Turcja zapracowała sobie na niezwykle wyrazisty wizerunek na arenie międzynarodowej. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tamtejszej kultury jest apetyczna kuchnia. W tej materii na pierwszy plan wysuwa się kultowy kebab, który skradł serca miłośników orientalnych smaków z całego świata.

Ta ikoniczna potrawa dotarła do Polski już na początku lat 70. ubiegłego stulecia. Dynamiczny wzrost popularności przypadł jednak na lata 90. Obecnie lokale specjalizujące się w serwowaniu kebabów stanowią nieodłączny element polskiego krajobrazu. Trzeba jednak zaznaczyć, że wraz z upływem czasu zmieniło się podejście do przyrządzania tego dania.

Co trzeba zrobić, aby zaoferować kebab najwyższej klasy?

Początkowo polski kebab uchodził za fast food. Był stosunkowo niedrogi, sycący i szybki do przyrządzenia. Oczekiwania konsumentów stawały się jednak coraz wyższe. W związku z tym pojawiła się przestrzeń do otwierania lokali z kebabem klasy premium. W tej sytuacji przedmiotem rywalizacji pomiędzy restauracjami stała się jakość przyrządzanych posiłków.

Obecnie ranking najlepszych lokali z kebabami jest znany mieszkańcom danego miasta. Jeżeli jakaś restauracja wyraźnie się wyróżnia, z całą pewnością wieść o tym rozejdzie się po okolicy za sprawą poczty pantoflowej. Bez wątpienia warto zatem cały czas doskonalić swoją ofertę, aby przez żołądek trafić do serc klientów.

Jakość może przybierać wiele form. Niebagatelną kwestią jest obsługa, ale zdecydowanie najważniejszy pozostaje smak przyrządzanych potraw. Ten może zależeć od różnych czynników. Liczą się umiejętności pracowników oraz jakość mięsa i innych składników. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jak ważną rolę odgrywa sprzęt wykorzystywany w restauracji. Dzięki profesjonalnym nożom jesteś w stanie zyskać przewagę nad konkurencją. Przekonaj się, na co należy zwrócić uwagę, gdy kompletujesz wyposażenie restauracji.

https://gastromania.pl/blog/wp-content/uploads/2023/01/UYAR-–-numer-jeden-wsrod-nozy-do-kebabow-2.jpg

Poznaj noże z najwyższej półki

Można wyróżnić kilku producentów sprzętu, którzy stanowią jakość samą w sobie. Wśród najbardziej zasłużonych firm należy wskazać UYAR, Potis, Tandir oraz Dost. Na szczególną uwagę zasługują te dwie pierwsze. Warto zaznaczyć, że przez 15 lat ściśle współpracowały one ze sobą. Najbardziej cenione noże spod szyldu Potis były produkowane przez firmę UYAR.

W 2022 roku kooperacja tych dwóch marek dobiegła końca. Drogi się rozeszły, a tym samym każdy zaczął pracować na własny rachunek. W tej sytuacji firma Potis nie posiada już praw do klasyfikowania noży w ramach „serii S”, która jest szczególnie ceniona przez restauratorów i kucharzy. Nazwa tej linii należy do firmy UYAR, która w ostatnim czasie zaczęła się koncentrować na utrwalaniu swojej pozycji. W konsekwencji to właśnie ta marka stała się obecnym liderem branży.

UYAR – turecka tożsamość i niemiecka technologia

Turcja jest ojczyzną kebaba. To właśnie stamtąd ta kultowa potrawa zaczęła docierać również do innych zakątków świata. W ten sposób kebab zajmuje szczególną pozycję w krajach Bliskiego Wschodu, ale trudno odmówić mu popularności w Europie. W przypadku Starego Kontynentu warto zwrócić szczególną uwagę na naszych zachodnich sąsiadów.

