Dwugrupowe ekspresy kawowe

Profesjonalny i estetyczny ekspres do kawy to serce każdej kawiarni i restauracyjnego baru. Dlatego warto zadbać o jak najlepsze parametry techniczne i użytkowe, pamiętając, że dwukolbowe ekspresy zapewniają większą wydajność niż ekspresy jednokolbowe. Ostateczny wybór odpowiedniego urządzenia zależy od miejsca, którym dysponujemy w przestrzeni barowej oraz średniej liczby odwiedzających klientów.

Czytaj więcej >

Zalety dwugrupowych ekspresów

Ekspresy kawowe dwugrupowe mają podwójny system dozowania, który umożliwia przygotowanie czterech filiżanek kawy jednocześnie. Proces obsługi trwa znacznie krócej, co ma szczególne znaczenie w przypadku wielu klientów w tym samym czasie. Większość tego typu ekspresów wyposażona jest w pompy rotacyjne i pojemne bojlery, dzięki którym woda ma zawsze optymalną temperaturę. Najnowocześniejsze modele dwukolbowych ekspresów posiadają dozowanie wolumetryczne, czyli objętościowe, a system SIS pomaga uwolnić wszystkie szlachetne składowe zaparzanej kawy.

Przeznaczenie i obsługa

Ciśnieniowe ekspresy kolbowe to najbardziej profesjonalne maszyny do kawiarni, restauracji i dużych lokali gastronomicznych. Jednak ich obsługa nie jest tak prosta i intuicyjna jak w przypadku ekspresów automatycznych. Aby przygotować wysokiej jakości kawę, potrzeba sporego doświadczenia i wiedzy. Dlatego kupując ekspres ciśnieniowy, warto zainwestować dodatkowe pieniądze i poświęcić czas na profesjonalne szkolenie barmanów.

Cena i estetyka ekspresów dwugrupowych

Najprostsze ekspresy dwukolbowe kosztują koło 7 tysięcy złotych. Najlepsze urządzenia markowych producentów zaczynają się powyżej 20 tysięcy złotych, a modele najdroższe, prawdziwe mercedesy w swojej klasie, to koszt dochodzący do 40 tysięcy złotych. Droższe urządzenia oprócz doskonałej funkcjonalności i wielu użytecznych rozwiązań charakteryzują się ciekawym designem i pięknym wykończeniem, również w stylu retro. Dlatego odpowiednio dobrany ekspres może być nie tylko sercem, ale i prawdziwą ozdobą każdej przestrzeni barowej.