Wpływ wody na smak kawy

Każdy barista z pewnością poprze stwierdzenie, że woda, jakiej używamy przy zaparzaniu kawy odgrywa niezwykle istotną rolę w jej finalnym smaku. Warto wiedzieć, że aż 98% składu naszej kawy stanowi właśnie woda. Jeżeli użyjemy wody o złej jakości, przestarzałej bądź posiadającej nadmiar niewłaściwych składników, możemy zepsuć smak nawet najlepszych ziaren. Z kolei dobrej jakości woda, posiadająca pożądane współczynniki, potrafi podkreślić i wzmocnić smak naszej kawy. Warto zatem pamiętać jak istotna jest woda w całym procesie zaparzania kawy. W niniejszym artykule zwrócimy uwagę na kilka elementów, jakie powinna spełniać woda, tak abyśmy mogli cieszyć się doskonałym smakiem naszej kawy. Zapraszamy do lektury!

Woda i zawarte w niej minerały...

Pierwszym aspektem, jaki powinniśmy zbadać jest zawartość minerałów w wodzie, którą używamy do zaparzenia kawy. Za sprawą substancji znajdujących się w wodzie możemy w znaczący sposób zmienić smak naszej kawy (niekoniecznie na plus…). Przede wszystkim, powinniśmy zwracać uwagę na obecność magnezu i wapnia. Wapń i magnez to minerały rozpuszczone w wodzie w postaci naładowanych cząstek. Ze względu na ich dodani ładunek ogrywają one duże znaczenie w całości mieszanki. Większość związków smakowych zawartych w kawie jest naładowanych ujemnie, przez co pierwiastki magnezu oraz wapnia są przyciągane do nich, co z kolei powoduje „łączenie się” smaków. Zawartość w wodzie jonów magnezu, wapnia oraz sodu wspomagają proces ekstrakcji kawy. Jony magnezu zawarte w wodzie wspomagają ekstrakcję ostrych, owocowych nut smakowych, natomiast wapń uwydatnia te cięższe, kremowe.

Jakie filtry uzdatniające do wody?

Jeżeli zależy nam na odpowiednim smaku przygotowanej kawy, powinniśmy zaopatrzyć się w filtr uzdatniający wodę. Dzięki użyciu tego typu filtrów nie tylko zadbamy, że woda wykorzystywana przy zaparzeniu nie będzie zanadto zmineralizowana, a także ochronimy nasz ekspres przed nadmiernym odkładaniem się kamienia. Polecamy między innymi porządny zmiękczacz do wody. Dzięki filtracji mechanicznej zmniejszymy stopień twardości wody, co bardzo korzystnie wpłynie na nasze ekspresy. Co więcej, filtry do wody potrafią w niemal 100% zmniejszyć zawarty w niej chlor, który jest przyczyną charakterystycznego, niezbyt przyjemnego zapachu. Użytkownicy często zaopatrują się również w filtry działające na zasadach tak zwanej odwróconej osmozy. Uważa się, że ten sposób filtracji jest obecnie najdoskonalszym sposobem filtracji.

Jak przyrządzić pyszną kawę?

W związku z powyższym, powinniśmy pamiętać, że woda może całkowicie odmienić charakter naszej kawy. Te same ziarna zaparzone w wodzie o różnym składzie mogą smakować odmiennie! To właśnie dlatego bariści podkreślają, że idealny smak napoju uzyskuje się dzięki niewielkiej zawartości minerałów w wodzie i wysokiej jakości ziarna kawy - piszemy o tym w artykule: Sposoby na idealne espresso. Pamiętajmy, że kawa zaparzona w wodzie zanadto zmineralizowanej będzie miała dość płaski smak. Z kolei przygotowana w zbyt czystej, na przykład destylowanej wodzie, zostanie pozbawiona mikroelementów i będzie miała nieprzyjemny szorstki smak.

W jakiej temperaturze należy parzyć kawę?

Poza kwestią jakościową naszej wody, powinniśmy szczególną uwagę zwracać także na temperaturę wody, w jakiej zaparzamy kawę. W większości przypadków za optymalną temperaturę wody do zaparzenia kawy uważa się przedział od 90 do 96 stopni Celsjusza. Korzystanie z chłodniejszej wody wpływa na smak kawy, sprawiając, że jest ona bardziej płaska i pozbawiona pełni aromatu. Z kolei wrzątek sprawi, że zmielone ziarna przepalą się i utracą cenne nuty zapachowe. Poza temperaturą powinniśmy zwrócić uwagę także na czas, jaki ziarna mają styczność z gorącą wodą. Nie należy dopuścić do sytuacji, w której ekstrakcja trwa zbyt długo. Czynników wpływających na czas ekstrakcji jest oczywiście wiele i są to złożone kwestie, które wymagają wielu ćwiczeń i doświadczenia. Jednak za każdym razem powinniśmy mieć na względzie to, aby nie używać wrzątku do zaparzania kawy i nie wydłużać zanadto czasu jej zaparzania. Jest to szczególnie istotne w przypadku korzystania z alternatywnych metod zaparzania, takich jak drip, aeropress czy chemex.

Parzenie kawy, a świeżość wody...

Ostatnią rzeczą, na jaką powinniśmy zwrócić uwagę jest to, że woda wykorzystywana przy zaparzeniu kawy powinna być świeża! Wystrzegajmy się zaparzania kawy w ekspresie automatycznym, gdy nie wiemy, jak długo woda zalega w zbiorniku. Każdorazowo opróżnijmy i przepłuczmy zbiornik z wodą, aby mieć pewność, ze korzystamy ze świeżej wody. Uważa się, że już około 36 godzin wystarczy aby w nieodpowiednio zamkniętym zbiorniku zaczęły rozwijać się bakterie, które oczywiście niekorzystnie wpłyną na smak naszej kawy.  

Jak zatem doskonale widać, woda ma bardzo ważny wpływ na smak naszej kawy. Powinniśmy więc uważnie dobierać wodę, którą wykorzystujemy podczas zaparzania kawy. Od jej świeżości, składu oraz temperatury zależy bardzo wiele i finalny smak naszego specjału może w głównej mierze mieć odzwierciedlenie w jakości wykorzystanej wody! Obok wody, rzecz jasna, liczy się również jakość samej kawowej mieszanki, ale temu zagadnieniu poświęciliśmy już osobny artykuł - "Na co zwrócić uwagę kupując kawę".

Dodaj komentarz

Pola oznaczone (*) są wymagane Twoje dane będziemy przetwarzać zgodnie z naszą Polityką prywatności.