Gastronomiczny garnek do gotowania ryb w piekarniku ułatwia osiągnięcie idealnego efektu niskim nakładem pracy i bez zbędnych nerwów. Naczynie ma wydłużony kształt i z powodzeniem pomieści całą rybę lub kilka filetów. Perforowany wkład działa jak ruszt i ociekacz: zapobiega przywieraniu i przypalaniu i odprowadza nadmiar wody, dzięki czemu rybę można sprawnie wyjąć, zawsze w jednym kawałku. Oferujemy wysokiej jakości garnki z satynowanej stali nierdzewnej 18/10, które służą do profesjonalnego, intensywnego i wieloletniego użytku.

Czytaj więcej >

Specjalne naczynie do gotowania ryb z perforowanym wkładem

Gastronomiczny garnek do ryb ułatwia osiągnięcie idealnej konsystencji i głębokiego smaku oraz zachowanie maksimum wartości odżywczych przyrządzanej ryby. Niskie i wydłużone garnki specjalne mieszczą całą rybę lub kilka filetów – można ich też użyć do przygotowania długich warzyw i owoców morza: homarów czy raków. Dostępny w komplecie ruszt – perforowany wkład – zapobiega przywieraniu i przypalaniu potrawy oraz odprowadza nadmiar wody, zatem ryba nie rozpada się i znacznie łatwiej jest ją wyciągnąć. Jednocześnie perforacje poprawiają cyrkulację powietrza i pary: dzięki temu potrawa równomiernie się gotuje i zachowuje soczystość.

Garnki do gotowania ryb są w większości przeznaczone tylko do użytku w piekarniku; możliwość stosowania na kuchni indukcyjnej i tradycyjnej należy sprawdzić w opisie konkretnego modelu.

W naszym sklepie Gastromania.pl przygotowaliśmy wyłącznie sprawdzone garnki do gotowania ryb, m.in. niemieckiej marki Contacto. Naczynia mają różne wymiary, a w zestawach zwykle znajdują się perforowane wkłady i pokrywki – kompletu nie trzeba dodatkowo uzupełniać o akcesoria, a to oszczędzi Ci czas, nerwy i pieniądze.

Wysokiej jakości garnek do gotowania ryb – stal nierdzewna, marka Contacto

Na co zwrócić uwagę przy zakupie garnka? Przede wszystkim na materiał wykonania. Stal nierdzewna 18/10 jest solidna (posłuży przez wiele lat) i higieniczna: łatwo ją dokładnie wyczyścić. W pełni bezpieczna w kontakcie z żywnością, odporna na działanie kwasów i na korozję, idealnie sprawdza się do przygotowywania ryb oraz owoców morza czy długich warzyw. Z reguły garnki gastronomiczne do ryb tworzy się ze stali satynowanej – mają matową oraz delikatnie chropowatą powierzchnię, która skutecznie ukrywa drobne ślady codziennego użytkowania i ułatwia utrzymanie ich w dobrym stanie przez długi czas.

Dostępne w naszym sklepie garnki są także tłoczone z jednego arkusza blachy – to zapewnia im szczelność i trwałość. W porównaniu z garnkami spawanymi (z dwóch arkuszy materiału) służą wiele lat bez ryzyka rozszczelnienia, które kwalifikuje naczynie wyłącznie do wymiany.

Stawiamy na sprawdzone marki, m.in. niemieckiego producenta Contacto, który produkuje dla branży gastronomicznej wysokiej jakości produkty z polerowanej i satynowanej stali nierdzewnej. W ofercie mamy pełne portfolio produktowe marki – ponad 4000 artykułów, z którymi profesjonalnie wyposażysz zaplecze swojej kuchni w restauracji, hotelu czy w domu.

W razie wątpliwości i wszelkich pytań o produkt zachęcamy do kontaktu: doradzimy i zaproponujemy rozwiązania na miarę Twoich potrzeb i oczekiwań.