Jednogrupowe ekspresy kawowe

Jednokolbowe ekspresy do kawy to idealna propozycja dla małych kawiarni, cukierni, pubów i hotelowych barów. Jeśli stawiamy na jakość, a nie na ilość i dysponujemy niewielką przestrzenią, wybór wydaje się oczywisty. Ekspresy jednogrupowe oferują co prawda tylko jedną porcję kawy, ale za to z jakością, która zadowoli każdego prawdziwego smakosza małej czarnej niezależnie od stylu serwowanego napoju.

Czytaj więcej >

Ciśnienie ma znaczenie

Doskonała kawa dla profesjonalistów zachowująca wszystkie walory zmielonych ziaren zawdzięcza swoją jakość precyzyjnie ustawionemu ciśnieniu. Tylko odpowiednie ciśnienie jest w stanie wydobyć moc i wszystkie aromaty espresso, które stanowi podstawę wszystkich przyrządzanych kaw. Minimalna wartość pozwalająca na zaparzenie napoju o dobrych parametrach wynosi 9 barów. W warunkach kawiarnianych to zdecydowanie za mało, dlatego warto zadbać o urządzenie, które zapewni ciśnienie na poziomie 15-19 barów. Każdy rodzaj kawy wymaga nieco innego ciśnienia.

Użyteczne funkcje i obsługa

Ekspresy jednogrupowe, podobnie jak dwugrupowe, posiadają szereg użytecznych funkcji i rozwiązań. Najbardziej zaawansowane modele oferują dozowanie wolumetryczne, system SIS, który pomaga uwolnić wszystkie składowe zaparzanej kawy, dwie dysze pary z systemem spieniania push-pull, pompy rotacyjne i pojemne bojlery oraz moduł serwisowy informujący o usterkach. Przed uruchomieniem ekspresu warto zorganizować szkolenie dla barmanów – obsługa profesjonalnego ekspresu, szczególnie w przypadku bardziej zaawansowanych modeli nie jest zbyt prosta, a nauka metodą prób i błędów jest obarczona ryzykiem uszkodzenia urządzenia i sporych strat cennych ziaren.

Cena i estetyka

Jednokolbowe ekspresy do kawy to wydatek między 1,5 a 4 tysiące złotych. Bardziej zaawansowane i lepiej wyposażone modele kosztują nawet do 15 tysięcy. Droższe urządzenia wyróżnia ciekawszy design, również w popularnym stylu retro. Dobrze dobrany ekspres zainstalowany w centralnej części baru może stanowić ozdobę i określać charakter całejprzestrzeni.