Szkodliwość kuchenki mikrofalowej

Kuchenka mikrofalowa zwana potocznie mikrofalą to wynalazek, który wywołał prawdziwą rewolucję i stanowił przez wiele lat symbol nowoczesności i postępu. Pierwsze kuchenki tego typu pojawiły się w sprzedaży w 1947 roku i stosunkowo szybko podbiły gastronomię oraz serca domowych gospodyń praktycznie na całym świecie. Na temat szkodliwości kuchenek mikrofalowych krąży wiele opinii i jak to bywa, niektóre z nich są krzywdzące. Przygotowanie posiłku w mikrofali jest szybkie, wygodne i nie wymaga żadnej ingerencji w proces obróbki. Jednak u wielu osób tak szybki proces budzi podejrzliwość i przekonanie o szkodliwym wpływie promieni na pożywienie. Jak jest naprawdę z kuchenką mikrofalową? Używać czy może jednak zapomnieć o jej istnieniu? Przyjrzyjmy się kuchence mikrofalowej nieco bliżej.

Zasada działania mikrofalówki

Kuchenka mikrofalowa działa dzięki zasadzie, którą odkrył Amerykanin Percy Spencer w trakcie badań nad wytwarzaniem fal elektromagnetycznych stosowanych w radarach. Jak to działa? Mikrofale wprawiają cząsteczki wody znajdujące się w podgrzewanej potrawie w drgania rotacyjne. Powstająca w ten sposób energia rozprasza się i przekazywana jest cząsteczkom obrabianej cieplnie potrawy. Jego energia termiczna wzrasta, a tym samym rośnie temperatura. Sercem kuchenki mikrofalowej jest metalowa komora z siatką wbudowaną w drzwiczki, które zabezpieczają przed emisją mikrofal na zewnątrz. Specjalny wyłącznik zamontowany w mechanizmie zamka drzwi ma za zadanie odcięcie zasilania magnetronu w sytuacji przypadkowego otwarcia kuchenki w trakcie pracy lub wykrycia nieszczelności. Mikrofale działają przede wszystkim na cząsteczki wody, ale radzą sobie również, choć nieco gorzej, z tłuszczami i olejami. Promieniowanie, które emituje mikrofalówka przypomina promieniowanie, które wytwarza smartfon, z tą różnicą, że jest silniejsze. Zadbano o to, aby było dobrze zabezpieczone i nie stwarzało zagrożenia dla użytkowników.

Fakty i mity na temat szkodliwości kuchenki mikrofalowej

W ogólnej świadomości funkcjonuje opinia o szkodliwym wpływie promieniowania kuchenki na jakość podgrzewanego pożywienia. Badania wykazały, że prawdziwe jest twierdzenie o wpływie promieniowania na tempo reakcji chemicznych. Zazwyczaj zachodzą one szybciej niż w tradycyjnej obróbce cieplnej do takiej samej temperatury. Wykazano, że nie ma to jednak istotnego wpływu na zmiany w budowie chemicznej różnych substancji – energia mikrofalowa jest zbyt mała.

Wiele osób twierdzi, że kuchnie mikrofalowe wpływają negatywnie na wartości odżywcze podgrzewanych potraw. Prawda jest taka, że każda forma obróbki cieplnej – gotowanie, duszenie, podgrzewanie i smażenie obniża wartość odżywczą. Oprócz wysokiej temperatury na taki stan rzeczy ma wpływ również woda, w której rozpuszcza się jakaś część cennych składników. Tak więc obróbka cieplna w kuchence mikrofalowej nie ma zwiększonego wpływu na ilość substancji odżywczych, choć faktem jest, że utrata tej samej ilości cennych składników w przypadku niektórych produktów trwa krócej niż w trakcie tradycyjnej obróbki cieplnej.

Trudno wyobrazić sobie dobrą funkcjonalność niektórych punktów gastronomicznych bez obecności mikrofali. W barach typu fast food, w food truckach i lokalach wykorzystujących półprodukty kuchenka mikrofalowa stanowi jedno z podstawowych urządzeń wyposażenia, a jej szybkość trudno zastąpić inną, równie wydajną maszyną. Jeśli mamy jednak wątpliwości związane z jakością i wartościami odżywczymi posiłków podgrzewanych w kuchence mikrofalowej, a profil naszej działalności nie opiera się na fast foodach, wystarczy unikać gotowych, wysoko przetworzonych dań. Lepiej potraktować kuchenkę mikrofalową jako urządzenie pomocne w szybkim przygotowywaniu poszczególnych pozycji z oferowanego klientom menu.

Bezpieczeństwo użytkowania

Należy pamiętać, że nie wszystkie naczynia mogą być używane w kuchence mikrofalowej. Bezpiecznie mogą być stosowane naczynia ze szkła, naczynia ceramiczne oraz naczynia z porcelany, o ile nie posiadają zdobień ze złota i platyny. Naczynia z innych dozwolonych materiałów (np. plastik) muszą posiadać specjalne oznaczenie na etykiecie oraz spodzie. Szklane i plastikowe naczynia nie mogą być przykryte pokrywką.

Więcej w Zdrowie
HACCP w gastronomii
HACCP w gastronomii – najważniejsze informacje

Każdy lokal gastronomiczny zobowiązany jest zadbać o HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), czyli system zarządzania i zapewnienia bezpieczeństwa...

Zamknij