Garnek z kranem to naczynie często spotykane w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych. Przydaje się tam podczas gotowania dużej ilości warzyw czy makaronu. Wyróżnia go duża pojemność umożliwiająca umieszczenie w nim znacznej ilości wybranych składników, jak również obecność zaworu, dzięki któremu można łatwo opróżnić naczynie z gorącej wody. Sprawia to, że garnek z kranikiem jest nie tylko praktyczny, lecz również bezpieczny.

Garnki z zaworem występują w wielu różnych pojemnościach – od 25 do nawet 70 l, co pozwala na dopasowanie nowego naczynia do wielkości danego lokalu.

Czytaj więcej >

Charakterystyka garnków z kranem

Garnek z zaworem to naczynie, które wyróżniają następujące cechy:

  1. Duża pojemność – w garnku z kranem zmieści się co najmniej kilkanaście litrów wody, co umożliwi jednoczesne gotowanie nawet kilku kilogramów składników. Pozwoli to na szybkie przygotowanie wielu potraw bez konieczności używania kilku oddzielnych garnków.
  2. Obecność kranu – zawór umieszczony u dołu garnka pozwala na opróżnienie go z gorącej wody. Dzięki temu gotowanych warzyw czy makaronu nie trzeba odcedzać, przelewając zawartość garnka przez sito. W ten sposób można uniknąć ryzyka poparzenia, a także znacznie sprawniej uzyskać gotowe składniki.
  3. Materiał wykonania – wszystkie garnki z kranikiem wykonane są ze stali nierdzewnej, co zapobiega przywieraniu do ich ścian gotowanych produktów. Stal nierdzewna to również bardzo wytrzymały materiał, który zwiększa odporność garnków na uszkodzenia mechaniczne.
  4. Zastosowanie wielowarstwowego dna – te garnki gastronomiczne zostały wyposażone w podstawę typu sandwich, w której warstwy stali nierdzewnej rozdzielone są warstwą aluminium. Pozwala to na równomierne rozprowadzanie ciepła po powierzchni garnka, dzięki czemu każdy składnik zostanie odpowiednio ugotowany, bez ryzyka przypalenia czy niedogotowania.
  5. Możliwość używania na każdego rodzaju kuchni – dzięki wykorzystaniu stali nierdzewnej oraz wielowarstwowego dna z pomocą garnków można z powodzeniem gotować zarówno na kuchni gazowej, jak i kuchni indukcyjnej.
  6. Opcja mycia w zmywarcegarnki specjalne z kranem można bez przeszkód myć w zmywarce, gdyż stal nierdzewna, z której zostały wykonane, nie odbarwia się ani nie koroduje w kontakcie z detergentem.
  7. Dedykowana pokrywka – garnek z kranikiem wyróżnia dość duża szerokość, przez co samodzielne znalezienie do niego pokrywki mogłoby być trudnym zadaniem. Dlatego w komplecie z każdym garnkiem znajduje się idealnie dopasowana do niego pokrywka, która pozwoli na szybsze ugotowanie składników oraz uchronienie zawartości garnka przed zanieczyszczeniami.

Wybór odpowiedniego garnka z kranem

Podczas wybierania produktu do gotowania ziemniaków lub innych składników w dużej ilości należy dopasować pojemność nowego naczynia do wielkości lokalu gastronomicznego. Jeśli garnek ma być stosowany w niewielkim barze, można rozważyć opcję 25- lub 35-litrową. Natomiast w przypadku dużych restauracji, jadłodajni czy stołówek, w których każdego dnia obsługuje się setki osób, lepszym rozwiązaniem może być garnek o pojemności co najmniej 50 l.

Przy zakupie garnka z kranem warto upewnić się, czy został wyposażony w wielowarstwowe dno równomiernie rozprowadzające ciepło, a także, czy wykonano go z jednego arkusza nierdzewnej blachy, dzięki czemu nowe naczynie nie będzie przeciekać.

Zapraszamy do przejrzenia wszystkich produktów i wyboru odpowiedniego garnka z kranem. W naszym sklepie ten produkt dostępny jest w wielu pojemnościach, co pozwoli na idealne dopasowanie go do potrzeb lokalu. W razie problemów z wyborem serdecznie zapraszamy do kontaktu!