-
Ekspres do kawy jednogrupowy 2,9 kW | REDFOX, EMC 1P/B/C
Netto: Brutto: -
Ekspres kawowy | GRAEF, Contessa ES 1000
Netto: Brutto: -
Ekspres kawowy | GRAEF, Pivalla
Netto: Brutto:
Ekspresy do kawy jednogrupowe
(37)Jednogrupowe ekspresy kawowe
Jednokolbowe ekspresy do kawy to idealna propozycja dla małych kawiarni, cukierni, pubów i hotelowych barów. Jeśli stawiamy na jakość, a nie na ilość i dysponujemy niewielką przestrzenią, wybór wydaje się oczywisty. Ekspresy jednogrupowe oferują co prawda tylko jedną porcję kawy, ale za to z jakością, która zadowoli każdego prawdziwego smakosza małej czarnej niezależnie od stylu serwowanego napoju.
Ciśnienie ma znaczenie
Doskonała kawa dla profesjonalistów zachowująca wszystkie walory zmielonych ziaren zawdzięcza swoją jakość precyzyjnie ustawionemu ciśnieniu. Tylko odpowiednie ciśnienie jest w stanie wydobyć moc i wszystkie aromaty espresso, które stanowi podstawę wszystkich przyrządzanych kaw. Minimalna wartość pozwalająca na zaparzenie napoju o dobrych parametrach wynosi 9 barów. W warunkach kawiarnianych to zdecydowanie za mało, dlatego warto zadbać o urządzenie, które zapewni ciśnienie na poziomie 15-19 barów. Każdy rodzaj kawy wymaga nieco innego ciśnienia.
Użyteczne funkcje i obsługa
Ekspresy jednogrupowe, podobnie jak dwugrupowe, posiadają szereg użytecznych funkcji i rozwiązań. Najbardziej zaawansowane modele oferują dozowanie wolumetryczne, system SIS, który pomaga uwolnić wszystkie składowe zaparzanej kawy, dwie dysze pary z systemem spieniania push-pull, pompy rotacyjne i pojemne bojlery oraz moduł serwisowy informujący o usterkach. Przed uruchomieniem ekspresu warto zorganizować szkolenie dla barmanów – obsługa profesjonalnego ekspresu, szczególnie w przypadku bardziej zaawansowanych modeli nie jest zbyt prosta, a nauka metodą prób i błędów jest obarczona ryzykiem uszkodzenia urządzenia i sporych strat cennych ziaren.
Cena i estetyka
Jednokolbowe ekspresy do kawy to wydatek między 1,5 a 4 tysiące złotych. Bardziej zaawansowane i lepiej wyposażone modele kosztują nawet do 15 tysięcy. Droższe urządzenia wyróżnia ciekawszy design, również w popularnym stylu retro. Dobrze dobrany ekspres zainstalowany w centralnej części baru może stanowić ozdobę i określać charakter całejprzestrzeni.