Profesjonalny garnek do sosu ma podwójne ścianki i dno, które wypełnia się wodą. Dzięki takiej konstrukcji przyrządzany czy podgrzewany sos się nie przypala i zachowuje pierwotny – doskonały smak. Na Gastromania.pl wybraliśmy sprawdzone garnki do sosów m.in. niemieckiej marki Contacto – wyprodukowane z polerowanej stali nierdzewnej 18/10 i dostępne w różnych pojemnościach. Nadają się do wszystkich typów kuchni, również indukcyjnych. Świetnie sprawdzają się ponadto do gotowania produktów mlecznych, przyrządzania czekolady i polewy. W zestawach zwykle znajduje się pokrywa i lejek; wskaźnik poziomu sosu trzeba kupić oddzielnie.

Czytaj więcej >

Garnek do sosu – zapomnij o przywieraniu i przypalaniu!

Inwestycja w profesjonalne garnki gastronomiczne zwraca się błyskawicznie, gdyż znacznie ułatwia codzienną pracę kuchni niezależnie od wielkości biznesu. Względem zwykłych rondli specjalne garnki do sosów mają tę przewagę, że faktycznie dzięki swojej konstrukcji zapobiegają przywieraniu i przypalaniu. Ich dno i ścianki są podwójne i tę przestrzeń wypełnia się wodą. A to umożliwia równomierne nagrzewanie i utrzymywanie wysokiej temperatury, ale bez ryzyka przypalenia sosu na dnie naczynia. Kucharz nie musi nieustannie pilnować „ognia” i mieszać potrawy, dbając o to, aby nie zmieniła smaku i konsystencji. Może w tym czasie poświęcić całą uwagę innym składnikom lub potrawom i przyspieszyć wydawanie dań.

Garnki do sosów przydają się także podczas podgrzewania produktów mlecznych czy przyrządzania czekolady i polew – świetnie sprawdzają się w zarówno profesjonalnej, jak i domowej kuchni.

Garnki do sosu ze stali nierdzewnej – trwałe i wygodne

  • Polerowana stal nierdzewna (18/10). Zawartość 18% chromu i 10% niklu czyni stalowe garnki odpornymi na korozję, kwasy i wysokie temperatury oraz w pełni bezpiecznymi w kontakcie z żywnością. Dzięki polerowaniu zyskują gładkość i wysoki połysk: są praktyczne i elegancko wyglądają. Zadbane, mogą być używane nie tylko do gotowania, ale także do prezentacji potraw. Solidne i odporne, posłużą przez wiele lat – nawet przy intensywnym użytkowaniu.
  • Garnek tłoczony z jednego arkusza. Garnek tłoczony z wyłącznie jednego arkusza blachy nie ma prawa się rozszczelnić, natomiast garnki spawane są już na to ryzyko narażone. Gdy dodasz do tego wysokiej klasy solidny materiał, inwestujesz w wieloletnią niezawodność i trwałość. Taki garnek nie odmówi Ci posłuszeństwa w najmniej oczekiwanym momencie i w dłuższej perspektywie zmniejszy nakłady finansowe na wyposażenie kuchni.
  • Różne pojemności i dodatki w zestawie. Zestawy obejmują wszystko, co potrzebne: garnki specjalne do sosów, pasujące pokrywy i lejki, nie musisz więc tracić czasu i nerwów na dobór dodatków. Z gadżetów polecamy ewentualnie zapasowy wskaźnik poziomu sosu w garnku, który bardzo ułatwia zarządzanie kuchnią i wydawaniem potraw. Ten sam produkt zwykle jest dostępny w różnych pojemnościach.
  • Sprawna i bezproblemowa pielęgnacja. Garnki do sosów z polerowanej stali nierdzewnej nie sprawiają kłopotów: potrawy się nie przypalają, więc też nie ma potrzeby ich szorowania. Wystarczy ciepła woda, płyn do mycia naczyń i gąbka, a jeśli resztki przyschną – kilka minut namoczenia. Szybkie osuszenie garnka miękką ścierką zapobiegnie pojawieniu się zacieków. Kolorowe plamy z osadów minerałów sprawnie usuniesz np. zwykłym kwaskiem cytrynowym lub octem.