Ekspres przelewowy to świetne rozwiązanie dla lokali gastronomicznych, hoteli lub firm cateringowych, które chcą w krótkim czasie przygotować większą ilość kawy mielonej, a jednocześnie zachować jej stała jakość i smak. Niektóre modele umożliwiają jednorazowe przygotowanie aż do kilkudziesięciu litrów kawy. Najbardziej wydajne urządzenia są w stanie zaparzyć nawet pół tysiąca filiżanek i 20 litrów wrzątku w godzinę. Ekspresy przelewowe do kawy to trafna inwestycja wszędzie tam, gdzie ilość powinna iść w parze z jakością.

Zachęcamy do zapoznania się modelami ekspresów przelewowych w naszym internetowym sklepie z profesjonalnymi akcesoriami do gastronomii. Nasi doradcy z chęcią pomogą Ci wybrać najlepsze rozwiązanie dla Twojego biznesu!

Czytaj więcej >

Przelewowe ekspresy do kaw – zasada działania

Ekspres do kawy przelewowy, działa na zasadzie automatycznego przelewania gorącej wody przez mieloną kawę. Najpierw umieszcza się filtr papierowy lub metalowy w specjalnym koszyczku bądź dripperze. Pomaga on zatrzymać fusy, dostarczając czysty napar. Następnie należy dodać odpowiednią ilość świeżo zmielonej kawy do filtra. Grubość mielenia kawy powinna być dostosowana do preferowanego smaku i metody zaparzania. Po dodaniu kawy zwykle zaleca się delikatne nasączenie ziaren kawy wodą o temperaturze poniżej wrzenia, aby umożliwić uwolnienie aromatów i przeprowadzenie tzw. procesu bloomingu, czyli preinfuzji.

Gdy kawa jest odpowiednio namoczona, gorąca woda jest stopniowo wlewana na zmielone ziarna. Proces ten powinien zachodzić równomiernie, aby umożliwić równe nasycenie kawy i ekstrakcję smaku. Woda spływa przez kawę, wydobywając z niej smak i aromat, a następnie kropli do dzbanka lub filiżanek znajdujących się poniżej ekspresu.

Dlaczego warto zdecydować się na ekspres do kawy przelewowy?

  • Wielość smaków – ekspresy przelewowe pozwalają na przygotowanie kawy o różnych smakach i aromatach, ponieważ można regulować wiele czynników, takich jak stosunek kawy do wody, temperatura i czas zaparzania. Powstały napar jest podstawą do tworzenia wielu innych rodzajów poprzez dodatnie kolejnych składników.
  • Kontrola procesu – ten rodzaj ekspresu umożliwia pełną kontrolę nad procesem zaparzania kawy, co pozwala baristom na dostosowanie smaku i intensywności napoju do indywidualnych preferencji klientów.
  • Jakość kawy – dzięki możliwości ustawienia optymalnych parametrów zaparzania, ekspresy przelewowe pomagają w uzyskaniu doskonałej jakości kawy, zachowując pełny potencjał smakowy ziaren kawowych.
  • Estetyka i rytuał – zaparzanie niewielkiej ilości kawy za pomocą ekspresu przelewowego może być również atrakcyjne wizualnie i dostarczać pewnego rodzaju rytuału, co zwiększa doświadczenie klienta. Jest to także tradycyjny sposób zaparzania.
  • Elastyczność – ekspresy przelewowe są stosunkowo proste w obsłudze i mogą być używane zarówno w małych, jak i większych lokalach gastronomicznych. Są także łatwe w utrzymaniu czystości.
  • Wydajność – ekspres przelewowy jest w stanie na raz wyprodukować znacznie więcej kawy niż inne tego rodzaju urządzenie. Mniejsze ekspresy do parzenia kawy mogą wypełnić dzbanek, natomiast te większe modele mogą zaparzyć nawet do kilkudziesięciu litrów napoju.

Przelewowy ekspres do kawy – poznaj producentów

Nowoczesny ekspres przelewowy nie tylko umożliwia parzenie kawy, ale stanowi także swoistą atrakcję i ozdobę lokalu. Dzięki niemu filiżanki kawy nabierają zupełnie innego aromatu i smaku, co dla prawdziwych koneserów jest bardzo istotne. Jednak, aby zachować wysoką klasę kawy, liczy się także jakość ekspresu. Dlatego też w naszym sklepie oferujemy tylko produkty sygnowane markami znanych i cenionych w świecie baristycznym producentów. Dzięki temu masz gwarancję, że zakupiony u nas ekspres to dobra inwestycja.

