Choć alkohol jest nieodłącznym elementem prawie każdego spotkania towarzyskiego, bezalkoholowe drinki, zwane również mocktailami, to świetna alternatywa dla napojów skomponowanych na jego bazie. Sprawdzają się doskonale na wszelkich imprezach z udziałem osób, które alkoholu nie tolerują lub nie chcą z niego korzystać, a więc zdeklarowanych abstynentów, kierowców, niepełnoletnich oraz kobiet w ciąży. Mogą wyglądać równie efektownie, jak wersje alkoholowe i być spożywane bez ryzyka wystąpienia typowych dla wzmocnionych drinków skutków ubocznych. Jednak ze względu na zawartość cukru, nie można ich pić w dużych ilościach. Jak przygotować bezalkoholowe drinki, aby były nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne wizualnie? Podrzucamy kilka sprawdzonych przepisów. 

Przydatne akcesoria i urządzenia

Przygotowanie koktajli i drinków bezalkoholowych nie jest trudne, ale może być jeszcze prostsze, jeśli zainwestujemy w profesjonalne akcesoria i sprzęt barmański, który jest podstawą wyposażenia każdego lokalu serwującego zarówno alkoholowe, jak i bezalkoholowe napoje. Niektóre akcesoria sprawdzają się równie dobrze w domowej kuchni – zwiększają komfort i skracają czas przygotowania kolorowych drinków. 

Jednym z najważniejszych składników bezalkoholowych napojów są świeże owoce. Do ich sprawnej obróbki służą ręczne i elektryczne wyciskarki oraz muddlery, czyli poręczne tłuczki do rozgniatania oraz ucierania, które można wykorzystać także do szybkiego rozkruszenia lodu na drobne kawałki. Wyciskacze manualne przeznaczone są do sprawnego i wydajnego pozyskania niewielkiej ilości soku z dowolnych owoców, natomiast wyciskarki elektryczne sprawdzają się w profesjonalnych lokalach oraz przy obsłudze większych domówek. 

Przydatnym urządzeniem do przygotowania bezalkoholowych napojów, koktajli i drinków na bazie owoców, mleka lub lodu są kielichowe blendery barowe. Warto mieć również pod ręką shakery. Niezależnie od tego, czy wybierzemy dwuczęściowy shaker bostoński lub francuski, czy trzyczęściowy cobbler przeznaczony do mieszania koktajli, jest to niezbędne narzędzie do szybkiego zmieszania wszystkich podstawowych składników. Należy jednak pamiętać, że jeśli dodajemy zmiażdżone owoce lub drobny lód, do shakerów dwuczęściowych potrzebne są specjalne filtry siatkowe. 

Smaczne i kolorowe drinki bezalkoholowe

Przepisy na drinki bezalkoholowe

Przygotowanie smacznych, a jednocześnie zdrowych i zachwycających kolorami drinków bezalkoholowych jest bardzo proste. Wystarczy kilka składników, odpowiednie akcesoria i chwila cierpliwości. Drinki, których podstawą są świeże owoce i zioła oraz soki zawierają wiele cennych składników odżywczych, należy jednak pamiętać, aby w miarę możliwości unikać sztucznych, nafaszerowanych niezdrowymi dodatkami syropów. Zamiast gotowych soków z kartonika najlepiej skorzystać z tych, które wyciśniemy osobiście ze świeżych owoców. Ilość składników we wszystkich przepisach dotyczy jednego drinka.

Na początek jeden z najpopularniejszych drinków w wersji bezalkoholowej, czyli orzeźwiające

MOJITO FREE

Składniki:

  • 1 limonka,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub 10 ml syropu cukrowego,
  • kilka kostek lodu,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • gazowana woda mineralna plus ewentualnie napój typu 7Up. 

Sposób przygotowania:

Do wysokiej, prostej szklanki typu highball z grubym dnem wrzucamy kilka plasterków lub ćwiartek limonki, dodajemy cukier lub syrop i ugniatamy porządnie za pomocą muddlera. Dorzucamy 4-5 listków świeżej mięty, kostki lodu i dolewamy wodę mineralną lub 7Up z dodatkiem wody w proporcji 2:1. Jeśli chcemy uzyskać nieco inną nutę smakową, miętę można zamienić na świeżą bazylię. 

Oprócz popularnego kubańskiego drinka bez grama alkoholu polecamy inne wyśmienite drinki na bazie soków i owoców:

ARBUZOWA MARGARITA SOUR MIX

Składniki:

  • ćwiartka arbuza
  • 50 ml soku z limonki,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 150 ml gazowanej wody mineralnej,
  • kilka kostek lodu.

Sposób przygotowania:

Wypestkowane kawałki arbuza wraz z resztą składników wrzucamy do blendera i miksujemy przez chwilę do momentu, w którym rozpuści się cukier i pokruszy lód. 

WYBUCHOWY DRINK GRANATOWY

Składniki:

  • ok. 100 ml soku z granatu,
  • kilkanaście granatowych pestek,
  • ćwiartka pomarańczy,
  • 5 ml syropu cukrowego,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • kilka listków świeżej mięty lub gałązka świeżego rozmarynu,
  • kilka kostek lodu.

Sposób przygotowania:

Do szklanki z grubym dnem wrzucamy pestki granatu i ćwiartkę pomarańczy. Dolewamy syrop cukrowy i miażdżymy wszystko muddlerem tak długo, aż pojawi się sok. Dorzucamy pokruszone kostki lodu, wlewamy sok z granatu oraz wodę mineralną i wkładamy kilka listków świeżej mięty lub gałązkę aromatycznego rozmarynu. 

Smaczne i kolorowe drinki bezalkoholowe

TROPICAL SHAKE

Składniki:

  • 50 ml soku ananasowego,
  • 50 ml soku pomarańczowego,
  • ćwiartka pomarańczy,
  • 50 ml wody kokosowej,
  • 20 ml mleka lub jogurtu,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • kilka kostek lodu,
  • plasterek cytryny lub grejpfruta do dekoracji. 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy po kolei w blenderze i miksujemy do momentu ich połączenia. 

Smaczne i kolorowe drinki bezalkoholowe

CHERRY LADY

Składniki:

  • 50 ml soku z wiśni,
  • 40 ml soku grejpfrutowego,
  • 50 ml toniku,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • kilka kostek rozkruszonego lodu,
  • wiśnie koktajlowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Płynne składniki i cukier mieszamy dokładnie w shakerze. Dorzucamy pokruszony za pomocą muddlera lód i przelewamy zawartość do szklanki. Gotowego drinka można udekorować koktajlowymi wiśniami.

BITTER-SOUR TONIC DRINK

Składniki:

  • 50 ml soku grejpfrutowego,
  • 20 ml soku żurawinowego,
  • 1 łyżeczka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny,
  • 10 ml syropu cukrowego,
  • 100 ml toniku,
  • kilka kostek lodu,
  • plasterek pomarańczy i cytryny.

Sposób przygotowania:

Sok grejpfrutowy, żurawinowy i cytrynowy oraz syrop cukrowy mieszamy w shakerze. Gotową miksturę przelewamy do szklanki, dolewamy tonik, wrzucamy kostki lodu i dodajemy po jednym plasterku pomarańczy i cytryny. 

Do każdego rodzaju drinka należy dobrać odpowiednią szklankę. Warto mieć również pod ręką ekologiczne, metalowe lub szklane słomki do napojów.