Tojiro Kamień do ostrzenia 1000/3000
Dwustronny japoński kamień wodny, na którym można ostrzyć wysokiej jakości noże, brzytwy oraz nożyczki. Składa się z dwóch powierzchni ostrzących: brązowa strona ma granulację 1000 (medium, średnia ziarnistość), kremowa zaś – 3000 (fine, drobna ziarnistość). Granulacja 1000 przeznaczona jest do normalnego ostrzenia, natomiast granulacja 3000 służy do wygładzania i polerowania ostrza. Do kamienia dołączony jest wygodny pojemnik.
Gradacja – 1000/3000 (średnia/drobna ziarnistość)
Made in Japan
Wskazówki dotyczące użytkowania
1. Zanurzyć kamień w wodzie na co najmniej 15 minut lub dopóki przestaną się uwalniać pęcherzyki powietrza.
2. Umyć i wysuszyć nóż. Postawić kamień tak, aby powierzchnia o granulacji 800 znajdowała się na górze.
3. Ustawić klingę pod kątem 10-15º, jedną dłonią chwycić rękojeść, a drugą dłonią złapać ostrze. Przesuwać krawędź tnącą wzdłuż całego kamienia, pchając nóż od siebie i do siebie jednostajnym, pewnym ruchem i utrzymując ten sam kąt nachylenia. Jeżeli przy każdym przesunięciu noża słyszymy ten sam odgłos, to utrzymujemy stały kąt nachylenia.
Uwaga! Osad, którym w trakcie ostrzenia pokrywa się kamień, przyspiesza cały proces. Pod żadnym pozorem nie wolno go zmywać, a jeśli kamień podczas ostrzenia wyschnie, należy skropić go wodą.
4. Powtarzać czynność ostrzenia dla obu stron noża, aż cała krawędź będzie ostra i w żadnym miejscu nie pozostaną zadziory.
5. Przewrócić kamień na drugą stronę, tak, aby powierzchnia o granulacji 6000 znajdowała się na górze. Następnie wygładzić i wypolerować krawędź z jednej i z drugiej strony, stosując tę samą technikę, co podczas ostrzenia.
6. Po zakończeniu ostrzenia wypłukać kamień w wodzie i przechowywać go w stanie suchym.
Do przechowalni
Nóż kuchenny Kiritsuke 21 cm Tojiro DP3
Profesjonalny, wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Ostrze o optymalnej długości pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.
Dane techniczne:
Ostrze - laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10
Rękojeść - micarta
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 34,1 cm
Długość ostrza - 21,0 cm
Szerokość klingi - 4,6 cm
Grubość klingi - 1,7 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 205 g
Do przechowalni
Tojiro Bawełniany pokrowiec na noże
Torba na noże Tojiro jest wykonana z tkaniny płóciennej i została zaprojektowana, aby pomieścić do 5 noży i można je zwinąć, dzięki czemu można je bezpiecznie transportować. Płótno to wyjątkowo trwały i wytrzymały materiał, dzięki czemu noże można łatwo zrolować i nie przenikają do kieszeni.
Wymiary po rozłożeniu: 545 × 440 mm
Maksymalna długość noża: 24 cm
Do przechowalni
Nóż kuchenny Santoku 17 cm Tojiro Zen Hammered
Wielofunkcyjny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, ziół, mięsa i ryb. Jak każdy nóż Santoku, także i ten posiada charakterystyczny, obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szerokie ostrze, na które można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść np. do salaterki. Doskonale się sprawdza w każdych warunkach pracy, ponieważ dzięki wysoko położonej rękojeści palce nie dotykają deski ani jedzenia.
