Formy cukiernicze należą do niezbędnych akcesoriów zarówno w profesjonalnej gastronomii, jak i w domowej kuchni. Zróżnicowane kształty, rozmiary i materiały, z których są wykonane dają szerokie pole manewru i pomagają w finalizacji wypieków praktycznie na każdą okazję. Jakie formy warto mieć na wyposażeniu, aby zrealizować sprawdzony lub autorski pomysł na małe i duże słodkie przyjemności? Zapraszamy na krótki przegląd. 

Popularne formy metalowe

Formy metalowe, wykonane najczęściej ze stali nierdzewnej, blachy stalowej ocynkowanej lub z aluminium, należą od lat do najpopularniejszych form używanych przez profesjonalnych cukierników i amatorów słodkich wypieków. Nagrzewają się bardzo szybko i zapewniają równomierne rozprowadzenie ciepła. Wyróżniają się nie tylko trwałością, ale także dużą uniwersalnością. Mogą to być formy prostokątne, formy okrągłe lub formy o nietypowych kształtach. W przypadku form z blachy ocynkowanej warto pamiętać, że przed pieczeniem zalecane jest zabezpieczenie ich powierzchni. Można to zrobić na dwa sposoby – natłuścić lub użyć papieru do pieczenia. Niestety, nie można ich myć w zmywarce. Mają za to bardzo przystępną cenę i są bardzo lekkie. 

Dobrą alternatywą dla form z blachy ocynkowanej są modele wykonane ze stali. Niektóre z nich pokryte są powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu ryzyko przypalenia zostaje wyeliminowane. Są z reguły droższe od form blaszanych, ale zapewniają lepszą trwałość i większy komfort użytkowania. Ponadto łatwo utrzymać je w idealnej czystości. Należy jednak pamiętać, aby nie używać w kontakcie z ich powierzchnią żadnych drucianych myjek, agresywnych środków i metalowych przyborów kuchennych, które mogą zarysować lub uszkodzić nieprzywierającą powłokę. Taka forma nie nadaje się praktycznie do dalszego użytkowania. Przy wykładaniu ciasta z formy bardzo dobrze sprawdzają się łopatki kuchenne z poliamidu. Mogą to być również łopatki drewniane

piecz1

Formy ze szkła i z tworzyw sztucznych

Formy do ciast wykonane są również ze szkła odpornego na wysokie temperatury. Nie absorbują zapachów, dzięki czemu są uniwersalne – ta sama forma może służyć nie tylko do wypieku ciast, ale także do potraw mięsnych i różnego rodzaju zapiekanek. Ich transparentna powierzchnia ułatwia kontrolę całego cyklu pieczenia, co niewątpliwie stanowi ich dużą zaletę. Należy jednak pamiętać, że wnętrze szklanej formy należy przed pieczeniem posmarować dokładnie tłuszczem. 

Formy z tworzyw sztucznych, wykonane na przykład ze sztywnego i wytrzymałego zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury poliwęglanu, Mają zróżnicowane, często bardzo wymyślne kształty i służą do produkcji pralin, czekoladek, okolicznościowych, słodkich dekoracji oraz mrożonych deserów. 

Elastyczne formy silikonowe

Bardzo popularną odmianą form z tworzyw sztucznych są formy silikonowe. Czym charakteryzuje się silikon i czy jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Silikon, dzięki swoim właściwościom wykorzystywany jest w wielu gałęziach przemysłu – budownictwie, medycynie, kosmetyce, włókiennictwie oraz w przemyśle spożywczym. Zanim jednak dopuszczono go do użytkowania w przemyśle spożywczym, dowiedziono, że stosowanie silikonu w kontakcie z żywnością i wodą pitną jest bezpieczne. Silikon ma neutralny zapach i wykazuje bardzo dużą odporność na działanie różnych związków chemicznych. Produkty wykonane z silikonu, a więc także formy wykorzystywane w cukiernictwie, czyści się bardzo łatwo i mogą być wielokrotnie dezynfekowane. Stosowanie silikonu w kontekście produktów spożywczych reguluje ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z sierpnia 2006 roku. Tak więc używanie silikonowych form cukierniczych jest nie tylko bezpieczne, ale przede wszystkim bardzo wygodne. 

piecz3

Formy silikonowe są bardzo lekkie, trwałe i mają zróżnicowane przeznaczenie. Charakteryzują się wysoką odpornością zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury (od -60 do 260°C). Szybko stygną, nie wymagają smarowania tłuszczem, ani stosowania papieru do pieczenia, a ich elastyczność sprawia, że gotowy produkt można wydostać z formy bez najmniejszego trudu – wystarczy ją wywinąć. Czyszczenie silikonowych form nie przysparza żadnego problemu – można je myć pod bieżącą wodą lub w zmywarkach bez obawy o uszkodzenie lub odkształcenie. 

Bardzo dużą popularnością nie tylko w profesjonalnym cukiernictwie cieszą się formy silikonowe do ciast i deserów oraz formy do pralin i ciasteczek o zróżnicowanych, często bardzo zaskakujących kształtach. Można z nich wyprodukować nie tylko zgrabne pralinki o różnych smakach, ale także tabliczki mlecznej, białej lub gorzkiej czekolady. Świetnie nadają się do produkcji kolorowych, słodkich ozdób do dekoracji tortów, babeczek i deserów. Kształty niektórych foremek umożliwiają produkcję słodkości na specjalne okazje, takie jak święta Bożego Narodzenia lub Walentynki. 

Fantazyjne i wyszukane kształty mają również pojedyncze formy silikonowe, dzięki czemu służą do produkcji oryginalnych, słodkich dekoracji na okolicznościowe przyjęcia, urodziny, rocznice i ekskluzywne imprezy. Niektóre kształty to prawdziwe dzieła sztuki – na szczęście można je również zjeść ☺. W pojedynczych formach z silikonu można upiec również… klasyczną, włoską focaccię lub tradycyjną chałkę. 

Formy do ciast, deserów, pralin i ciasteczek to nie jedyne możliwości wykorzystania silikonu w cukiernictwie. Dzięki temu, że silikon jest odporny nie tylko na wysokie, ale także na bardzo niskie temperatury, produkuje się z niego m.in. formy do lodów na patyku oraz mrożonych sorbetów. Można je wykorzystać również do zamrożenia surowego ciasta. 

Silikonowe formy to morze możliwości. Mimo stosunkowo wysokiej ceny, z pewnością warto je mieć na wyposażeniu. Należy jednak pamiętać, aby do wyjęcia jakiegokolwiek produktu z formy nie używać noża ani żadnego ostrego narzędzia – są miękkie i elastyczne, a więc łatwo je uszkodzić.