Wedle statystyk w Niemczech mieszkają aż 3 miliony osób tureckiego pochodzenia. Wśród nich nie brakuje fachowców, którzy opanowali do perfekcji sztukę przyrządzania kebabów. Bezcenna wiedza w wymiarze praktycznym i teoretycznym została uzupełniona technologią. W ten sposób zrodziła się marka UYAR.

Czym charakteryzują się produkty spod szyldu UYAR?

Priorytetem jest dostarczanie produktów cechujących się jak najwyższą jakością. W związku z tym noże UYAR są wykonywane z wyjątkowo solidnych materiałów, takich jak stal nierdzewna. Dzięki temu można sprawnie i dokładnie ciąć mięso. Poza tym zastosowane tworzywo charakteryzuje się również nienaganną odpornością. Tym samym możesz raz zainwestować w profesjonalny sprzęt, a później przez bardzo długi czas cieszyć się jego funkcjonalnością.

Warto zaznaczyć, że producent przywiązuje szczególną wagę do komfortu użytkownika. Przy projektowaniu poszczególnych elementów wyposażenia zwrócono uwagę na ergonomię. Efektem tego podejścia jest stworzenie poręcznych narzędzi i akcesoriów. Dzięki temu można z powodzeniem wykonywać pracę przez kilka godzin bez obniżania wydajności.

Na uwagę zasługuje również uniwersalny charakter prezentowanych produktów. Noże marki UYAR doskonale sprawdzą się do różnych rodzajów mięsa. Możesz śmiało posługiwać się nimi przy obróbce drobiu, indyka czy gyrosa.

Oferta UYAR od podszewki

Asortyment składa się z kilku sekcji. Trzonem oferty są noże elektryczne. Na ich korzyść na pewno przemawia nienaganna wydajność – z ich pomocą możesz komfortowo i sprawnie ciąć mięso. Wśród dostępnych propozycji panuje też różnorodność. Jesteś w stanie dobrać rozmiar ostrza oraz maksymalną dzienną przepustowość. Poza tym występują też pewne różnice pod względem technologicznym. Najbardziej zaawansowane urządzenia korzystają z rozwiązań, które dodatkowo podwyższają poziom komfortu użytkownika.

Jeżeli jesteś zwolennikiem klasycznych rozwiązań, do dyspozycji są również noże ręczne. Występują one w różnych rozmiarach, ale wszystkie równie dobrze radzą sobie z cięciem mięsa. Oczywiście ich wydajność będzie mniejsza niż w przypadku zastosowania elektrycznych modeli. Niemniej noże ręczne mogą okazać się nawet zaletą, gdy chcesz stworzyć restaurację pozostającą bliżej tradycji.

Ciekawym punktem oferty są grille kontaktowe. Firma UYAR zadbała o solidne wykonanie i pełną funkcjonalność. Dzięki temu jesteś w stanie sprawnie przyrządzać posiłki. Taki sprzęt sprawdzi się nie tylko w przypadku mięsa, ale zda egzamin również z innymi rodzajami jedzenia.

Dopełnienie asortymentu stanowią akcesoria i części wymienne. Z pomocą dodatków jesteś w stanie jeszcze bardziej dostosować wyposażenie do swoich potrzeb, a także zadbać o stan techniczny sprzętu. Znajdziesz tu chociażby ostrzałki czy smar do noży. Zamawianie części wymiennych nie musi być skutkiem wystąpienia awarii. Czasem warto sięgnąć po nowe elementy, aby odrobinę zmodyfikować posiadane narzędzia. Takie eksperymenty mogą doprowadzić do odkrycia zupełnie nowych doświadczeń kulinarnych.

Czy opłaca się stosować tańsze zamienniki?

