Jak założyć pizzerię?

Kochasz jeść pizzę, Twoi znajomi każdorazowo zachwycają się jej smakiem, gdy tylko ją przygotujesz, a aktualnie szukasz pomysłu na rozkręcenie własnego biznesu? Spełnij swoje marzenie o posiadaniu własnej pizzerii! Oczywiście, to wszystko nie jest takie proste, dlatego zanim zaczniesz wybierać kolory zasłon i obrusów, dokładnie przeanalizuj i zastanów się nad każdym możliwym aspektem. Jak założyć pizzerię? Pierwsze, od czego powinieneś zacząć, to przygotowanie dobrego biznes planu, który uwzględni wszystkie Twoje potrzeby i oczekiwania. Spójrz na wszystko realnie i z dystansem, i odpowiedz sobie na kilka ważnych pytań. Po pierwsze – jak widzisz siebie i rozwój Twojej firmy, jak go sobie wyobrażasz, jaki cel chcesz osiągnąć. To ważne, ponieważ pozwoli Ci to określić konkretne cele i do nich dążyć. Po drugie – co będzie wyróżniało Twoją firmę na rynku, do jakich konsumentów docelowo chcesz trafiać oraz co musisz zrobić, aby zaspokoić ich potrzeby. Po trzecie –  jak duży jest rynek, na którym będzie funkcjonował Twój lokal oraz najważniejsze – jaki kapitał będziesz potrzebował, aby zacząć działać. Przygotowanie dobrego biznes planu jest bardzo pomocne i pomoże nam określić nasze cele i oczekiwania.

W kolejnym kroku powinieneś poszukać odpowiedniego lokalu. W zależności od swoich możliwości finansowych masz trzy opcję: wybudować coś własnego, kupić gotowy lokal lub coś wynająć. Pamiętaj, że lokal powinien spełniać wymogi sanepidu oraz przestrzegać zasad BHP, więc zwróć na to uwagę podczas wybierania odpowiedniego miejsca lub budowy nowego pomieszczenia. Kolejnym krokiem jest założenie działalności gospodarczej, znalezienie dobrego księgowego, który będzie nas rozliczał, zatrudnienie ludzi do pracy, reklama i marketing oraz… zakup wyposażenia do kuchni. Jest to bardzo istotny, jak nie najistotniejszy,  etap otwierania własnej pizzerii.

Wyposażenie pizzerii – co będzie potrzebne?

Pierwszą i najistotniejszą rzeczą w każdej pizzerii jest wysokiej jakości, dobry, solidny piec. Możesz go kupić w różnych formach, zależnie od tego ile pizzy planujesz sprzedawać w swojej pizzerii. Do wyboru mamy między innymi piece jedno, dwu i trzykomorowe. Jednokomorowe są przystosowane do małych lokali i barów, gdyż z łatwością można podgrzać w nich mrożonki – typu pizza, czy zapiekanka. Dwukomorowe są przeznaczone do lokali i restauracji średniej wielkości, natomiast trzykomorowe piece do pizzy są absolutnym “must have” w dużych pizzeriach, więc jeśli planujesz prowadzić pizzerię z na przykład dowozem do domu – warto zastanowić się nad zakupem tego urządzenia.

Wyposażenie pizzerii to jednak nie tylko piec. Bardzo dużą rolę odgrywają również wszelkiego rodzaju siatki, blachy i formy, które ułatwiają nam przygotowanie idealnej pizzy. Dzięki odpowiednim foremką Twoja pizza zawsze będzie wygląda idealnie. Blachy również będą bardzo przydatnym gadżetem, z którego możesz korzystać podczas wypieku. Do pieczenia możesz również wykorzystać okrągłą, solidną siatkę. Fajnym dodatkiem, który również warto sobie sprawić, jest specjalny chwytak do blach, dzięki któremu z łatwością wyjmiesz i włożysz pizze do pieca, bez obawy, że się poparzysz.

Kolejnymi niezbędnikami w każdej pizzerii są specjalne łopatki, które ułatwią Ci wkładanie i wyciąganie pizzy oraz podnoszenie jej z gorącej blachy. Takie łopatki na rynku dostępne są zarówno w wersji drewnianej, jak i metalowej o różnej długości i grubości, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Warto również zaopatrzyć się w kilka typów specjalnych, ryżowych szczotek, dzięki którym z łatwością utrzymasz swój piec w czystości. Z ciekawych akcesoriów polecamy również szczotkę ze skrobaczką, która rewelacyjnie sprawdzi się podczas czyszczenia zaschniętego tłuszczu i zwęglonych okruchów pizzy, które znajdziesz w swoim piecu po każdym pieczeniu.

Bardzo ułatwiającym dodatkiem w kuchni są wszelkiego rodzaju maszyny. To wyposażenie pizzerii to między innymi: wałkowarka elektryczna, miesiarka spirlana do ciasta, specjalistyczne miksery, prasa do ciasta oraz pojemnik termoizolacyjny. Te wszystkie urządzenia nie są absolutnie niezbędne, ale zdecydowanie skrócą czas Twojej pracy, umilą go i sprawią, że Ty i twoja załoga staniecie się dużo bardziej efektywni. Jest to też dobre rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy lubią otaczać się ciekawymi gadżetami i w domu, i w pracy.

Na rynku jest dostępnych wiele akcesoriów, które z pewnością przydadzą Ci się w pizzerii. Jednym z nich jest radełko do pizzy, dzięki któremu z łatwością pokroisz to danie. Występuje w formie prostej i karbowanej. Szpatułki i łopatki do serwowania pizzy to również gadżety, które warto posiadać, gdyż w skuteczny sposób ułatwią one Twoim gościom nakładanie upieczonego i gorącego dania.

Ostatnim ważnym elementem, o którym nie można zapomnieć, są specjalne talerze do pizzy, które znajdziesz w różnych rozmiarach tak, abyś dopasował je do średnicy pizzy, którą serwujesz w swojej restauracji/pizzerii. Możesz dostać tego typu talerze w różnych wzorach i kolorach oraz wykonane z najróżniejszych materiałów – szkła, plastiku lub drewna.

Wyposażenie pizzerii to bardzo ważny element urządzania lokalu. Jeżeli pizzeria jest wyposażona w dobre sprzęty – jak solidny, wytrzymały piec, maszyny oraz odpowiednie akcesoria, to ma szansę odnieść duży sukces. Urządzają lokal gastronomiczny zadbaj o to, aby wyglądał on pięknie i gustownie, aby twoi goście chcieli w nim spędzać jak najwięcej wolnego czasu. Piękne, zadbane miejsce to kolejny aspekt, dzięki któremu masz szansę odnieść duży sukces!