Bez kruszonego lodu trudno byłoby obyć się we wszelkich barach i pubach, a także we wszystkich innych lokalach serwujących napoje. W przypadku niewielkich lokali, w których powierzchnia jest ograniczona, warto sprawdzić ręczne kruszarki do lodu – takie urządzenia zapewnią odpowiednią ilość kruszonego lodu, nie generując przy tym dodatkowych kosztów zużycia prądu.

Czytaj więcej >

Jak działa ręczna kruszarka do lodu?

Korzystanie z ręcznej kruszarki do lodu jest bardzo proste. Wystarczy otworzyć jej górną pokrywę i włożyć do niej lód w większych kawałkach. Następnie należy zacząć kręcić korbą znajdującą się na zewnątrz urządzenia – wprawi to w ruch oś z kilkoma ostrzami ze stali nierdzewnej, które pokruszą lód na drobne kawałki. Tak przygotowany lód trafi do szuflady, którą można z łatwością wyciągnąć z urządzenia i za pomocą łopatki przełożyć kostki lodu do szklanki. W razie zużycia któregokolwiek z elementów urządzenia można zamówić części zamienne, co pozwoli na naprawę kruszarki bez konieczności jej wymiany na nową.

Czym charakteryzują się ręczne kruszarki do lodu?

Kruszarka do lodu ręczna to doskonały wybór do niewielkiego lokalu gastronomicznego. Wpływają na to następujące cechy tego urządzenia:

  1. Brak dodatkowych kosztów – wybierając ręczną kruszarkę do lodu, wystarczy ponieść jednorazowy wydatek na jej zakup. Nie ma bowiem konieczności podłączania jej do prądu, a przez to wydawania dodatkowych pieniędzy. To kluczowa kwestia w przypadku niewielkich lokali, gdzie zwraca się szczególną uwagę na koszty utrzymania.
  2. Niewielkie wymiary – jeśli w lokalu potrzebny jest kruszony lód w małej ilości, nie ma potrzeby zaopatrywania się w dużą, elektryczną kruszarkę do lodu. Jej manualna wersja zajmie dużo mniej miejsca, a w dodatku jej przeniesienie z miejsca na miejsce nie będzie stanowiło problemu.
  3. Solidność wykonania – ręczne maszyny do robienia lodu dostępne w naszym sklepie zostały wykonane ze stali chromowanej, która zabezpiecza urządzenie przed korozją albo z trwałego akrylu. Ponadto kruszarki są wyposażone w wytrzymałe ostrza wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
  4. Niska cena – manualna kruszarka do lodu to urządzenie dużo tańsze niż urządzenia elektryczne. Dzięki temu może sobie na nie pozwolić nawet niewielki lokal.
  5. Interesujący design – ręczne kruszarki do lodu mogą być nie tylko użyteczne, lecz także stać się ozdobą lokalu. Ciekawy design tych manualnych urządzeń z pewnością przykuje wzrok niejednego klienta.

Wybór manualnej kruszarki do lodu

Wybierając ręczną kruszarkę do lodu, koniecznie należy zwrócić uwagę, aby była wykonana z wysokiej jakości materiału – stali chromowanej albo akrylu, a jej ostrza ze stali nierdzewnej. Zapewni to niezawodną pracę urządzenia przez wiele lat. W naszym sklepie można znaleźć odpowiedni produkt do kruszenia lodu od renomowanego producenta takiego jak Hendi, Stalgast czy Contacto. Zapewnimy również inne wyposażenie baru, np. akcesoria do wina.