Czasem mówi się, że nie stać kogoś na kupowanie tańszych rzeczy. W tym przypadku to powiedzenie również znajduje praktyczne zastosowanie. W przypadku produktów z oferty UYAR masz pewność, że cena idzie w parze z nienaganną jakością i walorami funkcjonalnymi. Nie da się skutecznie osiągnąć równie dobrego efektu, proponując niższą cenę. Jeżeli ktoś podejmuje takie próby, istnieje duże prawdopodobieństwo, że musiał pójść na pewne ustępstwa. W konsekwencji sprzęt okaże się mniej wydajny i nietrwały. W konsekwencji obniżysz swoją skuteczność w pracy, a jednocześnie wcześniej nastąpi konieczność wymiany sprzętu.

Podrabiane noże borykają się z wieloma ograniczeniami. Przede wszystkim korzystają one z elektroniki, która bywa zawodna. Sprawność układu to przecież fundamentalna kwestia. Jeżeli w godzinach otwarcia dojdzie do awarii, mogą pojawić się problemy z obsłużeniem klientów. W konsekwencji po prostu podwójnie stracisz na tym finansowo.

Podrabiane noże mogą nie mieć wodoodpornej konstrukcji. W gastronomii to poważna przeszkoda – w ferworze pracy gdzieniegdzie może pojawić się wilgoć. Poza tym musisz dbać o utrzymanie standardów sanitarnych. To może okazać się problematyczne, ponieważ producenci podróbek często nie decydują się na zapewnienie systemu myjącego.

Wśród problemów występujących w nieoryginalnych nożach należy też wskazać mniejszą liczbę obrotów na minutę. Poza tym w wielu przypadkach brakuje zabezpieczenia przed przegrzaniem. W konsekwencji wydajność ulega obniżeniu oraz występuje wyższe ryzyko wystąpienia usterki. Koniec końców należy też nadmienić, że takie produkty są po prostu w całości wykonane z materiałów o niższej jakości. W rezultacie są one bardziej narażone na wystąpienie uszkodzeń.

UYAR-–-numer-jeden-wsrod-nozy-do-kebabow-3

Profesjonalny serwis urządzeń

Lokal z kebabem funkcjonuje właściwie każdego dnia przez wiele godzin. Przez cały ten czas sprzęt jest poddawany ciągłej eksploatacji. Właśnie dlatego warto zainwestować w profesjonalny sprzęt, aby na pewno podołał on wszystkim wyzwaniom. Warto jednak pamiętać, że każde wyposażenie stopniowo się zużywa i może tracić niektóre walory w toku użytkowania. W przypadku specjalistycznego sprzętu z najwyższej półki ten proces postępuje po prostu o wiele wolniej.

W wielu przypadkach jesteś w stanie samodzielnie dbać o nienaganny stan techniczny narzędzi wykorzystywanych w kuchni. Przykładem takiej sytuacji jest ostrzenie noży. Wystarczy zaopatrzyć się w ostrzałkę i postępować wedle instrukcji. Dzięki temu Twoje noże zawsze będą stawać na wysokości zadania. Czasem jednak występują problemy większego kalibru. W takich sytuacjach zdecydowanie odradzane są próby samodzielnego wykonywania naprawy. W przypadku noży elektrycznych masz do czynienia z nowoczesną technologią, która jest dość delikatna i składa się z wielu drobnych komponentów. W tej sytuacji trzeba działać z chirurgiczną precyzją, aby przypadkowo nie pogorszyć sytuacji. W związku z tym lepiej poszukać wsparcia u profesjonalistów. Firma UYAR jest w stanie wykonać czynności serwisowe Twojego wyposażenia, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Realizowane w tym obszarze usługi są poddawane wnikliwej kontroli jakości. Przed odesłaniem sprzętu do klienta zostaje przeprowadzony test. Dzięki temu masz pewność, że po odebraniu wyposażenia będzie ono od razu gotowe do dalszego działania. Warto zaznaczyć, że naprawy są wykonywane wyłącznie przy pomocy oryginalnych części, a zrealizowana usługa zostanie objęta 6-miesięcznym okresem ochrony gwarancyjnej. Co więcej, staramy się jak najszybciej przystąpić do działania, aby sprzęt czym prędzej z powrotem służył w Twoim lokalu.