którą należy zeszklić na patelni. Gotową cebulę przekładamy do jakiegoś naczynia, a na oleju pozostałym po jej zeszkleniu smażymy mięso do momentu, w którym stanie się lekko zarumienione. W tym czasie kroimy pieczarki na plasterki, a paprykę na cienkie paski. Kiszone ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki. Do usmażonego mięsa dodajemy oraz cebulę i paprykę. Po kilku minutach dolewamy wino i zwiększamy nieco ogień. Gdy wino odparuje dolewamy bulion, dodajemy słodką i ostrą paprykę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut.

W tym czasie smażymy na drugiej patelni pieczarki, a następnie wrzucamy je do gotującego się mięsa, dodajemy koncentrat pomidorowy lub passatę i dusimy wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut. Po uduszeniu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starte ogórki oraz dolewamy powoli śmietanę, mieszając cały czas energicznie. Zwiększamy nieco ogień i gotujemy kilka minut, sprawdzając, czy mięso jest już miękkie.

Jak serwować Strogonowa

Gotowego Strogonowa serwujemy w porcelanowych półmiskach lub na głębokich talerzach. W osobnej miseczce podajemy ugotowany na sypko ryż (najlepiej basmati) kaszę gryczaną lub ziemniaki posypane świeżym, posiekanym koperkiem. Zamiast nich możemy zaproponować świeżą, pokrojoną na małe kawałki bagietkę. Strogonow najlepiej spożywać za pomocą łyżki.

Kaloryczność i wartości odżywcze Strogonowa

Strogonow to danie pożywne i sycące. 100 gramów gulaszu ma ok. 100 kalorii i wartości odżywcze o następującym składzie: ok. 10 g węglowodanów, ok. 6 g białka i ok. 5 g tłuszczów i kwasów tłuszczowych.

Życzymy smacznego!

Przeczytaj również: