Garnek do muli to naczynie, które zapewni wyjątkowy smak gotowanym małżom, mulom oraz innym owocom morza. Jego pojemność waha się od 0,75 do nawet 5 litrów, dlatego bez trudu można dopasować odpowiedni garnek do ilości gotowanych składników. Każde takie naczynie wyposażone jest w pokrywkę, którą można wykorzystać także jako pojemnik na muszle – w ten sposób garnek do gotowania muli może posłużyć również jako naczynie do serwowania dań.

Czytaj więcej >

Cechy szczególne garnków do muli

Te garnki specjalne do gotowania skorupiaków wyróżniają następujące cechy:

  1. Specjalna konstrukcja – każdy tego rodzaju garnek posiada pokrywkę, przez co para nie ucieka z naczynia, a to pozwala na równomierne ugotowanie owoców morza na parze. Odpowiednio wyprofilowane uchwyty (zarówno garnka, jak i pokrywki) sprawiają, że przenoszenie przykrytego garnka jest bardzo wygodne.
  2. Materiał wykonania – garnek do muli najczęściej wykonany jest ze stali i wykończony czarną emalią, choć zdarzają się także produkty ze stali nierdzewnej. Oba materiały wyróżniają się dużą wytrzymałością, przez co wykonane z nich naczynia posłużą w kuchni przez wiele lat.
  3. Wielofunkcyjność – każdy garnek do gotowania muli z pokrywką można wykorzystać również jako naczynie do serwowania owoców morza. Wszystko dlatego, że pokrywka świetnie sprawdzi się w roli naczynia na muszle. Ponadto takie garnki gastronomiczne wyróżnia interesujący wygląd, przez co idealnie wkomponują się we wnętrze restauracji.
  4. Wiele pojemności – garnki do gotowania małży występują w wielu wersjach o różnej średnicy i pojemności, co pozwala na dopasowanie nowego naczynia do preferowanej ilości gotowanych składników. W opisach poszczególnych produktów można znaleźć informację, do jakiej ilości małży będzie odpowiedni.
  5. Możliwość mycia w zmywarkach – zarówno stal emaliowana, jak i stal nierdzewna nie odbarwiają się ani nie korodują w kontakcie z detergentami, dlatego bez przeszkód można myć te naczynia w zmywarce.

Jak wybrać garnek do gotowania małży?

Wybierając garnek do muli, koniecznie trzeba sprawdzić, czy dany produkt pozwoli ugotować zakładaną ilość składników. Przykładowo garnek o pojemności 4 l pozwoli przygotować 2 kg małży, natomiast taki o pojemności 2,3 l będzie odpowiedni do 1,2 kg owoców morza. Mniejsze modele sprawdzą się idealnie w tych lokalach, gdzie małże będą serwowane w tych samych naczyniach, w których zostały ugotowane – w ten sposób nie zajmą zbyt wiele miejsca na stole. W takim przypadku warto również postawić na produkty wykończone czarną emalią, gdyż prezentują się one wyjątkowo gustownie i odpowiednio podkreślają znajdującą się w nich zawartość.

Należy pamiętać, że większość garnków do muli jest przystosowana wyłącznie do kuchenek gazowych. Na kuchniach indukcyjnych, ceramicznych czy elektrycznych można korzystać jedynie z garnków wykonanych w całości ze stali nierdzewnej i wyposażonych w odpowiednie, wielowarstwowe dno. W razie jakichkolwiek wątpliwości podczas wybierania garnka zachęcamy do kontaktu, a chętnie podzielimy się naszą wiedzą!