Słodkie wypieki powinny zachwycać nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem, który sprawia, że stają się bardziej kuszące. Niektóre proste dekoracje możemy wykonać samodzielnie, do innych potrzebne są specjalne akcesoria i produkty, które pomagają stworzyć jadalne ozdoby wyróżniające się oryginalną formą i kreatywnością. Jedną z najbardziej rozpoznawalnych firm dostarczających rozwiązania na pomysłowe dekoracje ciast jest amerykańska marka Wilton. Jak zapracowała na międzynarodowy sukces? Co ją wyróżnia spośród konkurencji i jaka jest jej aktualna oferta? 

Historia marki Wilton

Firma rozpoczęła swoją działalność prawie 100 lat temu – w 1929 roku. Jej założycielem był Dewey McKinley Wilton, który już od 14 roku życia zdobywał niezbędne doświadczenie w chicagowskich fabrykach słodyczy. Zanim uruchomił swój flagowy biznes, zajmował się dostarczaniem autorskich produktów dekoracyjnych firmom cateringowym i hotelom na Środkowym Zachodzie kraju. Dzięki podróżom po Starym Kontynencie opanował do perfekcji sztukę klasycznego zdobienia słodkich wypieków. Połączenie europejskich tradycji z oryginalnymi pomysłami zaowocowało opracowaniem nowatorskich technik, którymi postanowił się podzielić, prowadząc objazdowe szkolenia, a następnie uruchamiając istniejącą do dziś szkołę dekoracji. 

Po II wojnie światowej tzw. Metoda Wiltona zdobyła ogólnokrajowe uznanie, co zdecydowało o rozszerzeniu dotychczasowej działalności. W 1954 roku Wilton opublikował pierwszą książkę z pomysłami na dekorację ciast, a pięć lat później postanowił zdyskontować jej sukces, wprowadzając do sprzedaży akcesoria i dodatki sygnowane nazwą coraz popularniejszej marki. W ciągu kilkudziesięciu lat firma ugruntowała swoją ekspercką pozycję i stała się powszechnie rozpoznawalna. Obecnie produkty firmy zarówno dla profesjonalnych cukierników, jak i amatorów domowych wypieków dostępne są w ponad 100 krajach na całym świecie. W 2018 roku Wilton stał się częścią niemieckiego koncernu Dr. Oetker. Mimo zmiany właściciela marka kojarzona jest niezmiennie z wysokiej jakości akcesoriami i inspirującymi pomysłami na dekorację ciast i tortów. 

Wypieki i dekoracje z Wilton 2

Szkoła dekoracji wypieków

Otwarta w 1929 roku Wilton School of Cake Decorating and Confection Art – szkoła dla początkujących piekarzy i dekoratorów ciast, w której uczą się kreatywnych metod zdobienia w teorii i praktyce, jest silnym branżowym wyróżnikiem marki. Dobra organizacja i oryginalny program zajęć pomogły zbudować prestiż i silną pozycję szkoły również poza granicami kraju. Jej główna siedziba zlokalizowana jest w Darien w stanie Illinois i oferuje zarówno stacjonarne, jak i internetowe zajęcia prowadzone przez najlepszych specjalistów z branży i światowej klasy dekoratorów słodkich wypieków. Aktualnie szkoła przechodzi transformację i reorganizację, a nowy program nauczania dostosowany do współczesnych trendów cukierniczych zostanie wdrożony w odświeżonym budynku w 2024 roku. Co ciekawe, kursy cukiernicze bazujące na autorskich metodach Wiltona realizowane są od lat nie tylko przez firmową szkołę, ale także przez certyfikowanych instruktorów w wielu krajach, w tym także w Polsce.

Wypieki i dekoracje z Wilton 3

Zróżnicowana oferta

Bogata oferta Wilton podzielona jest na kilka głównych grup produktowych, takich jak narzędzia, naczynia do wypieków, dekoracje oraz składniki wykorzystywane do zdobienia słodkich wypieków. Wśród nich znajdują się m.in. akcesoria i przybory do wypieków (formy, blachy oraz papilotki do babeczek i pralinek), foremki do cukierków i ciastek, wyciskacze i prasy do ciastek, zestawy dekoracyjne (świeczki na tort, naklejki, figurki i ozdoby z masy cukrowej), pędzle cukiernicze, barwniki spożywcze, ekstrakty i aromaty, polewy i posypki, mieszanki i proszki do pieczenia oraz podstawki obrotowe i stojaki na desery. 

Wilton sprzedaje i edukuje. Na firmowym blogu oraz stronie internetowej (zakładka Przepisy i pomysły) przedstawia nie tylko szeroką ofertę produktową, ale dzieli się również autorskimi recepturami na pieczywo, ciasta, tarty, batony, pączki i słodkie polewy. Podsuwa inspirujące pomysły na dekorację wypieków i omawia krok po kroku oryginalne techniki zdobienia o różnym stopniu trudności. Cenna wiedza dostępna jest więc nie tylko dla uczniów szkoły Wiltona, ale dla każdego, kto pragnie ozdobić swój wypiek w ciekawy i profesjonalny sposób, a nie ma na to gotowego konceptu.

Najpopularniejsze rodzaje dekoracji cukierniczych

Niezależnie od oferty Wilton, jadalne dekoracje cukiernicze obejmują wiele zróżnicowanych produktów. Do najczęściej stosowanych, zarówno przez profesjonalistów, jak i amatorów, należą z pewnością polewy i smakowe posypki. Dużą popularnością cieszą się także pisaki cukrowe oraz figurki z masy cukrowej, które umożliwiają efektowne ozdabianie wyrobów cukierniczych przygotowywanych na specjalne okazje. Polewy mają najczęściej postać płynnej czekolady lub lukru, a różnosmakowe posypki formę kulek, gwiazdek, kwiatków czy też pałeczek. Różnią się kształtem i kolorem oraz składem i teksturą.