Ekspresy ciśnieniowe do kawy

Do niedawna profesjonalne ekspresy ciśnieniowe do kawy można było znaleźć jedynie w lepszych kawiarniach, eleganckich restauracjach i hotelowych barach. Dziś coraz częściej znakomitą kawę z ekspresu można zamówić również w wielu cukierniach, barach, pubach, klubach, a nawet na niektórych stacjach benzynowych. Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów zwiększa się również zapotrzebowanie na ofertę różnych rodzajów wysokogatunkowych kaw, przyrządzonych i podanych w sposób gwarantujący pełnię smaku i aromatu.

Czytaj więcej >

Aby zapewnić klientom idealnie zaparzoną kawę o niezmiennie doskonałym smaku, aromacie i konsystencji, warto zainwestować w profesjonalny ciśnieniowy ekspres kolbowy. Ekspresy kolbowe to urządzenia droższe od ekspresów automatycznych. Wymagają dodatkowego przeszkolenia z obsługi, jednak pozwalają na pełną kontrolę procesu parzenia. Dzięki temu nawet mniej doświadczony barista wykwalifikowany barista wyczaruje napój, który zachwyci nawet najbardziej wymagających miłośników małej czarnej.

Jednokolbowy ekspres ciśnieniowy

Wybierając odpowiedni ekspres do kawy, należy uwzględnić przede wszystkim potrzeby i liczbę obsługiwanych gości. W cukierniach, kameralnych barach i innych niewielkich punktach gastronomicznych, gdzie serwowana kawa stanowi jedynie dodatek do głównej oferty najlepiej sprawdzą się mniejsze, jednokolbowe ekspresy do kawy. To urządzenia posiadające szereg udogodnień i użytecznych funkcji. Niektóre modele zapewniają dozowanie wolumetryczne, a innowacyjny system SIS pomaga uwolnić wszystkie aromaty i moc. Wyposażone są w wydajny system spieniania, pompy rotacyjne oraz przydatny moduł serwisowy informujący o wszelkich usterkach.

Dwukolbowy ekspres ciśnieniowy

W większych kawiarniach i lokalach oraz punktach gastronomicznych z dużym przepływem klientów lepiej sprawdzą się ekspresy dwukolbowe. Mają podwójny system dozowania i umożliwiają przygotowanie do czterech filiżanek kawy jednocześnie, dzięki czemu barista może zrealizować sprawnie większą liczbę zamówień. Podobnie jak w przypadku urządzeń jednokolbowych, najbardziej zaawansowane modele dwukolbowych ekspresów zapewniają dozowanie objętościowe. Posiadają również system SIS odpowiedzialny za uwolnienie najważniejszych składowych przygotowywanej kawy.

Zalety i ceny ekspresów ciśnieniowych

Największą zaletą jaką oferują ekspresy ciśnieniowe do kawy jest możliwość otrzymania esencjonalnego espresso o stałych parametrach, które stanowi doskonałą bazę do kawy w dowolnym stylu: americano, cappuccino, macchiato, latte i flat white.

Ekspresy kolbowe do kawiarnii

Ekspresy kolbowe do kawy to spory wydatek, jednak w zamian zyskujemy gwarancję serwowania doskonałej kawy, pod warunkiem, że dysponujemy również najwyższej jakości ziarnem ze sprawdzonej palarni. Jeśli chcemy, aby grono klientów rosło, warto wypróbować kilka lub nawet kilkanaście rodzajów kawy. Nie należy korzystać z popularnych kaw dostępnych w sklepach i delikatesach.

Ceny jednokolbowych ekspresów do kawy kształtują się między 1,5 a 4 tysiące złotych. Najbardziej zaawansowane modele to koszt ok. 15 tysięcy. Inwestycja w średnio zaawansowany ekspres dwukolbowy to koszt na poziomie 7 tysięcy złotych. Ceny niektórych modeli markowych producentów zaczynają się powyżej 20 tysięcy złotych. Najdroższe modele z wieloma zaawansowanymi funkcjami i pięknym wykończeniem kosztują do 40 tysięcy złotych.

Zarówno w przypadku ekspresów jedno-, jak i dwukolbowych, droższe urządzenia charakteryzują się ciekawszym designem, dlatego odpowiednio dobrany ekspres staje prawdziwą ozdobą każdej przestrzeni barowej.