Marco Beverage Systems

Ekspresy do kawy przelewowe stworzone przez Marco to energooszczędne, precyzyjne i zapewniające spójny napar za każdym razem. Utrzymują dokładną i stałą temperaturę wody, dzięki czemu barista lub osoba odpowiedzialna za przygotowanie kawy ma pełną kontrolę nad procesem (regulacja mocy kawy). Jednocześnie w ofercie znajdują się modele, które zupełnie automatyzują cały proces przelewowego zaparzania kawy takie jak np. Ottomatic Coffeemaker wyposażony w technologię Greedy Cup, która odpowiedzialna jest za kontrolę cykli parzenia w etapach, utrzymanie odpowiedniej temperatury w trakcie zaparzania kawy oraz równą ekstrakcję.

Bravilor

Automatyczne wyłączanie, cyfrowe programowanie, sygnalizacja zakończenia parzenia kawy i wskaźnik do odkamieniania to tylko niektóre funkcje dostępne w ekspresach tej marki. Tradycyjny „amerykański” wygląd i wydajność to z pewnością te cechy, które warto także zaliczyć w poczet zalet tych ekspresów. W naszej ofercie znajdują się modele oferujące nawet zaparzanie 4 dzbanków kawy, co daje maksymalną wydajność na poziomie 224 filiżanek na godzinę. Jednocześnie zastosowana metoda parzenia pozwala uzyskać najwyższe stężenie kofeiny, co przekłada się na intensywny aromat kawy.

Expresy do kawy przelewowe – cena

Ceny przelewowych ekspresów do kawy są bardzo zróżnicowane. Bogaty asortyment pozwala nam oferować zarówno mniejsze ekspresy, które kosztują kilkaset złotych, jak i większe oraz bardziej wydajne urządzenia, których cena sięgać może już kilku tysięcy złotych.

Koszty te zależą od kilku czynników, jednak do najważniejszych możemy zaliczyć między innymi:

  • marka i producent – ekspresy do kawy produkowane przez renomowane firmy mogą być droższe ze względu na ich reputację, jakość wykonania oraz funkcje dodatkowe, a także prestiż, jaki wnoszą w wyposażenie baru,
  • model i funkcje – różne modele ekspresów przelewowych mogą mieć różne funkcje, takie jak regulacja temperatury, programowalne zaparzanie, czy wbudowane młynki do kawy. Im więcej funkcji i opcji dostępnych w ekspresie, tym zazwyczaj wyższa cena profesjonalnego sprzętu barmańskiego,
  • pojemność i wydajność -0 ekspresy o większej pojemności, pozwalające na jednorazowe przygotowanie większej ilości kawy, mogą być droższe niż te o mniejszej pojemności.

Jaki ekspres przelewowy wybrać? Na co zwrócić uwagę?

  • Wielkość lokalu – jeśli masz niewielki lokal, korzystne będzie wybranie mniejszego ekspresu, który zajmie mniej miejsca na ladzie lub w kuchni. Dla większych lokali warto zastanowić się nad bardziej rozbudowanymi ekspresami lub kilkoma mniejszymi, jeśli obsługa jest intensywna.
  • Wydajność – wybierz ekspres, który będzie w stanie obsłużyć odpowiednią liczbę zamówień w ciągu godziny szczytu. Przyjrzyj się specyfikacji dotyczącej wydajności i pojemności ekspresu.
  • Funkcje i możliwości – sprawdź, czy ekspres ma wszystkie funkcje, których potrzebujesz do przygotowywania różnych rodzajów kawy, takich jak możliwość parzenia kawy esencjonalnej, kawy mlecznej czy ekspresy umożliwiające regulację temperatury i czasu zaparzenia.
  • Łatwość obsługi – upewnij się, że ekspres jest łatwy w obsłudze, zarówno dla pracowników, jak i klientów, którzy mogą mieć dostęp do ekspresu, jeśli jest on umieszczony w części ogólnodostępnej lokalu.
  • Koszty eksploatacji – zwróć uwagę na koszty związane z eksploatacją ekspresu, takie jak koszty kawy, filtry, części zamienne i konserwacja. Wybierz ekspres, który będzie ekonomiczny w długotrwałym użytkowaniu.