Niskie garnki wyróżniają się nie tylko nietypową wysokością, lecz również dużą średnicą. Z tego powodu idealnie sprawdzają się podczas duszenia różnego rodzaju składników – mięs, warzyw czy roślin strączkowych. Takie naczynia będą niezastąpione w każdej kuchni, w której gotuje się zgodnie z ideą slow cooking, która pozwala na wydobycie z potraw więcej smaku i aromatu. Szukając odpowiedniego niskiego garnka, warto zwrócić uwagę zwłaszcza na materiał jego wykonania – to od niego zależy, na jakiej kuchni będzie mógł zostać zastosowany nowy garnek, a także przesądza o jego właściwościach.

Czytaj więcej >

Jak wybrać odpowiedni garnek niski?

Przeglądając dostępne garnki niskie, warto wziąć pod uwagę poniższe kwestie:

  1. Materiał wykonania – większość dostępnych w naszym sklepie garnków niskich wykonana jest ze stali nierdzewnej. To materiał, który zapewnia optymalne rozprowadzanie ciepła, dzięki czemu przygotowywane produkty mogą zostać równomiernie ugotowane. Zapobiegnie to także utracie związków odżywczych z przygotowywanych potraw. Dobrym wyborem będzie również niski, szeroki garnek wykonany z aluminium, który także doskonale przewodzi ciepło, lecz należy pamiętać, że takiego naczynia nie będzie można myć w zmywarce.
  2. Wielkość garnka – niskie garnki idealnie nadają się do duszenia potraw, dlatego wybierając nowe naczynie, warto zastanowić się, co dokładnie będzie w nim gotowane. Jeśli będą to ryby lub długie warzywa, takie jak szparagi, niezbędne będzie wybranie szerokiego garnka, który pozwoli na umieszczenie w nim produktu w całości. W naszym sklepie można zaopatrzyć się w garnki niskie o wielu różnych średnicach – od 10 do nawet 60 cm, co pozwoli na dopasowanie nowego naczynia do każdej kuchni.
  3. Renomowany producent – o jakości garnka świadczy nie tylko to, z jakiego materiału powstał, ale też jak został wykonany. Takie firmy jak Contacto, Tom-Gast, Stalgast czy Hendi są gwarancją, że wybrane garnki gastronomiczne zostały wyprodukowane z dbałością o każdy szczegół, dzięki czemu zapewnią pełną szczelność oraz idealne rozprowadzanie ciepła. Sprzęt od renomowanych producentów sprawdzi się w każdej profesjonalnej kuchni przez wiele lat i nie zawiedzie w najmniej oczekiwanym momencie.
  4. Dopasowanie do rodzaju kuchni – jeśli w lokalu korzysta się z kuchni indukcyjnej, ceramicznej lub elektrycznej, koniecznie należy upewnić się, że wybrany rodzaj garnka będzie mógł być na niej stosowany. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem w tym przypadku będzie stal nierdzewna z wielowarstwowym dnem typu sandwich – każdy tego rodzaju niski garnek może być stosowany na wszystkich rodzajach kuchni, nie tylko na gazowych.
  5. Ergonomia – wybierając garnek niski, szeroki, warto przyjrzeć się wielkości uchwytów naczynia. Jeśli będą duże i wyprofilowane pod odpowiednim kątem, ułatwi to przenoszenie pełnego garnka oraz ograniczy ryzyko poparzenia.
  6. Aspekt wizualny – choć nowy garnek niski powinien być przede wszystkim funkcjonalny, może także stać się gustownym elementem wnętrza kuchni. W takim przypadku idealnie sprawdzi się garnek ze złotymi uchwytami lub miedziany, który wprowadzi w restauracji wyjątkowy klimat. Naczynie do gotowania może także spełniać podwójną rolę i służyć jednocześnie do serwowania dań – tutaj świetnym kandydatem będzie garnek-miska na zupę, jak również naczynia wykonane ze stali emaliowanej.

Garnek szeroki, niski – do każdej kuchni

Oferowane w naszym sklepie garnki niskie występują w wielu różnych rozmiarach, dzięki czemu bez problemu każdy lokal gastronomiczny dopasuje nowe naczynia do swojej kuchni. Niezależnie od tego, czy będzie to duża restauracja albo firma cateringowa przygotowująca dania dla setek osób dziennie, czy też mniejszy bar odwiedzany przez kilkudziesięciu klientów, u nas każdy lokal znajdzie idealne garnki niskie wykonane z najwyższej jakości materiałów. Gdyby pojawiły się jakiekolwiek pytania czy wątpliwości dotyczące naszych produktów, zapraszamy do kontaktu, a udzielimy fachowej porady, dzięki czemu wybór odpowiednich naczyń stanie się znacznie prostszy!