Zdrowie
Smak? Jasne, jest ważny. Znajomość sprzętu gastronomicznego? Bezdyskusyjnie – to istotna kwestia. Ale ten blog byłby z pewnością niepełny, gdybyśmy nie poruszali też tematów kuchennych i gastronomicznych w kontekście zdrowego trybu życia. Stąd też, w dziale o jednoznacznej nazwie “Zdrowie” będziemy publikować artykuły dedykowane tematom wpływu jedzenia na organizm i pochodnych. Wszystko w wyważony i możliwie obiektywny sposób. Zapraszamy do czytania, ale i do zadawania pytań, kontaktowania się z nami bądź po prostu do ożywionej dyskusji w sekcji komentarzowej.
Segregacja odpadów w profesjonalnej gastronomii
Każdy lokal gastronomiczny generuje codziennie duże ilości różnorodnych odpadów, które powinny być odpowiednio posegregowane. Wynika to z konieczności zachowania higieny oraz respektowania ściśle określonych wytycznych Sanepidu i Ministerstwa...
Powody, dla których warto spożywać kapustę
Kapusta jest jednym z najpopularniejszych, łatwo dostępnych warzyw wykorzystywanych w polskiej kuchni. Ze względu na cenne, prozdrowotne właściwości powinna być spożywana regularnie, tym bardziej że różnorodność odmian i sposobów przygotowywania sprawia,...
Potrawy z kaszą – dlaczego warto włączyć je do swojej diety
Kasze, czyli jadalne nasiona zbóż i pseudozbóż, są od wieków jednym z podstawowych składników pożywienia w wielu kulturach i tradycjach kulinarnych. Choć są sycące i zdrowe, przez długi czas spożywane były głównie przez ludność...
Najważniejsze zasady zdrowego smażenia
Zanim przejdziemy do konkretów, zacznijmy od definicji. Proces smażenia jest jednym z rodzajów obróbki termicznej z wykorzystaniem rozgrzanego tłuszczu. Smażenie, w zależności od techniki, może mieć różny przebieg i odbywać się w...
Szkodliwość kuchenki mikrofalowej – prawda czy fałsz?
Kuchenka mikrofalowa zwana potocznie mikrofalą to wynalazek, który wywołał prawdziwą rewolucję i stanowił przez wiele lat symbol nowoczesności i postępu. Pierwsze kuchenki tego typu pojawiły się w sprzedaży w 1947 roku i stosunkowo szybko podbiły gastronomię oraz...
HACCP w gastronomii – najważniejsze informacje
Każdy lokal gastronomiczny zobowiązany jest zadbać o HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), czyli system zarządzania i zapewnienia bezpieczeństwa żywności, który służy zapobieganiu zagrożeniom na każdym etapie produkcji i dystrybucji gotowego produktu...
Branża gastronomiczna w czasach koronawirusa
Pandemia koronawirusa zmieniła rzeczywistość i wpłynęła praktycznie na każdy obszar codziennego życia oraz stan gospodarki. W nowych realiach najbardziej ucierpiały branża turystyczna, kulturalna i gastronomiczna. Najmocniej odczuły to restauracje i lokale serwujące...
5 posiłków dziennie – mit, czy naprawdę warto?
Często słyszymy opinię na temat ilości i częstotliwości spożywanych posiłków. Jednym z promowanych stylów odżywiania jest tak zwany system pięciu posiłków dziennie. Zobaczmy zatem, z czym właściwie się on wiąże…
Jakie właściwości zdrowotne mają przyprawy?
Coraz częściej spotykamy się z opinią, że naturalnym rozwiązaniem na wiele problemów zdrowotnych przynieść może regularnie spożywanie przypraw i ziół bo posiadają one wiele prozdrowotnych właściwości!
Ujemne kalorie – co to takiego i jak stosować je w diecie?
Często czytając artykuły na temat diet i sposobów odżywiania możemy natknąć się na termin „ujemna kaloria”. Określenie może być mylące, gdyż z biologicznego punktu widzenia nie istnieją produkty posiadające ujemną wartość energetyczną.
Czy słodziki są szkodliwe?
Wielokrotnie słyszymy opinię, że cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Rozwiązaniem proponowanym przez znanych producentów wydają się być słodziki, które zawierają mniej kalorii i uważane są za mniej szkodliwe dla zdrowia. Czy jednak faktycznie tak jest?
Jakie warzywa są najlepsze na odporność
Bardzo często zadawanym pytaniem jest to, jak zadbać o zdrowie i odporność poprzez prawidłową dietę. Jakie warzywa są najzdrowsze i zawierają najwięcej witamin? W dzisiejszym artykule postaramy się odpowiedzieć na to powszechne pytanie.
Co muszę wiedzieć zanim wypiję kolejną kawę
Przygotowując naszą ulubioną kawę rano, robiąc ją w pracy, czy zamawiając w kawiarni, z pewnością nie zastanawiamy się nad tym, jak właściwie kawa oddziałuje na nasze ciało i jakie konkretnie działanie można jej przypisać.
Kto nie powinien pić kawy – wpływ kawy na nasz organizm
Na temat wpływu kawy na zdrowie powstało naprawdę wiele różnorakich kontrowersji. W każdym razie, internet pełen jest artykułów, które opisują zarówno prozdrowotne, jak i negatywne dla naszego ciała skutki częstego picia kawy.
Dekofeinizacja – co to takiego?
Z pewnością każdy z nas zdaje sobie sprawę, że w kawie znajduje się kofeina. Ten związek ma silne właściwości pobudzające oraz niwelujące zmęczenie. Wiele osób właśnie z tego powodu sięga po solidną filiżankę czarnego napoju.