Dane techniczne:
Ostrze – laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10
Rękojeść – drewno magnoliowe
Twardość – 60 HRC +/- 1
Długość całkowita – 30,5 cm
Długość ostrza – 17,0 cm
Szerokość klingi – 4,9 cm
Grubość klingi – 2,3 mm
Sposób ostrzenia – dwustronny
Waga – ok. 136 g
Do przechowalni
Nóż kuchenny szefa kuchni Tojiro DP3 21 cm
Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do cięcia, krojenia, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Nóż szefa kuchni jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić naprawdę duże płaszczyzny, i odpowiednio wyprofilowany, aby zagwarantować użytkownikowi komfort i swobodę ruchów.
Dane techniczne:
Ostrze – laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10
Twardość – 60 HRC +/- 1
Długość całkowita – 34 cm
Długość ostrza – 21 cm
Szerokość klingi – 4,4 cm
Grubość klingi – ok. 1,9 mm
Waga – ok. 190 g
Do przechowalni
Tojiro Kamień do użytku domowego #1000
Wysokiej jakości japoński kamień wodny, idealny do ostrzenia domowych noży kuchennych. Średnia ziarnistość (1000) służy do regularnego podostrzania noża, o ile ostrze nie uległo poważniejszym zniszczeniom lub całkowitemu stępieniu.
Dane techniczne:
Wymiary - 174 × 55 × 17 mm
Waga - 445 g
Do przechowalni
Tojiro Ceramiczna ostrzałka kółkowa
Przeznaczona do ostrzenia wszystkich rodzajów noży, z wyjątkiem tych o szlifach jednostronnych, np. tradycyjnych noży japońskich. Dzięki wodzie proces ostrzenia przebiega szybciej, a fabrycznie ustawione otwory ułatwiają naostrzenie noża pod odpowiednim kątem.
Do przechowalni
Tojiro F-443 Prowadnica do ostrzenia noży czarna
Prowadnica pomaga utrzymać optymalny kąt (10-15º) podczas ostrzenia noży kuchennych na kamieniu. Jest to szczególnie użyteczny przedmiot dla osób zaczynających naukę ostrzenia na kamieniu.
Do przechowalni
Torba na noże Tojiro F-355
Poręczne, zwijane etui z solidnego, czarnego nylonu, w którym można bezpiecznie przenosić noże Tojiro, a także je przechowywać. Torba jest zapina się zamek błyskawiczny i posiada osiem kieszeni różnej wielkości. Umieszczone w niej noże nie ocierają się o siebie, co przedłuża żywotność ostrzy i chroni je przed stępieniem.
- 8 kieszeni na różnej wielkości noże- Materiał zewnętrzny: najwyższej jakości nylon
Do przechowalni
Nóż kuchenny Santoku Tojiro DP3 17 cm
Japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony głównie do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, znakomicie się też sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. Duża klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię.
Dane techniczne:
Ostrze – laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10
Twardość – 60 HRC +/- 1
Długość całkowita – 29,7 cm
Długość ostrza – 17 cm
Szerokość klingi – 4,6 cm
Grubość klingi – ok. 1,9 mm
Waga – ok. 175 g
Do przechowalni
Walizka na noże 45 × 14 × 10 cm
Do przechowalni
Nóż kuchenny Szefa kuchni 21 cm Tojiro Zen Hammered
Profesjonalny, wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Ostrze o optymalnej długości pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.
Dane techniczne:
Ostrze - laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10
Rękojeść – drewno magnoliowe
Twardość – 60 HRC +/- 1
Długość całkowita – 35,3 cm
Długość ostrza – 21,2 cm
Szerokość klingi – 4,5 cm
Grubość klingi – 2,0 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 140 g
Do przechowalni
Nóż kuchenny do obierania 9 cm Tojiro Zen Hammered
Poręczny nóż kuchenny, idealny do obróbki małych powierzchni. Krótkie i cienkie ostrze pozwala na łatwe manewrowanie, a zaostrzony czubek pomaga w wykrawaniu niechcianych miejsc w owocach i warzywach.
