Miksery oraz shakery barowe do koktaji to charakterystyczne barowe urządzenia służące do miksowania napojów i drinków, przeznaczone do pracy w barach, dyskotekach oraz wszelkich lokalach w których serwowany jest alkohol, który wymaga uprzedniego mieszania. Tego rodzaju urządzenia wyposażone są w system umożliwiający uruchomienie silnika wyłącznie wtedy, gdy pojemnik jest w pozycji roboczej. Miksery do drinków i koktajlów są to urządzenia wyposażone w nierdzewny lub poliwęglanowy pojemnik o pojemności najczęściej w przedziale od 0,5 do 1 litra, w którym miksuje się dany drink. Na rynku dostępne są także modele, które umożliwiają miksowanie jednocześnie w 2 lub 3 tego rodzaju pojemnikach. Miksowanie napoju odbywa się w pozycji pionowej za pomocą mieszadła. Shakery elektryczne do drinków zasilane są zawsze napięciem 230 V i służą przede wszystkim do mieszania alkoholi i napojów, w tym napojów kawowych np. Frappé w postaci płynnej bez elementów w formie stałej i nie należy ich mylić z blenderami barowymi i profesjonalnymi miksery barowymi, które służą przede wszystkim do rozdrabniania owoców, lodu, lodów a tym samym zmiksowania ich do postaci płynnej. Urządzenie mieszające do drinków z reguły na możliwość miksowania także produktów kawowych często nazwane są także mikserami do frappé.

Kategoria Miksery barmańskie, miksery do frappe | Gastromania.pl obejmuje szeroką ofertę mikserów barmańskich do koktajli, shakeów lodowych i smoothie. Wyposażamy i serwisujemy bary, restauracje, cukiernie i inną gastronomię. Zadzwoń!

Czytaj więcej >

Miksery do drinków i koktajli w sklepie Gastromania.pl

W ofercie posiadamy urządzenia najpopularniejszych na rynku firm takich jak Hendi, Bartscher, Waring, Hamilton Beach oraz wielu innych, które możemy sprowadzić na zamówienie zgodnie z życzeniem lub zapotrzebowanie klienta. Dysponujemy także możliwościami dotarcia do większości części zamiennych dla tego typu urządzeń dostępnych na światowym rynku.

Złote reguły miksowania

Przystępując do przygotowania koktajlu należy bezwzględnie przestrzegać receptury, techniki miksowania, dobrego oziębienia, wielkości porcji, odpowiedniej dekoracji, jeśli taka jest wymagana oraz stosownego szkła (wielkość i fason). Nawet małe odstępstwo od receptury może całkowicie zmienić charakter mieszanego napoju. W miksologii recepty najczęściej podawane są w jednej porcji, chyba że są wieloporcjowe, co jest zawsze odpowiednio zaznaczone.

H3. Profesjonalne techniki miksowania alkoholu

Przedstawione poniżej metody miksowania ograniczają się do najprostszych i najłatwiejszych. Zaznaczmy, że miksowanie nie jest tylko mechanicznym mieszaniem czyli fizyczną czynnością, lecz sztuką prawidłowego łączenia składników w harmonijną całość, według ścisłych formuł i w określony sposób:

  • Metoda nalewania: nalewanie składników bezpośrednio na lód umieszczony w szklance – „na skałkach” (ang.”on-the-rocks”). Nalewanie można nazwać formą miksowania ale do tej czynności nie wykorzystujemy jakichkolwiek urządzeń;
  • Metoda mieszania bezpośrednio w szkle: mieszanie uprzednio schłodzonych składników z lodem lub bez lodu, z ewentualnym szprycerowaniem mixami, czyli wodami musującymi (long drinki);
  • Metoda mieszania w szklanicy barmańskiej: mieszanie składników z lodem kolistymi ruchami w celu maksymalnego oziębienia koktajlu, następnie przelanie do szkła bez lodu. Tą techniką wykonuje się np. Martini
  • Metoda miksowania: intensywne mieszanie łyżeczką barową składników przejrzystych, łatwo łączących się z drobno tłuczonym lub kruszonym lodem ruchem wirowo-spiralnym, lub za pomocą elektrycznych mikserów do drinków
  • Metoda blenderowania: rozbijanie większych porcji składników emulsyjnych w mikserze elektrycznym na niskich obrotach przez 20-30 sekund, z drobno tłuczonym lodem. Napoje nieemulsyjne, przejrzyste, można miksować nieco dłużej na wyższych obrotach. Należy pamiętać, że na lód w każdym pojemniku do miksowania wlewa się odmierzone składniki w kolejności od najbardziej gęstych do najrzadszych.
  • Metoda kombinowana: dla lepszego schłodzenia long drinka, poza miksowaniem w kubku mikserowym lub w shakerze, napój przecedza się na lód umieszczony w szklanicy i ewentualnie szprycuje się go miksem.
  • Metoda shakerowania: energiczne i szybkie wytrząsanie) składników gęstych, ciężko łączących się, emulsyjnych (mleko, śmietanka, jajka, likiery, kremy itp.) z lodem, w 3-częściowym shakerze przez 8-15 sekund, trzymając go oburącz, dnem do siebie i wykonując krótkie ruchy na linii „oczy-piersi”. Z shakera przelewa się drink przez sitko, które jest w głowicy do przygotowanego naczynia.

Rodzaje koktajli

Nauka o napojach mieszanych, czyli miksologia, rozróżnia napoje mieszane zimne i gorące, alkoholowe i bezalkoholowe i do większości z nich można wykorzystać miksery oraz shakery barowe do koktaji. Dzielą się one z kolei na napoje małe, czyli short drinki, których porcja waha się w granicach 60-100 ml oraz na napoje duże – long drinki – których porcja przekracza 100 ml i może dochodzić do 250 ml i więcej:

  • koktajle gorące,
  • koktajle zimne,
  • aperitif,
  • shot – o objętości 50 ml lub mniejszej,
  • short drink – o objętości 60-100 ml,
  • long drink – o objętości powyżej 100 ml,