Brokuły to jedno z najzdrowszych warzyw, a pyszną zupę krem z brokułów można przygotować w kilkanaście minut. Jej smak zależy w dużej mierze od dodatków, które wykorzystamy do jej przygotowania. Brokuły komponują się doskonale z innymi warzywami, pestkami dyni, słonecznika lub prażonymi płatkami migdałów oraz twardymi serami. Zupę z brokułów można łatwo modyfikować, nadając jej nuty charakterystyczne np. dla kuchni orientalnej. Możemy przyrządzić ją zarówno „na bogato”, jak i w wersji dietetycznej. 

Przepis na zupę krem z brokułów

Zupa krem z brokułów – niezbędne składniki

Aby przygotować pyszną zupę krem z brokułów, warto skorzystać ze sprawdzonej receptury. Jej przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy, że zadbamy o dobrej jakości składniki i wykonamy po kolei kilka prostych kroków.

Składniki na zupę krem z brokułów:

  • 2 główki średniej wielkości brokułów,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2-3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • kwaśna śmietana lub naturalny, gęsty jogurt, np. typu greckiego,
  • łyżka migdałów w płatkach,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • kawałek twardego sera, np. parmezan lub Grana Padano,
  • sól i pieprz do smaku.

W czym przygotować zupę krem z brokułów

Do przygotowania kremowej zupy z brokułów potrzebny będzie przede wszystkim wysoki garnek nierdzewny, w którym ugotujemy warzywa w bulionie. Niezbędny będzie również blender kielichowy, w którym zmiksujemy wszystkie składniki na gładki, aksamitny krem. Do uprażenia migdałów potrzebna będzie patelnia, a do starcia sera tarka kuchenna

Sposób przygotowania zupy kremu z brokułów

Zaczynamy od zagotowania w dużym garnku bulionu warzywnego. W tym czasie myjemy dokładnie brokuły i odcinamy różyczki od łodygi. Mniejsze łodyżki kroimy w drobną kostkę. Nie warto ich wyrzucać, ponieważ zawierają wiele cennego błonnika. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Tak samo postępujemy z cebulą. Różyczki i łodygi brokułów wrzucamy razem z ziemniakami i cebulą do bulionu warzywnego i gotujemy przez ok. 15 minut lub do momentu, w którym staną się miękkie. Po ugotowaniu przekładamy warzywa do blendera, miksujemy na gładką masę i doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Tuż przed podaniem prażymy na suchej patelni płatki migdałów. Zmiksowaną zupę przelewamy do miseczek, na każdą porcję kładziemy łyżkę kwaśnej śmietany lub gęstego, naturalnego jogurtu, oprószamy dookoła płatkami prażonych migdałów, posypujemy delikatnie startym parmezanem i dekorujemy kilkoma listkami świeżej mięty. 

Jak i z czym serwować zupę krem z brokułów

Gotowy krem z brokułów podajemy w porcelanowych miseczkach z dodatkiem czosnkowych grzanek lub grzanek z plasterkiem wędzonego łososia, z którym zupa z brokułów komponuje się doskonale. Jeśli nie lubimy prażonych migdałów, możemy je zastąpić pestkami dyni lub słonecznika, a zamiast pieczywa wykorzystać groszek ptysiowy, który dodajemy do gotowego kremu. 

Kaloryczność i wartości odżywcze zupy kremu z brokułów

Aksamitny krem z brokułów to danie niskokaloryczne. 100-gramowa porcja zupy ma tylko 40-45 kalorii. Wartość odżywcza przedstawia się następująco: ok. 7 g węglowodanów, ok. 2 g białka i ok. 1 g tłuszczów. Krem z brokułów jest dobrym źródłem błonnika. Brokuły posiadają cenne witaminy z grupy C, A, B i K oraz kwas foliowy. Ponadto zawierają fosfor, potas, wapń i magnez. Wykazują również właściwości antynowotworowe i przeciwwirusowe, pamiętajmy jednak, że proces gotowania zmniejsza drastycznie ich zawartość. Dlatego najlepiej spożywać je na surowo. Mimo to, walorom smakowym kremu z brokułów ciężko się oprzeć. 

Smacznego!