Dane techniczne:
Ostrze - laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10
Rękojeść – drewno magnoliowe
Twardość – 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 21,3 cm
Długość ostrza – 9,0 cm
Szerokość klingi – 2,4 cm
Grubość klingi – 1,9 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga – ok. 43 g
Do przechowalni
Tojiro Nożyczki kuchenne czarne
Wykonane z niezwykłą starannością i z wysokiej jakości materiału, nożyce zostały zaprojektowane w taki sposób, aby komfortowo leżały w dłoni, a siła nacisku była jak największa. Ostrza wyposażono w mikroząbki, które zapobiegają wyślizgiwaniu się produktów.
Mając pod ręką tak funkcjonalne narzędzie, można błyskawicznie posiekać zioła, przyciąć boczek, a w razie potrzeby nawet podzielić kurczaka.
Wymiary: 21 × 7,5 cm
Do przechowalni
Nóż kuchenny Bunka 16 cm Tojiro DP3
Bunka to uniwersalny nóż kuchenny, dzięki wysokiemu ostrzu nóż Bunka nadaje się szczególnie do krojenia warzyw lub owoców, a trójkątny obszar końcówki jest szczególnie przydatny do szczegółowej pracy i cięcia ryb lub mięsa.
Dane techniczne:
Ostrze - laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10
Rękojeść - micarta
Twardość - 60 HRC +/- 1
Długość całkowita - 29,7 cm
Długość ostrza - 16,3 cm
Szerokość klingi - 3,9 cm
Grubość klingi - 1,7 mm
Sposób ostrzenia - szlif dwustronny symetryczny
Waga - ok. 180 g
Do przechowalni
Nóż kuchenny Nakiri 16,5 cm Tojiro Zen Hammered
Japoński nóż kuchenny przeznaczony do cięcia ziół i warzyw. Cienka, prostokątna klinga pozwala uzyskać półprzezroczyste plastry, a także przenieść pokrojone składniki do salaterki lub na patelnię. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej, z zastosowaniem wielu różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade.
Dane techniczne:
Ostrze - laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10
Rękojeść – drewno magnoliowe
Twardość – 60 HRC +/- 1
Długość całkowita – 30,2 cm
Długość ostrza – 16,5 cm
Szerokość klingi – 5,1 cm
Grubość klingi – 2,3 mm
Sposób ostrzenia – dwustronny
Waga – ok. 166 g
Do przechowalni
Nóż kuchenny Szefa kuchni 18 cm Tojiro Zen Hammered
Profesjonalny, wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Ostrze o optymalnej długości pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.
Dane techniczne:
Ostrze - laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10
Rękojeść – drewno magnoliowe
Twardość – 60 HRC +/- 1
Długość całkowita – 32,2 cm
Długość ostrza – 18,0 cm
Szerokość klingi – 4,4 cm
Grubość klingi – 2,2 mm
Sposób ostrzenia – dwustronny
Waga – ok. 127 g
Do przechowalni
Nóż kuchenny uniwersalny 13 cm Tojiro Zen Hammered
Wszechstronny nóż japoński przeznaczony do krojenia i obierania warzyw i owoców. Krótkie, cienkie ostrze jest zakończone ostrym czubkiem, co gwarantuje precyzję cięcia podczas usuwania gniazd z jabłek, szypułek z pomidorów czy oczek z ziemniaków. Pełnowymiarowa rękojeść pozwala skutecznie kontrolować nóż.
Dane techniczne:
Ostrze – laminat 3 warstwowy – rdzeń z VG-10
Rękojeść – drewno magnoliowe
Twardość – 60 HRC +/- 1
Długość całkowita – 25,1 cm
Długość ostrza – 13,0 cm
Szerokość klingi – 2,7 cm
Grubość klingi – 2,0 mm
Sposób ostrzenia – dwustronny
Waga – ok. 52 g
Do przechowalni
Zapisz się do naszego newslettera,
aby otrzymywać info o nowościach i promocjach.
33 5000 555
sklep@gastromania.pl
Godziny pracy:
poniedziałek-piątek: 8:00 – 16:00
© Gastromania.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.