Maszyny do kruszenia lub robienia kostek lodu to niezbędne urządzenie w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. W Gastromanii oferujemy szeroki wybór urządzeń i akcesoriów, które pozwolą wprowadzić do Twojej restauracji, baru czy hotelu nową jakość serwisu i przygotowywania potraw oraz napojów i drinków. Dostępne są różne rodzaje maszyn wytwarzających lód kruszony lub kostki lodu – od przenośnych małych urządzeń wytwarzających kilka kilogramów w ciągu doby, po przemysłowe kostkarki produkujące nawet 2300 kilogramów lodu w tym samym czasie.

W naszym sklepie znajdziesz także akcesoria do przechowywania i formowania lodu w użytku gastronomicznym. Zachęcamy do zapoznania się z oferowanymi przez nas produktami!

Czytaj więcej >

Urządzenia do produkcji lodu – rodzaje

W gastronomii używane są różne rodzaje urządzeń do wytwarzania lodu, które różnią się pojemnością, szybkością produkcji i sposobem działania. Najczęściej wykorzystywany podział w uproszczonej formie to ten na:

  • kostkarki do lodu – to najbardziej powszechny rodzaj urządzeń do wytwarzania lodu. Kostkarka do lodu produkuje kostki o różnych kształtach i rozmiarach, takie jak między innymi w kształcie sześcianów, cylindryczne czy kostki pełne lub półpełne. Urządzenia te mogą być zintegrowane z systemem chłodzenia lub zewnętrznej chłodziarki. Różnią się także obecnością, zasobnością, zasobnika czy nawet przeźroczystością lodu,
  • łuskarki do lodu – wytwarzanie lodu polega w tym wypadku na produkcji łusek lodowych lub granulatu i lodu bardzo rozdrobnionego. Granulowany lód jest stosowany do chłodzenia napojów w restauracjach, barach i kawiarniach oraz do transportu produktów spożywczych, takich jak np. ryby czy owoce morza. Jednocześnie drobny lód wykorzystywany jest także podczas krótkiej ekspozycji potraw lub produktów wymagających ujemnej temperatury. Natomiast łuski długo utrzymują bardzo niską temperaturę i wykorzystywane są do długich transportów i ekspozycji produktów spożywczych oraz do chłodzenia produktów obrabianych mechanicznie.

Najważniejsze parametry kostkarek i maszyn do lodu

  • Wydajność kostkarek – określa ilość lodu, jaką kostkarka może wyprodukować w ciągu określonego czasu, zazwyczaj wyrażaną w kilogramach lub litrach na dobę. Ważne jest, aby wybrać kostkarkę o odpowiedniej wydajności, która sprosta zapotrzebowaniu Twojego lokalu gastronomicznego. Możliwa jest bowiem masowa produkcja kostek lodu.
  • Rodzaj lodu – istnieje wiele różnych rodzajów lodu, takich jak kostki w sześcianach, kostki pełne, granulowany lód czy lód w płatkach bądź łuskach. Wybierz maszynę, która produkuje rodzaj lodu, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom gastronomicznym.
  • Szybkość produkcji – określa czas potrzebny do wyprodukowania jednej partii lodu. Im krótszy czas produkcji, tym szybciej będziesz mógł zapewnić świeży lód dla swoich klientów.
  • Obecność i pojemność zbiornika na lód – ważne jest, aby kostkarka lub inna maszyna do produkcji lodu miała wystarczająco dużą pojemność zbiornika, aby móc przechowywać odpowiednią ilość lodu wyprodukowanego w ciągu dnia pracy, szczególnie w przypadku dużego ruchu w lokalu.
  • Efektywność energetyczna – sprawdź, jakie są zużycie energii i koszty eksploatacji kostkarki. Wybierz urządzenie, które jest energooszczędne i ekonomiczne w użytkowaniu.
  • Wielkość i wymiary – upewnij się, że kostkarka pasuje do dostępnego miejsca w Twojej kuchni gastronomicznej oraz jest łatwa do obsługi i konserwacji.

Produkcja lodu w kostkach i kruszonego – akcesoria

Polecamy także akcesoria do lodu, dzięki którym ulubione napoje można serwować w niekonwencjonalny i efektowny sposób. Istotne jest także odpowiednie przechowywanie. W naszym asortymencie znajdziesz wszystkie niezbędne dodatki takie jak:

Oferujemy także pojemniki do przechowywania lodów, które utrzymują produkt w odpowiedniej ujemnej temperaturze i są najczęściej wykorzystywane w cukierniach, lodziarniach, kawiarniach czy hotelowych restauracjach.