Przygotowywanie większości potraw wymaga nie tylko odpowiednich umiejętności i wysokiej jakości składników, ale także ich precyzyjnego odmierzenia. Dokładność i powtarzalność to czynniki, które mają decydujący wpływ na smak gotowego dania, dlatego w każdej profesjonalnej kuchni niezbędnym elementem wyposażenia są wagi gastronomiczne. Urządzenia zapewniające dokładny pomiar wykorzystywane są również powszechnie w innych branżach oraz w kuchniach domowych. Niezależnie od przeznaczenia warto zadbać, aby były to urządzenia markowego producenta. Jednym z nich jest działająca od ponad 100 lat amerykańska firma Ohaus. Jakie wagi znajdziemy w jej ofercie?
Od naprawy do produkcji
Firma wystartowała w pierwszej dekadzie XX wieku – w roku 1907, kiedy to Gustav Ohaus przekonał swojego ojca Karla – urodzonego w Niemczech technika wagowego do otwarcia w Newark w stanie New Jersey serwisu specjalizującego się w naprawie wag. Po kilku latach działalności, w roku 1912, rodzinna spółka zadebiutowała na rynku mechaniczną wagą Harvard Trip Balance, która zdobyła ogromną popularność i umożliwiła szybki rozwój firmy. Dwa lata później ojciec i syn zarejestrowali markę Newark Scale Works. Uzyskali pierwszy patent i uruchomili produkcję urządzenia do sprawdzania wagi ziaren. Kolejne dwie dekady poświęcili na badania i opatentowanie samonastawnego łożyska zmniejszającego tarcie i zwiększającego dokładność swoich urządzeń.
W 1947 roku firma zmieniła nazwę na OHAUS Scale Corporation i rozpoczęła działalność w nowej fabryce. W latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych firma wprowadziła do sprzedaży wagi Cent-O-Gram oraz Dial-O-Gram, które charakteryzowały się większą precyzją i dopracowanym designem. W 1975 roku Ohaus zaprojektował metryczne pomoce dydaktyczne, które ułatwiały zrozumienie zróżnicowanych koncepcji pomiarowych uczniom szkół podstawowych. W tym samym roku firma otworzyła swoje pierwsze europejskie biura. Cztery lata później uruchomiła produkcję pierwszej linii precyzyjnych wag elektronicznych wyposażonych w czytelne wyświetlacze cyfrowe oraz elektroniczne mechanizmy pomiaru masy. Na początku lat 80. wprowadziła na rynek pierwszą przenośną wagę laboratoryjną oraz elektroniczną wagę do oznaczania poziomu wilgotności. Nazwę firmy skrócono do Ohaus Corporation. W roku 2000 firma rozszerzyła swoją ofertę o serię stołowych wag przemysłowych Ranger. W następnej dekadzie w sprzedaży pojawiły się nowe modele wag spożywczych Valor, które cieszą się do dziś dużą popularnością i sprawdzają się doskonale zarówno jako waga kontrolna, jak i waga pomocnicza. Najnowszymi produktami w szerokiej ofercie Ohaus są przemysłowe wagi platformowe Defender oraz precyzyjne wagi Courier dla centrów dystrybucyjnych i wysyłkowych.
Co oferuje Ohaus
Wagi Ohaus charakteryzują się niezawodnością, dokładnością ważenia i liczenia oraz nowoczesnymi rozwiązaniami i funkcjami podnoszącymi komfort obsługi. Aktualna oferta Ohaus obejmuje kilka rodzajów wag przeznaczonych zarówno dla branży gastronomicznej, spożywczej i magazynowej, jak i dla handlu detalicznego, przemysłu chemicznego oraz farmaceutycznego, w których wymagana jest najwyższa precyzja pomiaru. Są to m.in.:
- wagi analityczne i precyzyjne (Explorer, Adventurer, Pioneer, PR Series),
- wagi kompaktowe i platformowe (Defender, Ranger, Valor, FD Series),
- wagi przenośne (Scout, Navigator, Compass),
- wagi magazynowe (Courier, Catapult, SD Series),
- wagi liczące (Ranger),
- wagi jubilerskie (Scout, YA Gold Series).
Mimo że Ohaus Corporation kojarzony jest najczęściej z najwyższej jakości wagami elektronicznymi, w ofercie firmy znajdują się wciąż tradycyjne wagi mechaniczne (m.in. kultowe serie Dial-O-Gram, Cent-O-Gram i Harvard Trip) oraz inne urządzenia, takie jak wirówki, wytrząsarki (otwarte, chłodzące, z inkubatorem, typu vortex), wagosuszarki, bloki grzewcze, mieszadła mechaniczne, płyty grzejne, homogenizatory oraz zaciski, łapy i podpory.
Przed wprowadzeniem na rynek, wszystkie produkty Ohaus podlegają rygorystycznym testom, które mają na celu sprawdzenie zgodności z krajowymi i międzynarodowymi normami dotyczącymi jakości, bezpieczeństwa i dokładności.
Legalizacja wagi
Warto pamiętać, że każda waga używana w handlu oraz w lokalach gastronomicznych prowadzących sprzedaż jedzenia na wagę musi posiadać legalizację, czyli ocenę zgodności wystawianą przez Główny Urząd Miar, który sprawdza dokładność pomiarową urządzenia. Wagi Ohaus przeznaczone do tego typu działalności posiadają zazwyczaj legalizację pierwotną, co oznacza, że mogą być używane tuż po zakupie przez okres 23 miesięcy. Gdy zbliża się termin upływu ważności, należy wystąpić o ponowną legalizację. Aby zachować ciągłość pracy urządzenia, najlepiej zrobić to z odpowiednim wyprzedzeniem. Korzystanie z wagi bez aktualnej oceny zgodności wiąże się z karą finansową. Wysokość mandatu zależy od tego, jak długo używano wagi bez ważnej legalizacji. Przy okazji przedłużenia certyfikatu warto zadbać o przegląd i kalibrację urządzenia. Wagi służące do odważania składników przygotowywanych potraw nie muszą posiadać legalizacji.