Wysokie garnki są niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym, w którym przygotowuje się duże ilości potraw. Dzięki ich sporej pojemności sięgającej nawet ponad 100 litrów można przygotować jednocześnie dużą ilość warzyw. Wąski wysoki garnek o mniejszej pojemności można natomiast wykorzystać do gotowania niewielkich ilości makaronu.

Wybierając garnki wąskie i wysokie, warto sprawdzić, z jakiego zostały wykonane materiału – to, czy wysoki garnek jest ze stali nierdzewnej, czy z aluminium, będzie wpływało na to, na jakiego rodzaju kuchni będzie mógł być używany. Koniecznie należy również wybrać garnek wysoki o odpowiedniej pojemności – występują one w wersjach od 2,5 do nawet 155 litrów, co będzie miało wpływ m.in. na czas gotowania.

Czytaj więcej >

Na co zwrócić uwagę, wybierając garnki wysokie?

Choć garnki wysokie na pierwszy rzut oka mogą wyglądać podobnie (zwłaszcza na zdjęciach w sklepie internetowym), potrafią się od siebie znacząco różnić. Poniżej przedstawiamy najważniejsze kwestie różniące nasze garnki gastronomiczne.

Materiał wykonania

Duże garnki gastronomiczne najczęściej wykonywane są z dwóch następujących materiałów:

  1. Stal nierdzewna – jest stopem metali (m.in. stali, chromu i węgla), który cieszy się dużym uznaniem wśród restauratorów ze względu na łatwość czyszczenia (składniki rzadziej przywierają do powierzchni garnka podczas gotowania) oraz odporność na uszkodzenia mechaniczne. Dzięki zastosowaniu trójwarstwowego dna kapsułowego (składającego się ze stali nierdzewnej rozdzielonej aluminium) materiał ten zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła.
  2. Aluminium – naczynia aluminiowe sprawdzą się w każdej kuchni, w której potrzeba nierdzewnego i dobrze przewodzącego ciepła garnka. Aluminiowe garnki wysokie często wyróżniają się niższą ceną od swoich odpowiedników ze stali nierdzewnej, jednak korzyść ta wiąże się z pewnymi niedogodnościami. Nie powinno się stosować tego rodzaju garnków do gotowania kwaśnych potraw, gdyż aluminium może reagować z kwasami, a także garnki takie są dostosowane do gotowania wyłącznie na kuchni gazowej.

Możliwości zastosowania

Dostępne modele wysokich garnków wykonane są z odmiennych materiałów, przez co można ich używać na różnego rodzaju kuchniach. Warto wiedzieć, jaki rodzaj garnka będzie odpowiedni w danej sytuacji:

  1. Garnki ze stali nierdzewnej – można ich używać na każdego rodzaju kuchni – ceramicznej, elektrycznej, gazowej, a także indukcyjnej.
  2. Garnki z aluminium – mogą być stosowane wyłącznie na kuchni gazowej. Nie sprawdzą się w przypadku lokali korzystających z kuchni elektrycznej czy indukcyjnej.

Wysoki garnek do profesjonalnej gastronomii

Aby wybrać odpowiedni wysoki garnek do lokalu gastronomicznego, należy przede wszystkim zastanowić się, jak duże ilości składników będą w nim gotowane. Pozwoli to na dobór garnka o odpowiedniej pojemności – dzięki temu będzie można szybko ugotować wymagane ilości jedzenia bez konieczności korzystania z kilku mniejszych garnków. Co więcej, wysoki garnek zapewni lepsze przenikanie płynów przez pozostałe składniki, co zaowocuje pełnią smaku i aromatu przygotowywanych dań.